Välfärdsområdesstyrelsen, möte 11-01-2024

Protokollet är granskat

§ 4 Begäran om omprövning av ett beslut som gäller återkrav av lön

IUHVADno-2023-4225

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: personaldirektör Anu Rautiainen, 
e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

En begäran om omprövning av ett beslut om återkrav av lön har inkommit till registratorskontoret vid Östra Nylands välfärdsområde. Beslutet IUHVADno-2023-4225 har fattats 8.12.2023. Begäran om omprövning har inkommit 15.12.2023, inom utsatt tid för begäran om omprövning och ska därigenom tas upp till behandling.

Begäran om omprövning föreligger som bilaga (e-postmeddelande 15.12.2023).

I 139 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) föreskrivs om förfarandet vid begäran om omprövning. Den som är missnöjd med ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen, en nämnd eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem får begära omprövning av beslutet. Begäran om omprövning ska behandlas skyndsamt. Omprövning av ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen, en nämnd eller deras sektioner eller en underlydande myndighet begärs hos organet i fråga.

Då välfärdsområdesstyrelsen behandlar begäran om omprövning är den bunden av de laglighets- och ändamålsenlighetsyrkanden som framställts i begäran om omprövning. Välfärdsområdesstyrelsen kan följaktligen inte behandla ärendet i egenskap av ärende angående omprövningsbegäran ur en vidare synvinkel än så.

Vid behandlingen av ärendet ska välfärdsområdesstyrelsen bedöma juridiska fel som anförs i begäran om omprövning och bedöma de ändamålsenlighetsgrunder som anförs i begäran om omprövning.

Efter att ha upptagit ärendet angående begäran om omprövning till behandling kan välfärdsområdesstyrelsen ändra det förvaltningsbeslut som fattats, upphäva förvaltningsbeslutet eller avslå begäran om omprövning.

Yrkande som framförs av den som framställt begäran om omprövning

Den som framställt begäran om omprövning kräver följande: ”Jag vill ha min lön för november månad med tillägg och allt, för den tid som jag har varit i anställning, eftersom jag i november i början av månaden har varit i arbete.”

Juridiska fel anförda i begäran om omprövning

Den som framställt begäran om omprövning har inte anfört juridiska fel i begäran om omprövning.

Ändamålsenlighetsgrunder anförda i begäran om omprövning

Den som framställt begäran om omprövning konstaterar sig anse att personens förra chef genom sitt sölande har orsakat överbetalningen av lön, och den person som framställt begäran om omprövning upplever inte att det skedda är personens fel.

Behandling av ärendet

Enligt lagen får lön eller beloppet av annan ekonomisk förmån som härrör från en anställning och som utbetalts utan grund återkrävas. Det gäller både anställda i arbetsavtalsförhållande (2 kap. 17 § i arbetsavtalslagen) och anställda i tjänsteförhållande (56 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden).

Lön som utbetalats utan grund är en förmån som löntagaren erhållit grundlöst och som återkrävs. Arbetsgivaren har rätt att återkräva en för stor lön som betalats ut (så kallad ogrundad förmån) oavsett var eller av vem felet har begåtts. Arbetsgivaren ska dessutom sörja för att felen i lönebetalningen korrigeras också i Skatteförvaltningens inkomstregister.

I fall av ett pågående anställningsförhållande strävar man efter att ta ut överbetalningen från inkomsttagarens nettolön. När anställningsförhållandet upphör, skickas en räkning till inkomsttagaren. Ifall summan är stor, kan arbetsgivaren och den anställde komma överens om jämkning av återbetalningstiden.

I arbetsavtalslagen har arbetsgivarens kvittningsrätt begränsats. Avsikten med den begränsning som gäller utmätning av lön är att trygga arbetstagarens minimiutkomst. Enligt lagen får arbetsgivaren inte kvitta arbetstagarens lönefordran med motfordran till den del lönen enligt utsökningsbalken (705/2007) är undantagen från utmätning.

Den för stora lön som betalats till den som framställt begäran om omprövning uppgår till 556,67 euro. Det anställningsförhållande som gällt den som framställt begäran om omprövning slutade 11.11.2023, och lönekörningen hade hunnit iväg redan 9.11.2023. Av den anledningen betalades hela november månads lön till den som framställt begäran om omprövning.

Överbetalningen beror på att anmälan om anställningsförhållandets slut kom efter att de löner som skulle betalas ut den 15 i månaden redan hade gått till betalning. Arbetsavtalsförhållandet började 1.10.2023 och slutade 11.11.2023. I personalförvaltningens datasystem har saken noterats som följer: ”Arbetstagaren har meddelat sig inte stå till förfogande efter 14.11.2023. Arbetstagaren har en uppsägningstid på två veckor som därigenom inte uppfylls. Arbetstagaren har inte kunnat anträffas trots flera försök. Arbetstagarens arbetsavtalsförhållande hävs.”

Överbetalningen till den som framställt begäran om omprövning har delvis tagits ut från slutlönen, vars betalningsdag var 30.11.2023. Skifttillägg har betalats för perioden 1–29.10.2023. Med avseende på den del av överbetalningen som inte har kunnat tas ut från slutlönen har personen tillställts en räkning.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse avslår begäran om omprövning. Då de laglighets- och ändamålsenlighetsgrunder som anförts i begäran om omprövning prövats, har det inte framkommit några sådana grunder med stöd av vilka omprövningsbegäran borde bifallas eller beslutet borde upphävas. 

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse avslog begäran om omprövning. Då de laglighets- och ändamålsenlighetsgrunder som anförts i begäran om omprövning prövats, har det inte framkommit några sådana grunder med stöd av vilka omprövningsbegäran borde bifallas eller beslutet borde upphävas.

Bilagor

Kompletterande material