Beskrivning
Beredning och tilläggsuppgifter:
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
Enligt 33 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) finns i tvåspråkiga välfärdsområden en nationalspråksnämnd. Till medlemmar i nämnden väljs personer som hör till den språkliga minoriteten i välfärdsområdet. Nationalspråksnämndens ordförande har rätt att närvara och yttra sig i välfärdsområdesstyrelsen.
Enligt förvaltningsstadgan väljs till nationalspråksnämnden nio (9) ledamöter. Välfärdsområdesfullmäktige väljer en ordförande och en vice ordförande bland ledamöterna i nämnden. Varje ledamot har en personlig ersättare. Till medlemmar i nämnden väljs personer som hör till den svenskspråkiga befolkningen i välfärdsområdet.
Enligt 33 § i lagen om välfärdsområden är nationalspråksnämndens uppgift att
- utreda, bedöma och uttala sig om hur välfärdsområdesfullmäktiges beslut påverkar hur de språkliga rättigheterna tillgodoses i praktiken,
- utreda, bedöma och fastställa vilka tjänster den språkliga minoriteten har behov av på sitt eget språk och följa tillgången på tjänsterna och deras kvalitet,
- utifrån utredningarna, bedömningarna och uppföljningen lägga fram åtgärdsförslag för välfärdsområdesstyrelsen om hur de tjänster och servicekedjor som tillhandahålls på minoritetens språk ska utvecklas och om kraven på personalens språkkunskaper och utvecklingen av språkkunskaperna,
- i tvåspråkiga välfärdsområden där svenska är minoritetsspråk, komma med förslag om innehållet i ett i 39 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård avsett avtal om samarbetet och arbetsfördelningen mellan tvåspråkiga välfärdsområden, lämna utlåtande om avtalet till välfärdsområdesfullmäktige samt följa fullgörandet av avtalet.
Nämnden kan också ha andra uppgifter som anges i förvaltningsstadgan.
Nämnden ska årligen lämna välfärdsområdesstyrelsen en berättelse om hur tjänsterna på minoritetens språk har genomförts. Välfärdsområdesstyrelsen lämnar välfärdsområdesfullmäktige ett utlåtande om de åtgärder som nämndens berättelse ger anledning till.
Enligt 4 a § i jämställdhetslagen (609/1986) ska kvinnor och män vara representerade till minst 40 procent vardera i välfärdsområdens organ. Kravet på jämställdhet gäller separat för ordinarie ledamöter och ersättare, varför kvoten ska fyllas både i fråga om ledamöter och ersättare.
Beskrivning förslag
Välfärdsområdesdirektören:
Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige beslutar
- att till nationalspråksnämnden välja nio (9) ledamöter och personliga ersättare för dem för mandattiden 2025–2029 och
- att välja en ordförande och en vice ordförande för nationalspråksnämnden för mandattiden 2025–2029.
Paragrafen justeras genast.