Nämnden för utveckling och samarbete, möte 05-04-2023

Protokollet är granskat

§ 12 Program för kvalitet och egenkontroll vid Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-745

Beskrivning

Beredning och mer information:
specialsakkunnig i tillsyn och kvalitet Sofie Klawér-Kallio, Ida Mattsson och Henrikki Uosukainen, förnamn.efternamn(at)itausimaa.fi

Välfärdsområdena fick vid årsskiftet ett betydande ansvar för tillsynen över tjänsterna. Välfärdsområdenas uppgift är att övervaka alla de social- och hälsovårdstjänster som de köper upp eller producerar själva. Välfärdsområdet och den privata tjänsteproducenten ska utarbeta ett program för egenkontroll av de uppgifter och tjänster som hör till deras ansvar. Enligt sitt ordnandesansvar ska välfärdsområdet styra och övervaka tjänsteproducenterna och deras underleverantörer kontinuerligt när tjänsterna produceras med iakttagande av 7 § i lagen om välfärdsområden (611/2021), 40 § i lagen om ordnande av social- och hälsovård (612/2021), 27 § i räddningslagen (379/2011) och 16 § i lagen om ordnande av räddningsväsendet (613/2021). Välfärdsområdet ska genom sin egenkontroll säkerställa att det själv sköter sin uppgift i enlighet med lag och att de avtal det ingått iakttas. Välfärdsområdena ska övervaka tjänsternas tillgång, kontinuitet, säkerhet och kvalitet i sitt område samt likabehandlingen av klienterna.

Programmet för kvalitet och egenkontroll sammanställer välfärdsområdets många lagstadgade strategier, planer och program samt övervakar och säkerställer att de genomförs. Av dessa är flera dokument under beredning vid Östra Nylands välfärdsområde och de uppdateras i programmet. Programmet för kvalitet och egenkontroll vid Östra Nylands välfärdsområde innehåller principerna för social- och hälsovårdstjänster som hör till välfärdsområdet samt principerna för räddningsväsendets egenkontroll. Programmet för kvalitet och egenkontroll är ett strategiskt instrument för att säkerställa att tjänsterna ordnas och genomförs i enlighet med avtal och lagstiftning. Välfärdsområdets program för kvalitet och egenkontroll omfattar alla tjänster som välfärdsområdet ordnar samt tjänster som produceras för dess räkning. Egenkontrollen av social- och hälsovårdens samt räddningsväsendets uppgifter och tjänster är en del av ordnandet och produktionen av dem.

Utvecklingstjänsternas enhet för tillsyn och kvalitet har inlett sin verksamhet i slutet av februari och inlett beredningen av programmet för kvalitet och egenkontroll. Programmet för kvalitet och egenkontroll kommer att styra och definiera egenkontrollen av välfärdsområdets tjänster samt säkerställandet, utvärderingen och uppföljningen av kvaliteten. Varje tillsynsåtgärd enligt programmet utreder och handleder egenkontrollen.

Programmet för kvalitet och egenkontroll vid välfärdsområdet utvärderas regelbundet och tyngdpunkterna i egenkontrollen granskas årligen.

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektör:

Utvecklings- och samarbetsnämnden för en remissdebatt om ärendet och antecknar nuläget för programmet för egenkontroll vid Östra Nylands välfärdsområde för kännedom.

Beslut

Beslutades enligt förslaget.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.