Beskrivning
Beredning och tilläggsinformation:
tf. ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Hanna Kaunisto
specialexpert Minna Mattila
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
Bakgrund till rådgivningsbyråplanen
Det föreskrivs i 15 § i hälso- och sjukvårdslagen att välfärdsområdet varje fullmäktigeperiod ska utarbeta en regional rådgivningsbyråplan för tillhandahållandet av de rådgivningsbyråtjänster som välfärdsområdet ansvarar för. Den regionala rådgivningsbyråplanen ska godkännas i välfärdsområdesfullmäktige, och den ska ses över vid behov. Den regionala rådgivningsbyråplanen är en del av den regionala välfärdsplanen för barn och unga, och den har utarbetats för åren 2024–2025. I planen beskrivs välfärdsområdets rådgivningsbyråtjänster, deras situation och verksamhetsmodeller samt samarbetet med andra aktörer. Nästa plan utarbetas för hela fullmäktigeperioden.
Ordnandet av rådgivningsbyråtjänster inom välfärdsområdet
Rådgivningsbyråtjänsterna är lagstadgade, förebyggande, avgiftsfria för kunderna och tillgängliga för alla som väntar barn samt alla barn under skolåldern och deras familjer. Tjänsten möjliggör tidigt stöd för familjer på ett kostnadseffektivt och effektivt sätt. Rådgivningsbyråtjänsterna i östra Nyland utgörs av preventiv- och familjeplaneringsrådgivning samt mödra- och barnrådgivning. På den kombinerade mödra- och barnrådgivningen samarbetar en hälsovårdare och en läkare med familjen från moderns graviditet fram till läropliktens början.
Välfärdsområdet har år 2024 tio mödra- och barnrådgivningsenheter samt dessutom en separat preventiv- och familjeplaneringsrådgivning i Borgå. Rådgivningarna har öppet vardagar. På de minsta orterna är rådgivningen öppen en del av veckan. Rådgivningstjänsterna tillhandahålls i regel på tjänstetid, men vid behov är mottagningstiderna flexibla på ett familjeorienterat sätt. Familjeträning erbjuds i form av träning på distans. Till sin karaktär är rådgivningsbyråtjänsterna närservice och genomförs i regel i form av mottagning med fysisk närvaro. Det finns också telefonrådgivning och digitala tjänster, bland annat för tidsbokning.
Vid sidan av rådgivningen finns också bland annat rådgivningsbyråns familjehandledning, och beroende på servicebehovet kommer välfärdsområdets andra tjänster, såsom rehabilitering (talterapi, psykolog, neuropsykolog, ergoterapi, fysioterapi), in för att stödja familjen. Det finns också rådgivning och handledning att tillgå, och man använder bland annat material från Psykporten samt webbskolan Perhepolku (Familjestigen) för föräldrar.
Rådgivningsbyråerna i en nära framtid
Nativiteten inom Östra Nylands välfärdsområde har sjunkit under åren 2022–2024. I samband med planeringen av servicenätet granskas också rådgivningsbyrånätets optimalitet och balans då man ser till behovet att koncentrera tjänsterna samt den fysiska tillgängligheten. Alla sätt att tillhandahålla tjänster kommer att bedömas utgående från den tillgängliga informationen. Rådgivningsbyråernas verksamhetsrutiner standardiseras. Utöver närservicen bör även de digitala och de mobila tjänsterna utvecklas. Det som innehållsmässigt förutsätter utveckling inom rådgivningsbyråtjänsterna under de kommande åren är en ökning av det multiprofessionella samarbetet samt en ökning av samarbetet med småbarnspedagogiken och organisationerna. Också att bättre beakta kunder som är i behov av särskilt stöd och bland annat att servicekedjan för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning fungerar ända sedan barnet är i rådgivningsbyrååldern hör till målen och förutsätter även att personalens kunnande säkerställs så att barnens och familjernas särskilda behov ska tillgodoses.
Beskrivning förslag
Social- och hälsovårdsdirektören:
Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att föreslå områdesstyrelsen att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes rådgivningsbyråplan (2024-2025).