Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Perhehoidon toimintaohje 2024

IUHVADno-2024-1174

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
Ilona Koskenniemi, vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Kirsi Oksanen, vastuualuejohtaja (ikääntyneiden palvelut)
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Perhehoito on ikäihmisen, vammaisen henkilön tai mielenterveyskuntoutujan hoidon tai muun osa- tai ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä perhehoitajan yksityiskodissa tai hoidettavan kotona. Tarkoituksena on tarjota asiakkaalle hänen tarpeidensa mukainen kodinomainen hoito.

Perhehoidossa on mahdollista antaa yksilöllistä hoivaa ja huolenpitoa, koska hoidettavien määrä on pieni ja hoitaja tai hoitajat pysyvät samoina.

 Perhekodissa voidaan hoitaa samanaikaisesti neljää henkilöä perhehoitajan kanssa samassa taloudessa asuvat alle kouluikäiset lapset ja muut erityistä hoitoa tai huolenpitoa vaativat henkilöt mukaan luettuina.

Perhehoito voi olla pitkä- tai lyhytkestoista. Lyhytkestoinen perhehoitojakso on useimmiten 1–14 vuorokautta kuukaudessa tai se voi toteutua myös osavuorokautisena päivä- tai yöaikaisena perhehoitona. Yksi mahdollisuus on toimia sijaishoitajana perhekodissa ja mahdollistaa siten pitkäkestoisen perhehoitajan vapaa.

Perhehoidettavalle laaditaan vammaispalveluissa palvelusuunnitelma, jossa kuullaan perhehoidettavan toiveet ja tarpeet sekä sovitaan perhehoidon sisällöstä.

Hyvinvointialue tekee toimeksiantosopimuksen perhehoitajan kanssa (Perhehoitolaki 263/2015).

Käsittelyssä oleva perhehoidon toimintaohje on hallinnollinen ohje siitä, miten vammaisten ja ikääntyneiden toimeksiantosopimussuhteista perhehoitoa toteutetaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella. Toimintaohje sisältää tietoa perhehoidon käytännöistä, menettelytavoista ja mm. tuen muodoista, joten se palvelee molempia perhehoidon sopijaosapuolia. Toimintaohje lisää perhehoidon suunnitelmallisuutta ja ennakoitavuutta sekä luo perhehoidon järjestämiselle yhtenäisen linjan hyvinvointialueella.

Tavoitteena on luoda onnistuneelle perhehoidolle riittävät toimintaedellytykset, antaa mahdollisuudet huomioida asiakkaiden ja heidän perheidensä yksilölliset tarpeet joustavasti sekä lisätä perhehoidon suunnitelmallisuutta ja ennakoitavuutta. Hyvinvointialueen tehtävä on etsiä lapselle, nuorelle, aikuiselle tai ikääntyneelle hänen tarpeisiinsa parhaiten vastaava perhe sekä valvoa, että perhehoito onnistuu.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja

Palvelujen järjestäminen -lautakunta hyväksyy Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen perhehoidon toimintaohjeen.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen perhehoidon toimintaohjeen.

Pykälä tarkastettiin heti.