Välfärdsområdesstyrelsen, möte 11-01-2024

Protokollet är granskat

§ 7 Övervakning av val av hyresgäster till ARA-hyresbostäder i välfärdsområdet

IUHVADno-2024-42

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:  
förvaltningsdirektör Camilla Söderström, e-post: camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
fastighetschef Riikka Hopealinna, e-post: fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bakgrund

Kommunen har hittills utövat tillsyn över att grunderna för valet av hyresgäster till de hyres- och delägarbostäder som byggts med statligt stöd följs. I enlighet med lagändringen som trädde i kraft 1.9.2023 övervakar välfärdsområdet i fortsättningen valen av hyresgäster för de bostäder vars boendetjänster välfärdsområdet ansvarar för. Således övervakar välfärdsområdet till exempel val av boenden för äldre och personer med funktionsvariation i sådana ARA-objekt som erbjuder boendetjänster. Tillsynsansvaret gäller alla bostäder för specialgrupper inom välfärdsområdet, inte bara de bostäder som välfärdsområdet köper tjänster ifrån. Användargruppen av bostäderna bestämmer vem övervakningsansvaret hör till.

Kommunen övervakar fortfarande det så kallade valet av hyresgäster till vanliga ARA-hyresbostäder samt valen av sådana objekt för grupper med särskilda behov vars ordnande av boendetjänster inte hör till välfärdsområdet. Sådana objekt för grupper med särskilda behov är till exempel studiebostäder.

Volymen

Det finns 140-150  ARA-objekt i Östra Nyland. Det finns 67 ägarsamfund för ARA-objekt och sammanlagt cirka 6000. Dessa siffror omfattar också seniorboende och boende för studerande som inte omfattas av välfärdsområdets tillsyn.

ARA:s anvisningar för välfärdsområden

ARA har gett anvisningar om hur kommunen och välfärdsområdet ska fatta beslut om sättet att övervaka valet av hyresgäster.  Med beslutet om valsätt avses den övervakande myndighetens beslut där man fastställer det som övervakas och sätten att genomföra tillsynen. Beslutet om tillsynssättet tillkännages för samfund som äger statsstödda hyresbostäder i kommunen eller välfärdsområdet.

När beslut fattas om tillsynen ska det allmänna bostadsmarknadsläget samt variationen i efterfrågan på och utbudet av bostäder inom kommunen eller välfärdsområdet beaktas. Målet är att det statsunderstödda bostadsbeståndet kvantitativt och kvalitativt motsvarar efterfrågan och att hyreshussamfunden i enlighet med bestämmelserna fungerar på en ekonomiskt sund grund och kan fullgöra sina skyldigheter samt sköta bostadsbeståndet.

Välfärdsområdet övervakar iakttagandet av de grunder för valet av hyresgäster som statsrådet fastställt med stöd av 4 d § i aravabegränsningslagen, 11d § i den nya räntestödslagen, 13 § i den gamla räntestödslagen och 24 § i den nya korta lagen om kortvarigt räntestöd. Tillsynen övergick 1.9.2023 till välfärdsområdet.

Östra Nylands välfärdsområde beslutar om tillsynssättet och hur och i vilken omfattning det årligen sköter den lagstadgade uppgiften. Välfärdsområdet har med stöd av lag rätt att av den som väljer hyresgäster eller av ägaren kräva de uppgifter som ligger till grund för valet av hyresgästen och med hjälp av vilka välfärdsområdet kan utreda om de som valts till hyresgäster uppfyller de krav som ställs på bostadsbehovet, inkomsterna och förmögenheten.

I förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde har det för närvarande inte fastställts några befogenheter till myndighetsuppgifter som gäller val av hyresgäster till ARA-hyresbostäder. Således utövas befogenheter tills vidare av välfärdsområdesstyrelsen med stöd av den punkt i förvaltningsstadgan som gäller allmänna befogenheter. Välfärdsområdesstyrelsen fattar i det första skedet beslut om tillsynssätt och fastställer de personer som sköter nämnda myndighetsuppgifter.

Tillsynssätt

Valet av hyresgäster i objekt som välfärdsområdet ansvarar för görs av en tjänsteinnehavare för serviceproduktion som har behörighet, i regel kundhandledare eller fastighetsägare. Tillhandahållande av bostäder som finansierats med statligt stöd till allmänheten samt val av hyresgäst och hyresbestämning räknas som en offentlig förvaltningsuppgift. Uppgiften innebär dock inte betydande utövande av offentlig makt varför uppgiften också kan ges till någon annan än en myndighet.

Fastighetstjänsterna som hör till förvaltningstjänster svarar för övervakningen av valet av hyresgäster. En fastighetsmanager utför tillsynen.

Valet av hyresgästerna övervakas i efterhand. I nybyggnadsobjekt sker tillsynen på förhand. Valen skickas i regel inte på förhand för godkännande.

Den som väljer hyresgästerna meddelar uppgifterna om de valda hyresgästerna till fastighetsmanagern varje månad. Uppgifterna om den som byter bostad ska också meddelas. Minst dessa uppgifter ska framgå i meddelandet om hyresgästen:

  • namn och födelsetider för sökande, make/maka och andra personer över 18 år
  • storleken av hushållet för den sökande (de som fyllt 18 år/ personer under 18 år)
  • bostadens adress, typ och storlek av bostad
  • begynnelsedatum för hyresavtalet
  • hushållets bruttoinkomster/månad
  • hushållets nettoförmögenhet totalt
  • orsaken för behovet av bostad.

 

För meddelandet kan användas en blankett som uppgörs för ändamålet. Av meddelandet skall framgå hyreshusets ägare samt kontaktuppgifter av den som gjort meddelandet. Den som meddelar ska försäkra att uppgifterna är korrekta.

Fastighetsägaren ska på begäran förbereda sig på att visa upp ansökningshandlingarna för de sökande som valts till hyresbostäder och dem som står i kö samt lämna andra i lagen angivna utredningar om bostäderna och de sökande. De nya samfund som utsetts av ARA ska på förhand lämna till välfärdsområdet valet av hyresgäster för sitt första ARA-hyresbostadsobjekt för godkännande. Av de andra samfunden kan man också på förhand begära de första valen av hyresgästerna till nya hyresbostäder för välfärdsområdets godkännande.

Om välfärdsområdet märker att ägaren till hyreshuset inte följer regler och anvisningar eller följer dem bristfälligt, kan tillsynen effektiveras genom att ändra det så att tillsynen sker på förhand under en till viss tid eller tills vidare. Ägaren anmärks för felaktigt förfarande. Om det upptäcks senare att ägaren fortfarande inte följer regler anmäls fallet till ARA.

Ägaren har ansvar för att hyresgäster väljs rätt, också i det fall att uppgiften har getts till något annat samfund.

Tillsyn genom stickprov

Fastighetsmanagern kan efter övervägande be av ägare till hyreshus som finansierats med arava- och räntestödslån att få se ansökningarna med bilagor av de hyresgäster som valts och de andra som ansökt om hyresbostad. Granskningarna kan också ske i ägarnas lokaler.

Förhandskontroll utförs i samband med valet av hyresgäster, varvid personens inkomster och förmögenhet granskas innan han eller hon väljs som hyresgäst. Man utreder i vilken ordning de som söker bostad i första är placerade. När förmögenhetsgränsen överskrids och om det inte finns något fritt finansierat objekt, söks dispens. Dispens beviljas enligt ARA:s anvisningar och begränsningar av fastighetsmanager.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  • godkänna ovan nämnda anvisning om tillsynssätt som ska iakttas vid tillsynen över objekt som omfattas av Östra Nylands välfärdsområdes tillsynsansvar. Beslutet om tillsynssätt träder i kraft 11.1.2024,
  • att fastighetsmanager har till uppgift att övervaka valet av hyresgäster för grupper med särskilda behov i Östra Nylands välfärdsområde och bevilja dispens. Fastighetsmanager rapporterar till fastighetschefen.

 

Detta ärende justeras genast.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutade att

  • godkänna ovan nämnda anvisning om tillsynssätt som ska iakttas vid tillsynen över objekt som omfattas av Östra Nylands välfärdsområdes tillsynsansvar. Beslutet om tillsynssätt träder i kraft 11.1.2024,
  • att fastighetsmanagern har till uppgift att övervaka valet av hyresgäster för grupper med särskilda behov i Östra Nylands välfärdsområde och bevilja dispens. Fastighetsmanagern rapporterar till fastighetschefen.

 

Detta ärende justerades genast.