Aluehallitus, kokous 7.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 317 Asiakas- ja potilastietojärjestelmän kilpailutuksen käynnistäminen

IUHVADno-2023-4124

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: digijohtaja Tommi Karttaavi, 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Asiakas- ja potilastietojärjestelmät ovat hyvinvointialueen tärkeimmät järjestelmät, joiden toimivuudella on olennainen merkitys palvelutuotannolle ja joita ilman sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset eivät pysty palvelemaan asiakkaita. Itä-Uudenmaan alueen kunnat olivat kukin päätyneet erilaisiin ratkaisuihin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmien osalta ja kaikki nämä järjestelmät periytyivät hyvinvointialueelle. Vallitseva tilanne vaikeuttaa sekä toimintaprosessien että digitaalisten palveluiden kehittämistä, koska järjestelmien rakenteelliset ja toiminnalliset erot pitää huomioida. Erilaisten järjestelmien ylläpito on myös asiantuntijaresurssien suhteen haastavaa, sekä riski tietoturvalle ja tietosuojalle. Nykyinen usean rinnakkaisen järjestelmän käyttö saattaa jopa vaarantaa potilasturvallisuutta, koska asiakkaan tiedot eivät ole käytettävissä koko hyvinvointialueen laajuisesti.

Painetta järjestelmien uudistamiseen tuo osaltaan myös Asiakastietolaki ja siihen liittyvät sosiaalihuollon Kanta-palveluiden liittymisvelvoitteiden siirtymäajat. Vaadittujen Kanta-liittymien rakentaminen nyt käytettäviin järjestelmiin olisi erittäin kallista, veisi resursseja muusta kehittämisestä, eikä kaikkien järjestelmien osalta olisi luultavasti edes mahdollista. 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on samassa tilanteessa järjestelmien suhteen ja yhteistyö heidän kanssaan mahdollistaisi paremmat resurssit kilpailutuksen toteuttamiseen sekä toisi lisää mielenkiintoa järjestelmätoimittajilta kilpailutukseen. Myös hyvinvointialueita ohjaavien ministeriöiden tahtotila on YTA-alueen sisäinen yhteistyö järjestelmähankinnoissa. 

Länsi-Uudenmaan kanssa käydyissä neuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, että kilpailutus tehtäisiin yhdessä ja sitä varten muodostettaisiin hankintarengas ja että molemmat vastaavat omista kilpailutuskuluistaan. Hankintamenettelynä käytettäisiin neuvottelumenettelyä. Lopputuloksena kilpailutuksesta valikoituu yksi toimittaja, jonka kanssa Itä- ja Länsi-Uusimaa tekevät kumpikin oman sopimuksensa. Molemmille tulee myös oma erillinen tuotantoympäristönsä ja siihen liittyvä käyttöönottoprojekti.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää, että hyvinvointialuejohtaja voi käynnistää yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden kilpailutuksen yhdessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti, että hyvinvointialuejohtaja voi käynnistää yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden kilpailutuksen yhdessä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Arto Kujala saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana, klo 18.04.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.