Välfärdsområdesstyrelsen, möte 21-12-2023

Protokollet är granskat

§ 329 Användning av statsbidrag för etablering och utveckling av  verksamheten 2023–2025

IUHVADno-2023-4274

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: ekonomidirektör Minna Sevón
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Riksdagen godkände 1.3.2023 regeringens proposition om tilläggsbudget för 2023. I tilläggsbudgeten ingick ett anslag på 350 miljoner euro för statsunderstöd som beviljas välfärdsområden, HUS-sammanslagningen och Helsingfors stad för att användas för tillfälliga kostnader till följd av överföringen av ansvaret att ordna social- och hälsovården och räddningsväsendet samt för etablering och utveckling av verksamheten under 2023–2025. Östra Nylands välfärdsområdes andel av statsunderstödet är 6 651 525 euro.

Inom sektorerna vid Östra Nylands välfärdsområde har man samlat in användningsändamål för statsunderstödet, och motiveringarna till dem har behandlats och prioriterats först på sektornivå och därefter i välfärdsområdets ledningsgrupp.  I slutet av 2023 och under första halvåret av 2024 har det konstaterats nödvändigt att inleda sammanlagt 27 utvecklingsprojekt, vars sammanräknad uppskattade kostnad i euro uppgår till cirka 2,9 miljoner euro. Det är ändamålsenligt att en del av understödet, cirka 3,8 miljoner euro, sparas för att användas 12.12.2023 § 135 för genomförandet av det produktionsprogram som godkänts i välfärdsområdesfullmäktige och de användningsändamål för understödet som prioriteras senare.  En närmare specificering om de utvecklingsprojekt som inleds med statsunderstödet i första skedet finns som bilaga.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna för kännedom utredningen om användningsändamålen för statsunderstödet för etablering och utveckling av verksamheten.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutade att anteckna för kännedom utredningen om användningsändamålen för statsunderstödet för etablering och utveckling av verksamheten.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.