Välfärdsområdesstyrelsen, möte 07-12-2023

Protokollet är granskat

§ 318 Kartläggning av lokalerna och fastighetsstrategi

IUHVADno-2023-4147

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: fastighetschef Riikka Hopealinna, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Östra Nylands välfärdsområdes fastighetstjänster kom igång med sin verksamhet 1.1.2023 samtidigt som välfärdsområdet. I beredningsstadiet var beredningen av lokalbeståndet bristfällig och informationen var utspridd. 

Under våren och sommaren 2023 kartlades lokalerna, och uppgifterna infördes i lokalinformationstjänsten Modulo, som förvaltas och upprätthålls av Landskapens lokalcentral. Införandet av lokalbeståndet i det digitala systemet möjliggjorde en kartläggning och analys av nuläget med tanke på beslutsfattandet och utarbetandet av en strategi. Hösten 2023 började man utarbeta en nulägeskartläggning och på basis av den upprättade man en fastighetsstrategi för Östra Nylands välfärdsområde 2023–2026.

Kännedom om lokalbeståndet i nuläget är en central förutsättning för den fastighets- och lokalstrategi som ska upprättas. En nulägeskartläggning är en nyttig informationskälla för välfärdsområdets tjänsteinnehavarledning och för dess beslutsfattare. En nulägeskartläggning ökar transparensen i förvaltningen och ger också välfärdsområdets kunder och andra intresserade möjlighet att stifta bekantskap med välfärdsområdets lokalbestånd och hur det leds.

Fastighetstjänsterna vid Östra Nylands välfärdsområde svarar för ledningen av lokalbeståndet vid Östra Nylands välfärdsområde. Effektivisering av verksamheten, ett tätare servicenätverk, förändringar i lokalerna och byggprojekt kommer att under de kommande åren ge möjlighet till kostnadsbesparingar på längre sikt. Vad gäller lokalerna är det under de närmaste åren inte möjligt att åstadkomma betydande kostnadsbesparingar, utan eventuella inbesparingar på kort sikt kommer att kunna uppnås tidigast år 2026. Lokalförvaltning är långsiktigt arbete med visioner långt fram i tiden så att lokalerna ska vara ändamålsenliga och utgöra ett stöd för verksamheten.

Lokalerna kan vara ett stöd för arbetet, för ökad trivsel i arbetet bland de anställda, för uthållighet i arbetet samt kan utgöra en omständighet som påverkar håll- och dragkraften. Lokalernas läge är av betydelse också med hänsyn till tillgången på arbetskraft och inverkar på de indirekta kostnaderna, bland annat transportkostnaderna. Lokalerna har en inverkan också på hur invånarna har möjlighet att nå tjänsterna i rätt tid och att bli delaktiga i servicen.

Lokalerna är en del av hanteringen av Östra Nylands välfärdsområdes ekonomi där man har bundit upp sig för långsiktiga åtaganden och eventuellt har åtaganden i form av kapital genom att vara ägare till lokaler och byggnader. I Östra Nylands välfärdsområdes sammanlagda budget utgör kostnaden för lokaler cirka 5 procent, då den bland välfärdsområdena i genomsnitt utgör en kostnad på 10 procent. I förhållande till invånarantalet har Östra Nylands välfärdsområde ett 40 procent mindre lokalbestånd jämfört med genomsnittet av välfärdsområden.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:  

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner välfärdsområdets fastighetsstrategi för 2023–2026.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutade att remittera ärendet för ny beredning.

Möte hantering

Föredragande gjorde följande tillägg i fastighetsstrategin (bilaga 1) på sidan 6 ”Principer för ägande och hyrande”: Under rubriken Ägande läggs till orden ”huvudsakligen” samt ”som har”: ”Vi strävar efter att huvudsakligen äga de fastigheter som är centrala ur verksamhetens synvinkel och som har följande egenskaper”, och efter samma stycke tilläggs följande mening: ”Vid sidan av ägandet kan man från fall till fall även göra långsiktiga hyres- eller leasingavtal, med vilka man säkrar serviceproduktionen.”

Ordförandes förslag om att remittera ärendet för ny beredning för att specificera bilagorna godkändes enhälligt.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.