Aluehallitus, kokous 11.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Oikaisuvaatimus palkan takaisinperintää koskevasta päätöksestä

IUHVADno-2023-4225

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen, 
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon on saapunut oikaisuvaatimus palkan takaisinperintää koskevasta päätöksestä. Päätös IUHVADno-2023-4225 on tehty 8.12.2023. Oikaisuvaatimus on saapunut 15.12.2023 oikaisuvaatimusajan puitteissa, ja se on näin ollen otettava käsiteltäväksi.

Oikaisuvaatimus on ohessa liitteenä (sähköpostiviesti 15.12.2023).

Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 139 §:ssä on määräykset oikaisuvaatimusmenettelystä. Aluehallituksen ja lautakunnan sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa vaatia siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus on käsiteltävä kiireellisenä. Oikaisuvaatimus tehdään aluehallituksen ja lautakunnan sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.  

Oikaisuvaatimusta käsitellessään aluehallitus on sidottu niihin laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusvaatimuksiin, joita oikaisuvaatimuksessa on esitetty. Aluehallitus ei näin ollen voi käsitellä asiaa oikaisuvaatimusasiana tätä laajemmin. 

Asiaa käsitellessään aluehallituksen on arvioitava oikaisuvaatimuksessa esitetyt laillisuusvirheet sekä arvioitava oikaisuvaatimuksessa esitetyt tarkoituksenmukaisuusperusteet. 

Otettuaan asian oikaisuvaatimusasiana käsiteltäväkseen aluehallitus voi muuttaa tehtyä hallintopäätöstä, kumota tehdyn hallintopäätöksen tai hylätä oikaisuvaatimuksen.    

Oikaisuvaatimuksen tekijän vaatimus

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii, että ”Haluan marraskuun palkkani siihen asti lisineen päivineen kun olen työsuhteessa ollut, koska marraskuussa olen alkukuusta ollut töissä”.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt laillisuusvirheet

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt oikaisuvaatimuksessaan laillisuusvirheitä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt tarkoituksenmukaisuusperusteet

Oikaisuvaatimuksen tekijä toteaa kantanaan, että hänen entinen esihenkilönsä on vitkastelullaan aiheuttanut palkan liikamaksun, eikä oikaisuvaatimuksen tekijä koe asian olevan omaa syytään.

Asian käsittely 

Aiheettomasti maksettu palkka tai muu palvelussuhteesta johtuvan taloudellisen etuuden määrä saadaan lain mukaan periä takaisin. Tämä koskee sekä työsuhteisia (työsopimuslaki 2 luku 17 §) että virkasuhteisia (laki kunnallisesta viranhaltijasta 56 §).

Aiheettomasti maksettu palkka on palkansaajan perusteeton etuus, joka peritään takaisin. Työnantajalla on oikeus periä liikaa maksettu palkka (ns. perusteeton etuus) takaisin riippumatta siitä, missä tai kenen tekemänä virhe on sattunut. Työnantajan tulee lisäksi huolehtia siitä, että palkanmaksun virheet tulevat korjatuiksi myös Verohallinnon tulorekisteriin. 

Palvelussuhteen kestäessä liikasuoritus peritään tulonsaajan nettopalkasta. Kun palvelussuhde on päättynyt, tulonsaajalle lähetetään lasku. Jos summa on suuri, työnantaja ja työntekijä voivat sopia takaisinmaksuajan kohtuullistamisesta.

Työsopimuslaissa on rajoitettu työnantajan kuittausoikeutta. Palkan ulosmittausta koskevan rajoituksen tarkoituksena on turvata työntekijän vähimmäistoimeentulo. Lain mukaan työnantaja ei saa kuitata työntekijän palkkasaamista vastasaamisellaan siltä osin kuin palkka on ulosottokaaren (705/2007) mukaan jätettävä ulosmittaamatta. 

Oikaisuvaatimuksen tekijälle on maksettu liikaa palkkaa 556,67 euroa. Oikaisuvaatimuksen tekijän palvelussuhde päättyi 11.11.2023, ja palkka-ajo oli ennättänyt lähteä jo 9.11.2023. Tästä johtuen oikaisuvaatimuksen tekijälle maksettiin koko marraskuun palkka.

Liikasuoritus perustuu siihen, että palvelussuhteen päättymistä koskeva ilmoitus tuli sen jälkeen, kun 15. päivän palkanmaksussa olleet palkat olivat jo lähteneet maksuun. Työsuhde alkoi 1.10.2023 ja päättyi 11.11.2023. Henkilöstöhallinnon tietojärjestelmään asia on kirjattu seuraavasti: ”Työntekijä ilmoittanut, ettei ole käytettävissä 14.11.2023 jälkeen. Työntekijällä on kahden viikon irtisanomisaika, joka ei näin ollen toteudu. Työntekijää ei tavoitettu useista yrityksistä huolimatta. Työntekijän työsuhde puretaan”. 

Oikaisuvaatimuksen tekijältä on peritty liikasuoritus takaisin osittain loppupalkasta, jonka maksupäivä oli 30.11.2023. Vuorolisät on maksettu ajalta 1.-29.10.2023. Siltä osin, kuin liikasuoritusta ei voitu periä loppupalkasta, henkilölle lähetettiin lasku.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus hylkää oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjä laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteita tutkittaessa ei ole ilmennyt sellaisia perusteita, joiden nojalla oikaisuvaatimus tulisi hyväksyä tai tehty päätös kumota. 

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa esitettyjä laillisuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteita tutkittaessa ei ole ilmennyt sellaisia perusteita, joiden nojalla oikaisuvaatimus tulisi hyväksyä tai tehty päätös kumota.

Liitteet

Oheismateriaali