Välfärdsområdesstyrelsen, möte 07-12-2023

Protokollet är granskat

§ 317 Igångsättande av konkurrensutsättning av klient- och patientdatasystem

IUHVADno-2023-4124

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: digidirektör Tommi Karttaavi, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Klient- och patientdatasystemen är välfärdsområdets viktigaste system vars funktionsduglighet är av väsentlig betydelse för serviceproduktionen och utan vilka den yrkesutbildade social- och hälsovårdspersonalen inte har möjlighet att betjäna kunderna. Kommunerna i Östra Nyland stannade var för sig för skilda lösningar i fråga om de system som används inom social- och hälsovården, och alla dessa system har gått i arv till välfärdsområdet. Den rådande situationen försvårar utvecklandet både av verksamhetsprocesserna och av de digitala tjänsterna, eftersom de strukturella och de funktionella skillnaderna mellan systemen måste beaktas. Att underhålla olika slags system är också utmanande med tanke på expertresurserna. Det utgör dessutom en risk för informationssäkerheten och dataskyddet. Utnyttjandet av flera parallella system på nuvarande sätt kan till och med äventyra patientsäkerheten, eftersom kunduppgifterna inte är tillgängliga överallt i välfärdsområdet.

Också kunduppgiftslagen och tillhörande övergångstider för anslutning av socialvården till Kanta-tjänsterna sätter för sin del press på välfärdsområdet att få till stånd en förnyelse av systemen. Det vore mycket dyrt att konstruera de Kanta-anslutningar som fordras för att koppla upp till de befintliga systemen och det vore ägnat att ta resurser från övrigt utvecklingsarbete. För alla systems vidkommande vore det troligen inte ens möjligt.

Västra Nylands välfärdsområde befinner sig i samma situation då det gäller systemen, och samarbete med välfärdsområdet skulle möjliggöra bättre resurser för genomförande av konkurrensutsättningen samt skulle bidra till större intresse bland systemleverantörerna. Det är även en önskan bland de ministerier som vägleder välfärdsområdena att samarbetsområdena ska samarbeta internt då de upphandlar system.

I de överläggningar som har förts med Västra Nyland har man kommit till samförstånd om att konkurrensutsättningen ska göras tillsammans och att man för det ändamålet inrättar en upphandlingsring samt att båda svarar för sina egna upphandlingskostnader. Det upphandlingsförfarande som skulle tillämpas är förhandlat förfarande. Slutresultatet av konkurrensutsättningen blir att det väljs ut en (1) leverantör som Östra respektive Västra Nyland vart för sig ingår ett avtal med. Bägge får också separata produktionsmiljöer och tillhörande implementeringsprojekt.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:  

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutar att välfärdsområdesdirektören får sätta igång konkurrensutsättningen av en gemensam klient- och patientdatasystemshelhet tillsammans med Västra Nylands välfärdsområde.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutade att välfärdsområdesdirektören får sätta igång konkurrensutsättningen av en gemensam klient- och patientdatasystemshelhet tillsammans med Västra Nylands välfärdsområde.

Möte hantering

Det antecknades i protokollet att ledamot Arto Kujala anlände till sammanträdet under behandlingen av detta ärende, kl. 18.04.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.