Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 5.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Hankintapäätös hammaslaboratoriopalveluita koskevassa tarjouskilpailussa osa-alueille 1–3 (lisäpykälä)

IUHVADno-2024-2258

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
Ville Hanhinen, hankintapäällikkö
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hankinnan kohde, kokonaishinta ja sopimuskausi

Hankinnan kohteena on hammaslaboratoriopalvelujen tuottaminen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tarpeisiin. Hankinnan kohteena ovat seuraavat hammaslaboratoriopalvelut:

  1. Oikomishoidon hammaslaboratoriopalvelut, jotka käsittävät hammashoitoloissa otetuista jäljennöksistä (digitaaliset jäljennökset optiona)/malleista tehdyt kipsimallit, oikomiskojeet ja oikomiskojeiden korjaukset sekä oikomiskojeiden säilytysrasiat sekä aktivointiosat.
  2. Proteettiset hammaslaboratoriopalvelut, jotka käsittävät hammashoitoloissa otetuista jäljennöksistä (digitaaliset jäljennökset optiona)/malleista tehdyt kipsimallit, kiinteät ja irtoproteesit sekä proteesien korjaukset. Proteettiset laboratoriopalvelut on jaettu
    • kiinteään protetiikkaan ja
    • irtoprotetiikkaan.
  3. Purentakiskojen hammaslaboratoriopalvelut käsittävät hammashoitoloissa otetuista jäljennöksistä/malleista (digitaaliset jäljennökset optiona) tehdyt kipsimallit ja erilaiset purentakiskot sekä säilytysrasiat.

 

Hankinta on jaettu kolmeen osa-alueeseen:

Osa-alue 1: Hammaslaboratoriopalvelut Itä-Uudenmaan itäiselle alueelle (Askola, Loviisa, Lapinjärvi, Myrskylä, Pukkila)

Osa-alue 2: Hammaslaboratoriopalvelut Itä-Uudenmaan keskiselle alueelle (Porvoo)

Osa-alue 3: Hammaslaboratoriopalvelut Itä-Uudenmaan läntiselle alueelle (Sipoo)

Tarjoaja on voinut jättää tarjouksen yhteen tai useampaan osa-alueeseen. Osa-alueen sisäiset osatarjoukset ovat myös olleet mahdollisia.

Hankinnassa perustetaan usean palveluntuottajan puitejärjestely osa-alueittain hammaslaboratoriopalvelujen kolmeen (3) eri osaan (oikomishoidon, proteettiset ja purentakiskojen hammaslaboratoriopalvelut). Kaikki vaatimukset täyttävät tarjoajat ja hyväksytyt tarjoukset otetaan mukaan puitejärjestelyihin. Tarjoajat valitaan vertailuhinnan mukaan määräytyvän etusijajärjestyksen perusteella halvimmasta alkaen.

Hankintakokonaisuuden ennakoitu arvo sopimuskaudelle optiot mukaan lukien on yhteensä noin 1 348 000 euroa (alv 0 %). Kilpailutuksen perusteella perustettavan puitejärjestelyn enimmäisarvo kaikkien osa-alueiden osalta on 1 500 000 euroa, jonka täyttymisen jälkeen hankinta on kilpailutettava uudelleen.

Varsinainen sopimuskausi on kaksi (2) vuotta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Varsinaisen sopimuskauden jälkeen tilaajalla on mahdollisuus kahteen (2) yhden (1) vuoden kestoiseen optiokauteen.

Hankintamenettely

Hankinnassa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, hankintalaki).

Kyseessä on hankintalain liitteen E mukainen kansallisen kynnysarvon ylittävä terveyspalvelujen hankinta. Hankinta toteutetaan hankintalain 12 luvun säännösten mukaisesti. Hankintamenettelynä käytetään hankintalain 32 §:n mukaista avointa menettelyä.

Tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus (2024-006481, TED-numero 202703-2024) lähetettiin julkaistavaksi Hilma-ilmoituskanavaan 4.4.2024.

Tarjousten määräaika

Hankintailmoituksessa tarjousten toimittamiselle asetettiin määräajaksi 6.5.2024 klo 10.00.

Saadut tarjoukset

Asetettuun määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat:

  • Elysee Dental Oy
  • Hammaslaboratorio Pahlman & Roininen Oy
  • Hammaslaboratorio Pure Art Oy
  • Hammaslaboratorio Viphammas Oy
  • Kotihammas Oy
  • Loisto Laboratoriot Oy
  • Ok Dental Oy
  • Oral Hammaslaboratorio Oy

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset määriteltiin hankinta-asiakirjoissa.

Tarjousten tarkastamisessa todettiin, että Hammaslaboratorio Pahlman & Roininen Oy ja Ok Dental Oy eivät täyttäneet tarjoajille asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Tämän vuoksi Hammaslaboratorio Pahlman & Roininen Oy ja Ok Dental Oy suljettiin tarjouskilpailun ulkopuolelle. Kyseisille tarjoajille toimitetaan erilliset kirjeet, joissa poissulkeminen perustellaan.

Muut tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Tarjottavaa palvelua ja tarjousta koskevat vaatimukset määriteltiin hankinta-asiakirjoissa. Tarjoajien edellytettiin vastaavan kaikkiin kohtiin ja liittävän kaikki vaadittavat asiakirjat ja selvitykset tarjouksensa liitteeksi.

Tarjousten tarkastamisen yhteydessä hankintayksikkö pyysi Elysee Dental Oy:ltä hankintalain 96 §:n 1 momentissa tarkoitettua selvitystä tarjouksen hinnoista. Selvityksessä tarjoajan tuli selvittää tarjottujen hintojen alhaista tasoa ja tarjoajan tuli osoittaa, ettei se laiminlyö hankintalain 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettuja velvoitteita.

Elysee Dental Oy toimitti hankintayksikölle selvityksen määräajassa. Hankintayksikkö arvioi selvityksen perusteella, että selvitys oli riittävä ja se osoitti, että Elysee Dental Oy kykenee suoriutumaan antamillaan hinnoilla hankintasopimuksen mukaisista velvoitteistaan. Selvityksestä kävi myös ilmi, ettei Elysee Dental Oy ole rikkonut lakisääteisiä velvoitteitaan.

Siten tarjousten tarkastamisessa kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneiden tarjoajien tarjoukset todettiin tarjouspyynnön mukaisiksi.

Tarjousten vertailu

Tarjouksen valintaperusteena on kokonaistaloudellisen edullisuuden muotona halvin hinta. Kaikki soveltuvat ja tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen jättäneet tarjoajat valitaan mukaan osa-alueittain hammaslaboratoriopalvelujen eri osiin tehtäviin puitejärjestelyihin. Tarjoajat asetetaan halvimman hinnan perusteella etusijajärjestykseen. Tarjouksen kokonaisvertailuhinta muodostuu osa-alueen hammaslaboratoriopalvelujen eri osiin liitteillä 3.1, 3.2 ja 3.3 tarjoajan antamien tuoteryhmien tuotteiden yksikköhintojen summasta. Hankintayksikkö käyttää halvinta hintaa kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena, koska se on varmistunut hankinnan kohteen laatutekijöistä asettamillaan vähimmäisvaatimuksilla. Päätöksenteon perusteet on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnön kohdassa 11.

Tarjousten vertailun lopputulos ja etusijajärjestyksen muodostuminen kaikkien osa-alueiden eri osien osalta ilmenee liitteestä 2 ”Tarjousten vertailu ja etusijajärjestys”.

Hankintapäätös

Tarjouskilpailun perusteella puitejärjestelyyn kaikkien osa-alueiden 1–3 eri osiin valitaan mukaan liitteessä 2 ”Tarjousten vertailu ja etusijajärjestys” olevat palveluntuottajat.

Hankintasopimus

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Kansallisen kynnysarvon ylittävässä liitteen E mukaisessa palveluhankinnassa hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Toimivalta

Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §:n mukaan palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää vähintään 1 000 000 euron ja enintään 5 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista sekä edellä mainittuja koskevista hankintaoikaisuista toimialallaan.

Oheismateriaali: Tarjous liitteineen (asiakirjat eivät ole julkisia).

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päättää

  • valita hammaslaboratoriopalveluiden palveluntuottajiksi osa-alueille 1–3 liitteen 2 ”Tarjousten vertailu ja etusijajärjestys” mukaiset palveluntuottajat, liitteen mukaisessa etusijajärjestyksessä,
  • sulkea Ok Dental Oy:n tarjouksen pois tarjouskilpailusta ja
  • sulkea Hammaslaboratorio Pahlman & Roininen Oy:n pois tarjouskilpailusta.

 

Pykälä tarkastetaan heti.​​​

Päätös

Palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti

  • valita hammaslaboratoriopalveluiden palveluntuottajiksi osa-alueille 1–3 liitteen 2 ”Tarjousten vertailu ja etusijajärjestys” mukaiset palveluntuottajat, liitteen mukaisessa etusijajärjestyksessä,
  • sulkea Ok Dental Oy:n tarjouksen pois tarjouskilpailusta ja
  • sulkea Hammaslaboratorio Pahlman & Roininen Oy:n pois tarjouskilpailusta.

 

Pykälä tarkastettiin heti.​​​

Tiedoksi

tarjoajat, hankintapäällikkö, vastuualuejohtaja (terveyspalvelut), tulosyksikköpäällikkö (suun terveys), controllerit

Liitteet

Oheismateriaali