Perustelut
Valmistelut ja lisätiedot:
henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on joko virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Hallintosäännön 47 §:n mukaisesti aluehallitus päättää virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta ja virkanimikkeen muuttamisesta, sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi. Hyvinvointialuejohtaja päättää määräaikaisista virkanimikkeen muutoksista.
Toiminnan ja talouden lähtökohdista on perusteltua, että hyvinvointialueella tehdään tarvittavia organisatorisia järjestelyjä myös henkilöstösuunnittelun lähtökohdista.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen operatiiviseen toimintamalliin kuuluu, että kaikki nimikemuutokset ja palkantarkistukset käsitellään työnantajan ja pääsopijajärjestöjen edustajista koostuvassa neuvottelukunnassa. Työantajan edustajina ko. neuvottelukunnassa ovat toimialajohtajat, henkilöstöjohtaja sekä palvelussuhdepäällikkö. Pääsopijajärjestöjä edustaa pääluottamusmies. Jotta esitys hyväksytään, sen tulee olla sekä toiminnallisesti että taloudenpidon kannalta perusteltu. Asiaa käsiteltäessä arvioidaan myös, mikä on esitetyn muutoksen vaikutus muihin samalla palkkahinnoittelutasolla oleviin. Nimikemuutosesitysten osalta edellytetään lisäksi, että nimike on Kevan nimikeluettelon mukainen. Neuvottelukunnan käsittelyn jälkeen asia tuodaan hallintosäännön mukaiseen päätöksentekoon.
Hallintosäännön 47 §:n mukaisesti aluehallitus päättää virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta ja virkanimikkeen muuttamisesta, sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi. Hallintosäännön 52 §:n mukaan työsopimussuhteiset toimet perustaa ja lakkauttaa, sekä niiden kelpoisuusvaatimuksista päättää hyvinvointialuejohtaja.
Lainsäädäntö edellyttää, että mikäli tehtävässä ei edellytetä julkisen vallan käyttämistä, virka tulee lakkauttaa ja sen tilalle tulee perustaa toimi.
Neuvottelukunta on käsitellyt kokouksessaan 26.8.2024 seuraavat muutosesitykset, joita se omalta osaltaan puoltaa:
Avoimen sosiaalityöntekijän viran lakkauttaminen ja johtavan sosiaalityöntekijän viran perustaminen vammaispalveluissa (kustannuspaikka 4215). Perusteluna on, että kehitysvammaisten asumispalveluiden sosiaalityöntekijän viran tilalle on tarkoituksenmukaista perustaa johtavan työntekijän virka, koska johtava sosiaalityöntekijä vastaa kehitysvammaisten palvelujen kokonaisuudesta ja toimii esihenkilönä kehitysvammaisten palvelujen sosiaalityöntekijöille ja -ohjaajille. Muutoksella on kustannusvaikutus: aikaisempi tehtäväkohtainen palkka oli 3 835,91 euroa. Muutoksen jälkeen tehtäväkohtainen palkka on 4 353,36 euroa. Kustannusmuutos katetaan kustannuspaikan 4215 talousarviosta.
Kolmen paloesimiehen virkanimikkeen muuttaminen asemamestariksi pelastustoiminnassa (kustannuspaikka 3111). Perusteluna on, että kyseiset paloesimiehet ovat toimineet vuonna 2014 toistaiseksi perustetulla virkanimikkeellä jo useamman vuoden. Toiminta on vuosien varrella osoittanut, että asemamestarin nimike on tarkoituksenmukaista virallistaa. Asia on käsitelty yhteistoimintalain edellyttämällä tavalla 13.6.2024. Nimikemuutoksella ei ole vaikutusta palkkaan.
Avoimen sosiaalityöntekijän viran lakkauttaminen ja sosiaaliohjaajan viran perustaminen lapsiperheiden asiakasohjauksessa (kustannuspaikka 4157). Perusteluna on, että käytännön työn myötä on osoittautunut, että työ sisältää erittäin paljon ohjausta ja neuvontaa, sekä ilmoitusten vastaanottamista puhelimitse ja sähköisinä. Yksikön arvion mukaan työ olisi mahdollista hoitaa menestyksekkäästi uudelleen resurssoinnilla. Tällöin sosiaaliohjaajat vastaisivat neuvonnasta ja ohjauksesta, sekä ilmoitusten vastaanottamisesta. Sosiaalityöntekijöiden työpanos keskitettäisiin lastensuojelullisen huolen arviointiin ja he olisivat sosiaaliohjaajien konsultoitavissa kaikkiin asioihin liittyen. Muutos laskee palkkakustannuksia. Aikaisempi tehtäväkohtainen palkka 4 024,14 euroa. Muutoksen jälkeen tehtäväkohtainen palkka on 3 028,39 euroa.