Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
erityisasiantuntija Minna Mattila
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Neuvolasuunnitelman taustaa
Terveydenhuoltolaki (2010,15§) velvoittaa hyvinvointialueita laatimaan alueellisen neuvolasuunnitelman valtuustokausittain hyvinvointialueen vastuulla olevien neuvolapalvelujen toteuttamiseksi. Alueellinen neuvolasuunnitelma hyväksytään hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja se on tarkistettava tarvittaessa. Alueellinen neuvolasuunnitelma on osa alueellista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa ja se on laadittu vuosille 2024–2025. Suunnitelmassa kuvataan hyvinvointialueen neuvolapalvelut, niiden tilanne ja toimintamallit sekä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa. Seuraava suunnitelma laaditaan koko valtuustokaudelle.
Neuvolapalveluiden järjestäminen hyvinvointialueella
Neuvolapalvelut ovat lakisääteisiä, ennaltaehkäiseviä, asiakkaille maksuttomia ja saatavilla kaikille lasta odottaville, alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Palvelu mahdollistaa varhaisen tuen perheille kustannusvaikuttavasti ja tehokkaasti. Neuvolapalveluita Itä-Uudellamaalla ovat ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola sekä äitiys- ja lastenneuvolat. Yhdistetyssä äitiys- ja lastenneuvolassa terveydenhoitaja ja lääkäri toimivat yhteistyössä perheen kanssa äidin raskausajasta siihen saakka, kunnes oppivelvollisuus alkaa.
Hyvinvointialueella v. 2024 on kymmenen äitiys- lastenneuvolayksikköä sekä lisäksi Porvoossa erillinen ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola. Neuvolat ovat avoinna arkisin, pienimmillä paikkakunnilla neuvola on auki osan viikosta. Neuvolapalvelut tarjotaan pääsääntöisesti virka-aikaan, mutta tarpeen mukaan vastaanottoajoissa joustetaan perhelähtöisesti. Perhevalmennusta tarjotaan etävalmennuksena. Luonteeltaan neuvolapalvelut ovat lähipalvelua ja toteutuu pääsääntöisesti läsnäolovastaanottoina. Tarjolla on myös puhelinneuvontaa ja sähköisiä palveluita, mm. ajanvarausta.
Neuvolan rinnalla toimii myös mm. neuvolan perheohjausta sekä palvelutarpeen mukaan hyvinvointialueen muista palveluista, kuten kuntoutuksesta (puheterapia, psykologi, neuropsykologi, toimintaterapia, fysioterapia), tullaan tukemaan perhettä. Saatavilla on myös neuvontaa ja ohjausta sekä käytössä ovat mm. Mielenterveystalon materiaalit sekä vanhemmille suunnattu Perhepolku-verkkokoulu.
Neuvoloiden lähitulevaisuus
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen syntyvyys on ollut laskussa vuosina 2022–2024. Palveluverkon suunnittelun yhteydessä tarkastellaan myös neuvolaverkon optimaalisuutta ja tasapainoa keskittämistarpeiden ja fyysisen saavutettavuuden suhteen. Kaikkia palvelujen tuottamisen tapoja arvioidaan käytettävissä olevaan tietoon perustuen. Neuvoloiden toimintakäytänteitä yhtenäistetään. Lähipalvelujen lisäksi on kehitettävä myös sähköisiä ja liikkuvia palveluja. Sisällöllisesti tulevien vuosien kehittämistä edellyttäviä asioita neuvolapalveluissa ovat moniammatillisen yhteistyön sekä varhaiskasvatuksen ja järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön lisääminen. Myös erityisen tuen asiakkaiden entistä parempi huomioiminen ja mm. nepsy-palveluketjun toimivuus neuvolaiästä alkaen ovat tavoitteena ja edellyttävät myös henkilöstön osaamisen varmistamista lasten ja perheiden erityistarpeisiin vastaamiseksi.
Päätösehdotus
Sosiaali- ja terveysjohtaja:
Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää esittää aluehallitukselle alueellisen neuvolasuunnitelman (2024-2025) hyväksymistä.