Nämnden för ordnande av tjänster, möte 05-06-2024

Protokollet är granskat

§ 70 Koncentration av hälsostationstjänsternas verksamhet för befolkningen i Mörskom och Pukkila

IUHVADno-2024-2204

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
Päivi Sippula, ​​​​resultatenhetschef (hälsostationstjänster)
Carita Schröder, ansvarsområdesdirektör (hälsovårdstjänster)
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Efter att sjukskötaren vid Pukkilas hälsostation flyttade internt till andra uppgifter inom välfärdsområdet, har man försökt rekrytera en ny sjukskötare till uppgiften. Rekryteringen har dock inte lyckats trots försök. Också till hälsostationen i Mörskom har man upprepade gånger försökt rekrytera en sjukskötare samt en läkare utan framgång. Tjänsterna måste för närvarande produceras i Mörskom helt och hållet med hjälp av inhyrd arbetskraft.

Besöksmängderna vid båda enheterna har varit små under år 2023. Vid Pukkilas sjukskötarmottagning har besöken under år 2023 i genomsnitt varit 2,9 patienter/dag. Även i Mörskom har sjukskötarmottagningens besöksantal varit låga (under år 2023 har medeltalet varit 2,6 patienter/dag). Förutom besöksmängderna orsakar säkerheten vid Mörskom enheten oro, eftersom det ur arbetssäkerhets synpunkt finns allvarliga brister i lokalerna. Sjukskötaren arbetar största delen av arbetstiden helt ensam i enheten. Välfärdsområdet har skaffat personlarm till utrymmet men larmet har varit tvunget att ordnas vid Askolas hälsostation, eftersom andra lokala aktörer inte har gått med på att ta emot hälsostationens larm. Eftersom hjälpen kommer från Askola, försenas hjälpen betydligt i en verklig nödsituation. Dessutom har man skaffat en summer till enhetens ytterdörr och dörrarna hålls också stängda andra tider. Dessa åtgärder räcker dock inte för att helt garantera arbetstagarens säkerhet och enbart under år 2023 har det inträffat ett par hotfulla situationer för personalen orsakade av patienter.

Om den nuvarande verksamheten fortsätter oförändrad med samma resurser, måste tjänsterna förutom i Mörskom också helt och hållet produceras med inhyrd arbetskraft i Pukkila. Områdets tillräckliga tjänster kan dock produceras genom att koncentrera mottagningstjänsterna. Resurserna kan genom koncentration utnyttjas bättre. Erfarenhet och beräkningar visar att totalt sett räcker det med en sjukskötares arbetsinsats istället för två för båda hälsostationerna med detta patientantal. Likaså räcker det med en gemensam läkarresurs. Samtal besvaras liksom tidigare normalt. Akutmottagningstjänsterna är fortfarande tillgängliga i Askola. Mörskkoms och Pukkilas enheter fungerar med tidsbeställning. Pukkilas enhet är ur arbetsskydds synpunkt säkrare, eftersom man inte arbetar ensam där. Därför lönar det sig att koncentrera verksamheten till Pukkilas hälsostation. Eftersom välfärdsområdet just har börjat en utredning över tjänstenät, föreslås koncentrationen göras till slutet av år 2024.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att överföra Mörskoms mottagningstjänster till Pukkilas social- och hälsovårdsstation för perioden 6.6.-31.12.2024

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt att överföra Mörskoms mottagningstjänster till Pukkilas social- och hälsovårdsstation för perioden 6.6.-31.12.2024

Paragrafen justeras genast.

Möte hantering

Nämndens medlem Tove Munkberg föreslog följande tekniska korrigering:

Orten Myrskylä heter Mörskom på svenska och namnet korrigeras här i paragraftexten.