Välfärdsområdesstyrelsen, möte 12-09-2024

Protokollet är granskat

§ 199 Tjänste- och uppgiftsarrangemang vid Östra Nylands välfärdsområde 

IUHVADno-2024-3449

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
personaldirektör Anu Rautiainen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 92 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) står de som är anställda hos ett välfärdsområde antingen i tjänsteförhållande eller i arbetsavtalsförhållande till välfärdsområdet. Det bestäms i 47 § i förvaltningsstadgan att välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem samt om ombildning av tjänsteförhållande till arbetsavtalsförhållande. Välfärdsområdesdirektören beslutar om tidsbestämda ändringar av tjänstebeteckningar.

Det är motiverat att man med verksamheten och ekonomin som utgångspunkter vidtar behövliga organisatoriska arrangemang vid välfärdsområdet också med personalplaneringen som utgångspunkt. 

Det hör till Östra Nylands välfärdsområdes operativa verksamhetsmodell att alla beteckningsändringar och lönejusteringar behandlas i en delegation som består av företrädare för arbetsgivaren och huvudavtalsorganisationerna. Arbetsgivaren representeras i nämnda delegation av sektordirektörerna, personaldirektören och anställningschefen. Huvudavtalsorganisationerna företräds av huvudförtroendemannen. För att ett förslag ska kunna godkännas ska det vara motiverat både ur funktionell och ur ekonomisk synvinkel. Då ärendet behandlas bedömer man också den föreslagna ändringens inverkan på andra som befinner sig på samma nivå i lönesättningen. Beträffande förslagen till beteckningsändring förutsätts det dessutom att beteckningen är i överensstämmelse med Kevas förteckning över beteckningar.  Efter behandling i delegationen går ärendet vidare för beslut i den ordning som anges i förvaltningsstadgan. 

Det bestäms i 47 § i förvaltningsstadgan att välfärdsområdesstyrelsen beslutar om inrättande och indragning av tjänster samt om ändring av beteckningarna för dem samt om ombildning av tjänsteförhållande till arbetsavtalsförhållande. Det bestäms i 52 § i förvaltningsstadgan att välfärdsområdesdirektören inrättar och indrar befattningar i arbetsavtalsförhållande och beslutar om behörighetsvillkoren för dem.

Enligt vad som förutsätts i lagstiftningen ska en tjänst indras och en befattning inrättas i dess ställe, då det är fråga om en uppgift där det inte krävs att offentlig makt utövas. 

Delegationen har vid sitt sammanträde 26.8.2024 behandlat följande ändringsförslag, som den förordar:  

Indragning av en ledig tjänst som socialarbetare och inrättande av en ledande tjänst som socialarbetare inom funktionshinderservice (kostnadsställe 4215). Motiveringen är att det är ändamålsenligt att i stället för en tjänst som socialarbetare inom boendeservice för utvecklingsstörda inrätta en tjänst som ledande arbetstagare, eftersom den ledande socialarbetaren ansvarar för servicen för utvecklingsstörda som helhet och fungerar som chef för socialarbetare och socialhandledare inom servicen för utvecklingsstörda. Omställningen har en inverkan på kostnaderna: den tidigare uppgiftsrelaterade lönen var 3 835,91 euro. Efter ändringen uppgår den uppgiftsrelaterade lönen till 4 353,36 euro. Kostnadsändringen täcks av budgeten för kostnadsstället 4215.

Ändring av tjänstebeteckningen för tre brandförmän till stationsmästare inom räddningsverksamhet (kp 3111). Motiveringen är att brandförmännen i fråga har arbetat under den tjänstebeteckning som inrättades 2014 och som gäller tills vidare redan i flera år. Verksamheten har under årens lopp visat att det är ändamålsenligt att formalisera beteckningen som stationsmästare. Frågan har 13.6.2024 behandlats på det sätt som anges i samarbetslagen.  Ändringen av beteckningen har ingen inverkan på lönen.

Indragning av en ledig tjänst som socialarbetare och inrättande av en tjänst som socialhandledare inom klienthandledningen för barnfamiljer (kostnadsställe 4157). Motiveringen är att det praktiska arbetet har visat att arbetet innehåller mycket handledning och rådgivning samt mottagning av anmälningar per telefon och elektroniskt. Enligt enhetens bedömning kan arbetet med framgång skötas med omfördelningen av resurser. Då kommer socialhandledarna att svara för rådgivningen och handledningen samt för mottagandet av anmälningarna. Socialarbetarnas arbetsinsats kommer att koncentreras till bedömningen av problem som ska hanteras av barnskydd och socialhandledarna ska kunna konsultera socialarbetare i alla frågor. Ändringen sänker lönekostnaderna. Den tidigare uppgiftsrelaterade lönen var 4 024,14 euro. Efter ändringen uppgår den uppgiftsrelaterade lönen till 3 028,39 euro.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:  

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar

  1. indra följande tjänster:  
    • en tjänst som socialarbetare inom funktionshinderservice (kostnadsställe 4215)
    • en tjänst som socialarbetare inom klienthandledning för barnfamiljer (kostnadsställe 4157)
  2. inrätta följande tjänster:  
    • en tjänst som ledande socialarbetare inom funktionshinderservicen (kostnadsställe 4215). Behörighetsvillkor är behörighet som socialarbetare, högre högskoleexamen.  
    • en tjänst som socialhandledare inom klienthandledning för barnfamiljer (kostnadsställe 4157). Behörighetsvillkor är behörighet som socionom enligt § 8 i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015) . 
  3. ändra: 
    • tjänstebeteckningarna för tre brandförmän till stationsmästare inom räddningsverksamhet (kostnadsställe 3111). 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade

  1. indra följande tjänster:  
    • en tjänst som socialarbetare inom funktionshinderservice (kostnadsställe 4215)
    • en tjänst som socialarbetare inom klienthandledning för barnfamiljer (kostnadsställe 4157)
  2. inrätta följande tjänster:  
    • en tjänst som ledande socialarbetare inom funktionshinderservicen (kostnadsställe 4215). Behörighetsvillkor är behörighet som socialarbetare, högre högskoleexamen.  
    • en tjänst som socialhandledare inom klienthandledning för barnfamiljer (kostnadsställe 4157). Behörighetsvillkor är behörighet som socionom enligt § 8 i lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015) . 
  3. ändra: 
    • tjänstebeteckningarna för tre brandförmän till stationsmästare inom räddningsverksamhet (kostnadsställe 3111). 

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).