Nämnden för ordnande av tjänster, möte 05-06-2024

Protokollet är granskat

§ 67 Verksamhetsanvisning för familjevård 2024

IUHVADno-2024-1174

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Ilona Koskenniemi, ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster)
Kirsi Oksanen, ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre)
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Familjevård är vård av eller annan omsorg om en äldre person, en person med funktionsnedsättning eller en rehabiliteringsklient inom mentalvården under en del av dygnet eller dygnet runt i familjevårdarens privata hem eller i den vårdbehövandes hem. Avsikten är att kunna erbjuda klienten hemliknande vård utifrån personens behov.

Inom familjevård är det möjligt att ge individuell vård och omsorg, eftersom antalet vårdbehövande är litet och vårdaren eller vårdarna förblir desamma.

I ett familjehem kan fyra personer vårdas samtidigt, inberäknat de barn under skolåldern och andra personer i behov av särskild vård eller omsorg som bor i samma hushåll som familjevårdaren.

Familjevården kan vara lång- eller kortvarig. En kortvarig familjevårdsperiod är oftast 1–14 dygn i månaden, eller den kan också genomföras som familjevård som ges på dagen eller på natten under en del av dygnet. En möjlighet är att vara avlösare i familjehem och på så sätt möjliggöra en lång ledighet för familjevårdaren.

För en vårdbehövande i familjevård uppgörs en serviceplan inom handikappservicen, där man hör den vårdbehövandes önskemål och behov samt avtalar om familjevårdens innehåll.

Välfärdsområdet sluter ett uppdragsavtal med familjevårdaren (familjevårdslagen (263/2015)).

Den under behandling varande verksamhetsanvisningen för familjevård är en administrativ anvisning om hur familjevård enligt uppdragsavtal för äldre och personer med funktionsnedsättning genomförs i Östra Nylands välfärdsområde. Verksamhetsanvisningen innehåller information om praxis, förfaranden och bland annat stödformer inom familjevård, varför den betjänar familjevårdens båda avtalsparter. Anvisningen ökar planmässigheten och förutsägbarheten inom familjevården samt skapar en enhetlig riktlinje för ordnandet av familjevården inom välfärdsområdet.

Målet är att skapa tillräckliga verksamhetsförutsättningar för en lyckad familjevård, ge möjligheter att flexibelt beakta klienternas och deras familjers individuella behov samt att öka planmässigheten och förutsägbarheten inom familjevården. Välfärdsområdet ska söka en familj som bäst motsvarar barnets, den ungas, den vuxnas eller den äldre personens behov samt se till att familjevården lyckas.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören

Nämnden för ordnande av tjänster godkänner Östra Nylands välfärdsområdes verksamhetsanvisning för familjevård.

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes verksamhetsanvisning för familjevård.

Paragrafen justerades genast.