Välfärdsområdesvalnämnden, möte 16-04-2025

Protokollet är granskat

§ 29 Att fastställa och offentliggöra valresultatet vid välfärdsområdesvalet 2025

IUHVADno-2024-2363

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
förvaltningschef Lilian Andergård-Stenstrand
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Enligt 143 l § i vallagen (714/1998) ska varje kommunal centralvalnämnd vid ett sammanträde som börjar senast klockan 18 den tredje dagen efter valdagen fastställa det röstetal som respektive kandidat samt parti, valförbund och gemensamma lista sammanlagt har fått i kommunen vid välfärdsområdesvalet och utan dröjsmål, på det sätt som justitieministeriet bestämmer, meddela välfärdsområdesvalnämnden de på så sätt fastställda röstetalen och det totala antalet röster samt antalet ogiltiga röster som avgetts vid valet. Efter att ha mottagit ett meddelande enligt 1 mom. av samtliga kommunala centralvalnämnder ska välfärdsområdesvalnämnden utan dröjsmål fastställa resultatet i välfärdsområdesvalet med iakttagande av vad som i 88–91 § föreskrivs om uträkning av jämförelsetal, lottning och bestämmande av valresultatet.

Enligt vallagen ska välfärdsområdesvalnämnden utan dröjsmål så snart valresultatet fastställts

  1. offentliggöra protokollet med valresultatet tillsammans med besvärsanvisning för en tid av sju dagar på det sätt som välfärdsområdets tillkännagivanden görs kända,
  2. lämna välfärdsområdesfullmäktige en förteckning över dem som blivit valda till fullmäktige och deras ersättare och tillkännage förteckningen på det sätt som välfärdsområdets tillkännagivanden görs kända,
  3. underrätta justitieministeriet om valresultatet på det sätt som ministeriet bestämmer.


Justitieministeriet får uppgifterna om valresultatet i välfärdsområdet när resultatet har markerats som klart i resultatuträkningssystemet. Det behövs inget särskilt tillkännagivande till justitieministeriet.

Efter att alla kommuner i välfärdsområdet har genomfört kontrollräkningen av röster och markerat rösträkningen klar för sin egen del 16.4.2025, ska välfärdsområdesvalnämnden utföra följande uppgifter i sitt möte som inleds senast kl. 18:

  1. vid behov lotta ordningen för kandidater som fått samma röstetal och sparar det i resultaträkningssystemet
  2. vid behov lotta ordningen för kandidater som fått samma jämförelsetal och sparar det i resultaträkningssystemet, och
  3. markera att valresultatet för välfärdsområdet har fastställts i resultatuträkningssystemet.


Enligt justitieministeriets anvisningar om valdatasystemet (VAT-anvisning 2e) får välfärdsområdesvalnämnden efter eget gottfinnande genomföra lottningen antingen manuellt eller automatiskt med hjälp av systemet eller på båda sätten. Det föreslås att välfärdsområdesvalnämnden genomför lottningen automatiskt med hjälp av systemet.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesvalnämnden

  1. utför eventuella lottningar om det finns röstetal som är lika stora och sparar det i resultatuträkningssystemet,
  2. utför eventuella lottningar om det finns jämförelsetal som är lika stora och sparar det i resultatuträkningssystemet,
  3. fastställer välfärdsområdesvalets resultat i välfärdsområdet och markerar resultatet som klart i resultatuträkningssystemet.


Dessutom beslutar välfärdsområdesvalnämnden

  1. att offentliggöra protokollet med valresultatet tillsammans med besvärsanvisning för en tid av sju dagar på Östra Nylands välfärdsområdes webbplats www.ostranyland.fi,
  2. att lämna välfärdsområdesfullmäktige en förteckning över dem som blivit valda till fullmäktige och deras ersättare och tillkännage förteckningen på Östra Nylands välfärdsområdes webbplats www.ostranyland.fi samt
  3. att konstatera att justitieministeriet får uppgifterna om valresultatet i välfärdsområdet när resultatet har markerats som klart i resultatuträkningssystemet.

 

Paragrafen justeras omedelbart.

Beslut

Välfärdsområdesvalnämnden konstaterade att alla områdets kommuner har markerat sina kommuner som färdiga i resultatuträkningssystemet.

Välfärdsområdesvalnämnden räknade samman kandidaternas röstetal och ogiltiga röster (valdatasystemet räknar dessa automatiskt).

Välfärdsområdesvalnämnden beslutade utföra lottningarna automatiskt med hjälp av systemet.

Före utförandet av lottningarna togs rapporten RT41 Kandidater med samma röste- och jämförelsetal från valdatasystemets resultattjänst och bifogades protokollet (bilaga 1).

Välfärdsområdesvalnämnden utförde automatiskt med hjälp av systemet lottningarna gällande röstetal som är lika stora och sparade resultaten i resultatuträkningssystemet.

Välfärdsområdesvalnämnden konstaterade att det inte fanns jämförelsetal som är lika stora.

Efter lottningarna togs igen rapporten RT41 Kandidater med samma röste- och jämförelsetal från valdatasystemets resultattjänst och bifogades protokollet (bilaga 2).

Välfärdsområdesvalnämnden fastställde välfärdsområdesvalets resultat i välfärdsområdet och markerade resultatet som klart i resultatuträkningssystemet.

Välfärdsområdesvalnämnden beslutade att efter att protokollet har justerats offentliggöra protokollet med valresultatet tillsammans med besvärsanvisning för en tid av sju dagar på Östra Nylands välfärdsområdes webbplats www.ostranyland.fi. Det informeras om publiceringen av protokollet på välfärdsområdets webbplats.

Välfärdsområdesvalnämnden beslutade att en förteckning över dem som blivit valda till fullmäktige och deras ersättare sänds till nuvarande välfärdsområdesfullmäktige separat för kännedom eftersom nuvarande välfärdsområdesfullmäktiges följande möte är först 20.5.2025.

Välfärdsområdesvalnämnden beslutade konstatera att justitieministeriet fick uppgifterna om valresultatet i välfärdsområdet när resultatet hade markerats som klart i resultatuträkningssystemet.

Välfärdsområdesvalnämnden beslutade ge sekreteraren för välfärdsområdesvalnämnden till uppgift att sköta publiceringen och informationen som nämns i 143 l § i vallagen.

I enlighet med justitieministeriets valanvisningar beslutade välfärdsområdesvalnämnden ta även följande rapporter från valdatasystemet som bilagor till protokollet:

RT 14 Valdeltagande efter kön och röstningsområde

RT 21 Kandidaternas röster, hela området

RT 23 Kandidaterna enligt jämförelsetal

RT 25 Kandidaternas framgång enligt grupp

RT 26 Valda ledamöter i områdesfullmäktige och ersättare enligt jämförelsetal

RT 28 Kandidaternas röster enligt röstningsområden

RT 29 Kandidaternas röster enligt grupp

RT 32 Gruppernas framgång och förändring jämfört med föregående val

RT 33 Gruppernas framgång och förändring jämfört med föregående val kommunvis

RT 91 Ogiltiga röstsedlar kommunvis.


Paragrafen justerades omedelbart.

Bilagor på finska

Bilagor på svenska


Sökande av ändring

Anvisningar för ändringssökande – Besvär gällande välfärdsområdesval

Ändring i ett beslut genom vilket valresultatet i välfärdsområdesvalet har fastställts får sökas genom besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol. Besvärsskriften ska tillställas förvaltningsdomstolen inom 14 dagar från det att valresultatet har offentliggjorts. Dagen då valresultatet publicerades räknas inte med i besvärstiden. Försenade besvär prövas inte.

Besvärsrätt

Besvär får anföras av var och en vars rätt eller fördel beslutet kränker. Besvär får på den grunden att beslutet strider mot lag anföras av den som varit uppställd som kandidat vid valet och av varje parti och gemensam lista som ingett en kandidatansökan.

Dessutom får beslutet på den grunden att valet har skett i oriktig ordning och att detta har kunnat inverka på valresultatet överklagas av välfärdsområdesmedlemmarna och varje röstberättigad person inom välfärdsområdet.

Anförande av besvär 

Besvär ska anföras skriftligen och till besvärsskriften ska fogas det beslut som överklagas, antingen i original eller som kopia, andra handlingar som åberopas till stöd för yrkandet och en utredning om dagen för delfåendet. Av besvären ska framgå till vilken del beslutet överklagas och vilken ändring i beslutet som yrkas samt grunderna för yrkandet. Besvärsskriften ska, med undantag av en elektronisk handling, undertecknas av den som anför besvären eller av den som avfattat besvärsskriften. Den ska innehålla namnet på och kontaktuppgifterna för den som anför besvär och, om han eller hon inte är undertecknare, även undertecknarens namn och kontaktuppgifter (processadress) samt en postadress för meddelanden till den som anför besvär, om denna adress inte är densamma som processadressen.

Besvärsskriften kan lämnas in personligen, per post eller elektroniskt senast den sista dagen av tidsfristen inom förvaltningsdomstolens öppettid. Om den sista inlämningsdagen infaller på ett veckoslut eller en helgdag, kan besvärsskriften lämnas in ännu under den direkt därpå följande vardagen under tjänstetid. Ett elektroniskt meddelande anses ha kommit in till en myndighet när det finns tillgängligt för myndigheten på ett sådant sätt att det kan behandlas. 

Besvär sänds alltid på avsändarens ansvar.

Helsingfors förvaltningsdomstol, kontaktuppgifter:  

Besöks- och postadress: Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors 

Telefon: 029 56 42000

E-postadress: helsinki.hao@oikeus.fi

Adress till e-tjänsten: Förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst

Tjänstetid: kl. 8.00–16.15

 Avgift för behandling av besvär

Av ändringssökanden tas en rättegångsavgift ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015). Ytterligare information om avgiften lämnas av besvärsmyndigheten.