Välfärdsområdesstyrelsen, möte 22-05-2025

Dagordningen är verifierad

§ 122 Jämställdhetsplan och plan för likabehandling för Östra Nylands välfärdsområde 2025–2026

IUHVADno-2025-412

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
förvaltningsdirektör Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
planerare Melissa Tuomala
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Enligt diskrimineringslagen är myndigheter, privata aktörer som sköter offentliga förvaltningsuppgifter, utbildningsanordnare och arbetsgivare skyldiga att utvärdera och främja likabehandling i sin verksamhet. Dessa aktörer ska utarbeta en funktionell likabehandlingsplan (konkreta åtgärder för att främja likabehandling) och en likabehandlingsplan för arbetsgivare (utveckla bl.a. arbetsförhållanden och urvalsprocesser för personal).

Enligt lagen om jämställdhet ska arbetsgivare målmedvetet och systematiskt förebygga diskriminering på grund av könsidentitet eller könsuttryck. Denna skyldighet ska beaktas när man utarbetar jämställdhetsplaner och fattar beslut om åtgärder som främjar jämställdhet. Om antalet anställda som en arbetsgivare har i sin tjänst regelbundet är minst 30, måste arbetsgivaren minst vartannat år utarbeta en jämställdhetsplan som i synnerhet rör lönesättning och andra anställningsvillkor, enligt vilken man förverkligar åtgärder som främjar jämställdheten.

Man kan utarbeta jämställdhetsplanen tillsammans med likabehandlingsplanen.

Välfärdsområdets första plan för jämställdhet och likabehandling har utarbetats som ett samarbete mellan den allmänna förvaltningen och personalförvaltningen. Man har begärt utlåtanden om planens utkast av organisationens olika ledningsgrupper, speciellt av social- och hälsovårdens ledningsgrupp. Planen har presenterats på samarbetsorganets sammanträde 27.2.2025.

Det finns två delar i planen för jämställdhet och likabehandling, jämställdhet och likabehandling i social- och hälsovårdens tjänster (den s.k. funktionella delen) samt jämställdhet och likabehandling inom organisationen (den s.k. arbetsgivarens del). I båda delarna ingår utvecklingsobjekt, åtgärder och mätare kopplade till dessa samt ansvariga parter.

Räddningsväsendet har en egen plan för jämställdhet och likabehandling, som uppdateras efter att välfärdsområdets plan har godkänts.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att anteckna planen för jämställdhet och likabehandling för kännedom, och begära utlåtanden om planen av påverkansorganen samt nämnden för ordnande av tjänster, nämnden för utveckling och samarbete, nämnden för beredskap och säkerhet och nationalspråksnämnden före 25.4.2025.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att anteckna planen för jämställdhet och likabehandling för kännedom, och begära utlåtanden om planen av påverkansorganen samt nämnden för ordnande av tjänster, nämnden för utveckling och samarbete, nämnden för beredskap och säkerhet och nationalspråksnämnden före 25.4.2025.

Beskrivning

Valmistelu ja lisätiedot: 
hallintojohtaja Camilla Söderström
camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
suunnittelija Melissa Tuomala
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade 13.3.2025 (§ 56) att anteckna planen för jämställdhet och likabehandling för kännedom och begära utlåtanden om planen av påverkansorganen samt nämnden för ordnande av tjänster, nämnden för utveckling och samarbete, nämnden för beredskap och säkerhet och nationalspråksnämnden. De inkomna utlåtandena finns bifogade till föredragningslistan som kompletterande materiel.

Innehållet i planen har uppdaterats så att under Utvecklingsobjekt 2025–2026, tabellens 8:e utvecklingsobjekt ”Effektivisering av ingripande i diskriminering” den ansvariga parten har ändrats från ”Arbetshälsokoordinator, arbetarskyddschef” till ”Alla ansvarsområden”. Dessutom har stapeldiagrammet ”Respons på den betjäning som ni fick på ert modersmål” uppdaterats och beskriver finsk-, svensk- och engelskspråkig service 2024.

Planen har också uppdaterats från utkastsstadiet tekniskt så att den har flyttats till välfärdsområdets rapportunderlag och är lodrät i stället för vågrät.

Man har strävat efter att beakta de förslag som ingick i det utlåtande som avgetts av nämnden för utveckling och samarbete. Nämnden uppmärksammade att man i utkastet hade definierat utvecklingsåtgärder för barn och unga samt för personer i arbetsför ålder, men att inga riktade utvecklingsåtgärder hade föreslagits i förhållande till de äldre. Det finns sammanlagt tio utvecklingsåtgärder för två år, och till exempel ”Förebyggande av digital utslagning” gäller även äldre. I samband med uppdateringen av planen år 2026 ska man bland annat evaluera utvecklingsåtgärderna och genomförandet av dem samt behovet av att ändra åtgärderna.

Tekniska och innehållsmässiga korrigeringar i enlighet med det utlåtande som avgavs av rådet för personer med funktionsnedsättning har gjorts i planen.

Nämnden för ordnande av tjänster tar i sitt utlåtande ställning till diskriminering på grund av graviditet. ”Lagen förbjuder entydigt diskriminering på grund av graviditet och Östra Nylands välfärdsområde ska beakta denna skyldighet även i sin plan för jämställdhet och likabehandling”. I planen nämns i fråga om jämställdhetslagen bl.a. följande: " Syftet med lagen om jämställdhet är att förhindra diskriminering på grund av kön och främja jämställdhet mellan män och kvinnor samt i detta syfte förbättra kvinnans ställning speciellt i arbetslivet." Välfärdsområdet fungerar i enlighet med lagen, även enligt de separata exempel och krav som nämns i lagen.

Nämnden för beredskap och säkerhet konstaterade vid sitt sammanträde 22.4.2025 (§ 14) att välfärdsområdets likabehandlings- och jämställdhetsplan är väl utarbetad och ingående. Dessutom godkände nämnden räddningsverksamhetens egen, uppdaterade likabehandlings- och jämställdhetsplan och föreslog välfärdsområdesstyrelsen att denna godkänner den som bilaga till välfärdsområdets likabehandlings- och jämställdhetsplan.

Beskrivning förslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen godkänner välfärdsområdets bifogade jämställdhets- och likabehandlingsplan 2025–2026 samt räddningsverksamhetens uppdaterade likabehandlings- och jämställdhetsplan, som anslutits till välfärdsområdets plan som bilaga.