Nämnden för utveckling och samarbete, möte 05-04-2023

Protokollet är granskat

§ 10 Målen för organisationernas partnerskapsbord och valet av medlemmarnas kriterier

IUHVADno-2023-746

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
sakkunnig inom organisationsarbete och delaktighet Nanna Kostiainen, förnamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Nämnden för utveckling och samarbete återställde vid sitt möte 1.3.2023 den nya beredningen av organisationernas partnerskapsbord för att se över ansökningskriterierna och partnerskapsprotokollets sammansättning. 

Alternativ till välfärdsområdesstrukturer och strukturer för organisationernas samarbete är organisationsdelegationen, organisationsrådet eller partnerskapsbordet. Regionstyrelsen inom välfärdsområdet har vid sitt möte 25.8.2022 (bifogat material) beslutat att partnerskapsbordet fungerar som struktur för välfärdsområdet och samarbetet inom organisationen. Östra Nylands organisationsfält är ännu så splittrat att den mest ändamålsenliga organiseringsformen i detta skede är partnerskapsbordet.

Utvecklingsgruppen som förbereddes av organisationerna inom Östra Nylands välfärdsområde 23.5.2022 grundades på basis av ett öppet organisationsmöte. Vid det öppna organisationsmötet inbjöds intresserade organisationer att delta i utvecklingsgruppen. 14 organisationsrepresentanter anmälde sig till den förberedande utvecklingsgruppen. De representerade inte en specifik organisation i utvecklingsgruppen, utan i allmänhet organisationer som kompletterar välfärdsområdets tjänster. Representanterna för utvecklingsgruppen är medlemmar i åtminstone följande organisationer eller föreningar: Äldreinstitutet, Parrelationscentret Kataja, A-Klinikkasäätiö, EHYT ry, Borgå minnesförening, Borgå föreningscentral, Borgå Invalider, Socialpsykiatriska föreningen i Östra-Nyland rf, Borgå pensionstagare rf, Borgånejdens Allergi- och astmaförening, Mannerheims Barnskyddsförbund, Befolkningsförbundet, Neuro-Borgå rf, Neuroförbundet, Heta-liitto och Lovisa Föreningar. I utvecklingsgruppen deltog servicedirektör Annika Immonen (Borgå stad), välfärdsdirektör Jaana Keisala (Myrskylä kommun) och delaktighetsplanerare Nanna Kostiainen (Östra Nylands välfärdsområde) från sektionen för kontaktytor. Organisationsexperten Ilari Karhumalja deltog från SOSTE rf.

Vid beredningen av organisationssamarbetet identifierades behovet av en regional struktur för organisationssamarbete. Vid beredningen strävade man efter att planera en sådan samarbetsstruktur som på bästa möjliga sätt betjänar behoven, realiteterna och verksamhetsresurserna inom regionens organisationsfält. Utifrån beredningsdiskussionen kom man fram till att organisationernas partnerskapsbord, som samordnas av välfärdsområdet, bäst motsvarar de regionala behoven.

Under beredningen diskuterades medlemmarna i partnerskapsbordet och jämfördes praxis i andra områden. Till exempel organisationsdelegationerna i Helsingfors och Mellersta Nyland består endast av organisationsrepresentanter.

Partnerskapsbordet är ett forum för växelverkan, gemensam utveckling och samarbete som möjliggör samarbete mellan organisationsfältet och den offentliga aktören. Partnerskapsbordet gäller inte enbart tjänsteproducentorganisationer, utan framhäver framför allt organisationsorienterad hjälpverksamhet.

Det finns många organisationer, de är av olika storlek och deras verksamhet är omfattande, varvid det är svårt att separat få alla organisationers synpunkter med i utvecklingen av regionens tjänster och beslutsfattandet. Partnerskapsbordet samlar ihop organisationer från olika sektorer och erbjuder en centraliserad förbindelse med välfärdsområdet.

Partnerskapsbordet har beretts på organisationsbasis, utifrån ett beslut av regionförvaltningen inom Östra Nylands välfärdsområde, som ett samarbetsforum just för organisationssamarbete med välfärdsområdet, och här har man ansett det vara bra att begränsa det till organisationsaktörer som stöder och kompletterar tjänsterna inom välfärdsområdet.

Föreningarnas verksamhet avviker i grunden från företagsverksamhet. Föreningarnas organisationsorienterade hjälpverksamhet eftersträvar inte vinst och konkurrerar inte på marknaden.Förpliktelserna i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021 § 7 mom.) förutsätter att föreningarna får stöd av välfärdsområdet för verksamhetsbetingelser, framför allt ekonomiskt understöd och olika stödlösningar för användning av lokaler (sådana lösningar kan inte erbjudas företag). Enligt samma 7 § ska välfärdsområdet utöver organisationernas verksamhetsbetingelser också främja organisationernas möjligheter att påverka främjandet av välfärd och hälsa.

Kriterierna för en medlem i partnerskapsbordet:

  • är medlem i en sådan organisation som genom sin verksamhet främjar social- och hälsovården eller välfärden, hälsan och säkerheten
  • har en bredare förståelse för och syn på organisationerna samt kännedom av omgivningen i östra Nyland
  • har kännedom om kundgruppen i det egna temat
  • representerar alla organisationer i välfärdsområdet i partnerskapsbordet, inte bara sin egen organisation
  • förbinder sig till medlemskapet (2 år har föreslagits för mandatperioden)
  • förbinder sig att samordna sitt temanätverk och hålla kontakt med andra organisationer som hör till den egna temagruppen. Medlemmen informerar välfärdsområdet och andra organisationer i sin temagrupp om de frågor som behandlats i partnerskapsbordet.

 

Teman som representerats av partnerskapsbordet:

  • Barn och familjer
  • Organisationer inom den sociala sektorn som stöder sysselsättning och gemenskap
  • Äldre personer
  • Mentalvårdsorganisationer
  • Missbrukarorganisationer
  • Handikapporganisationer
  • Patient- och sjukdomsorganisationer
  • Multiprofessionella organisationer
  • Övriga

 

Målsättningen för partnerskapsbordet:

  • Främjar informationsgången, kommunikationen och samarbetet mellan regionens organisationer, välfärdsområdesnämnden och nämnden för utveckling och samarbete.
    •  För fram svaga signaler som invånarna och den tredje sektorn identifierat för beslut inom välfärdsområdet samt uppgifter som organisationerna samlat ihop.
  • Fungerar som en samarbetskanal mellan välfärdsområdet och organisationerna.
  • Gör organisationsverksamheten synlig, känd och tillgänglig.
  • Ökar transparensen och demokratin.   
    • Påverkar invånarnas ökade välfärd och en rättvis fördelning av den i området.
  • Fungerar vid behov som organisationsrepresentant på olika evenemang

 

Partnerskapsbordets uppgifter:

  • Säkerställande av samarbete och utveckling av samarbetet med organisationer som är verksamma i regionen
  • Stärkande av demokratin ur organisationernas synvinkel
    • T.ex. kommentarer om styrdokument (servicestrategi, HYTE-plan och -berättelse, delaktighetsprogram osv.)
  • Koordinering av temanätverk
  • Utvidgning av organisationssynsätt för främjande av hälsa och välfärd i arbetsgrupper.

 

 

Partnerskapsbordet är en utvecklingsstruktur som bereder lösningar samt en modell för deltagande som kompletterar det traditionella beslutsfattandet. Partnerskapsbordet har inte beslutandeorganens beslutanderätt. Det är en diskussionsplattform med fokus på dialog innan den traditionella beslutsprocessen.

I partnerskapsbordet borde finnas både lokala och riksomfattande organisationer. Det planerade antalet medlemmar är högst 20 personer. Välfärdsområdet representeras av en sakkunnig inom organisationsarbete och delaktighet samt en koordinator för det förebyggande arbetet.

Det finns skäl till att utan dröjsmål inleda en ny ansökningsomgång för medlemmar till partnerskapsbordet för att inleda verksamheten och organiseringen under hösten 2023. Utlysningen publiceras på Östra Nylands välfärdsområdes och räddningsverkets webbplatser och sociala medier samt i regionens lokaltidningar. Ansökningstiden ska löpa ut 2.5.2023 för att ansökningarna ska kunna lämnas in till mötet som nämnden för utveckling och samarbete håller 3.5.2023. Välfärdsområdet lägger fram ett förslag till mötet som hålls av nämnden för utveckling och samarbete 1.6.2023 om de medlemmar som ska väljas till partnerskapsbordet.

 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektör:

Nämnden för utveckling och samarbete beslutar att godkänna de i beredningstexten ovan redogjorda

  • målen och uppgifterna för partnerskapsbordet
  • kriterierna för de medlemmar som väljs till partnerskapsbordet
  • temana som representerats av de medlemmar som väljs till partnerskapsbordet

 

Paragrafen granskas omedelbart.

Beslut

Nämnden för utveckling och samarbete godkände de i beredningstexten redogjorda målen och uppgifterna för partnerskapsbordet, kriterierna för de medlemmar som väljs till partnerskapsbordet samt temana som representerats av de medlemmar som väljs till partnerskapsbordet. Nämnden beslutade att lägga till ungdomar och säkerhet som partnerskapsbordets teman. Dessutom beslutade nämnden att lägga till som sista punkt i kriterierna för en medlem i partnerskapsbordet: "Även företag och läroanstalter på området har möjlighet att söka sig med i partnerskapsbordets verksamhet".

Paragrafen granskades omedelbart.

Avvikande mening

  • Medlem Eila Kohonen lämnade avvikande mening (bilaga).

Möte hantering

Medlem Ilkka Luusua föreslog understödd av medlem Charlotta Engblom följande tillägg: Ungdomar och säkerhet läggs till som partnerskapsbordets teman. Förslaget godkändes enhälligt.

Medlem Piia Malmberg gjorde, understödd av medlem Nina Uski, följande motförslag:
Som den sista punkten i kriterierna för en medlem i partnerskapsbordet tilläggs: "Även företag och läroanstalter på området har möjlighet att söka sig med i partnerskapsbordets verksamhet."

I omröstningen fick grundförslaget tre röster och motförslaget åtta röster. 

Röstning

JA grundförslag
NEJ motförslag

Ja
Eila Kohonen
Mari Lotila
Mikko Nieminen

Nej
Lotte-Marie Stenman
Nea Hjelt
Charlotta Engblom
Hannu Vihreäluoto
Ilkka Luusua
Jyrki Loijas
Nina Uski
Piia Malmberg

Medlem Mikko Nieminen gjorde följande motförslag:

"Behovet att öka samarbete med företag och läroanstalter på välfärdsområdet är tydligt. Därför bör nämnden för utveckling och samarbete snabbt utarbeta en plan om att skapa samarbetsmodeller även för samarbete med företag och läroanstalter, på motsvarande sätt som partnerskapsbordet har skapats som samarbetsmodell för samarbete med organisationer."

Förslaget fick inte understöd.

Det antecknades i protokollet att nämnden höll en paus för att diskutera sinsemellan kl. 19.03-19.17.

Röstningsresultat

  • Kyllä 3 st 27%

    Eila Kohonen, Mari Lotila, Mikko Nieminen

  • Nej 8 st 73%

    Lotte-Marie Stenman, Nea Hjelt, Charlotta Engblom, Hannu Vihreäluoto, Ilkka Luusua, Jyrki Loijas, Nina Uski, Piia Malmberg


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).