Beskrivning
Beredning och tilläggsuppgifter:
tf personaldirektör Irja Suhonen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi
Till välfärdsområdets registratorskontor har 22.3.2025 inkommit en begäran om omprövning som gäller tf personaldirektörens beslut om återkrav av lön (IUHVADnr-2025-820). Begäran om omprövning föreligger som bilaga.
I 139 § i lagen om välfärdsområden (611/2021) föreskrivs om förfarandet vid begäran om omprövning. Den som är missnöjd med ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen, en nämnd eller deras sektioner eller en myndighet som lyder under dem får begära omprövning av beslutet. Begäran om omprövning ska behandlas skyndsamt. Omprövning av ett beslut av välfärdsområdesstyrelsen, en nämnd eller deras sektioner eller en underlydande myndighet begärs hos organet i fråga.
Begäran om omprövning har inkommit till välfärdsområdets registratorskontor inom utsatt tid för begäran om omprövning och ska därigenom tas upp till behandling.
Då välfärdsområdesstyrelsen behandlar begäran om omprövning är den bunden av de laglighets- och ändamålsenlighetsyrkanden som framställts i begäran om omprövning. Välfärdsområdesstyrelsen kan följaktligen inte behandla ärendet i egenskap av ärende angående omprövningsbegäran ur en vidare synvinkel än så.
Vid behandlingen av ärendet ska välfärdsområdesstyrelsen bedöma juridiska fel som anförs i begäran om omprövning och bedöma de ändamålsenlighetsgrunder som anförs i begäran om omprövning.
Efter att ha upptagit ärendet angående begäran om omprövning till behandling kan välfärdsområdesstyrelsen ändra det förvaltningsbeslut som fattats, upphäva förvaltningsbeslutet eller avslå begäran om omprövning.
Yrkande som framförs av den som framställt begäran om omprövning
Beslutet om återkrav bör upphävas och alla eventuella indrivningsåtgärder bör frångås. Det har inte betalats ut för mycket lön.
Juridiska fel anförda i begäran om omprövning
Av beslutet framgår inte närmare vad kravet som gäller överbetald lön grundar sig på. I beslutet har antecknats att det är fråga om ett kodfel, ändå utan att närmare redovisa vad det egentligen innebär. Enligt 7 kap. 45 § i förvaltningslagen ska myndighetens beslut motiveras. I motiveringen ska det anges vilka omständigheter som har inverkat på avgörandet. Enbart anmälan om kodfel kan inte betraktas som en motivering, utan en närmare utredning om dess innehåll. Myndigheternas verksamhet ska grunda sig på lag, men det beslut som fattats i detta ärende uppfyller inte ens kravet på motivering. Av beslutet framgår inte heller under vilken tid det har betalats för mycket lön. För att man ska kunna försäkra sig om att beslutet om återkrav av lön är riktigt, ska man utöver ovan nämnda motiveringar också ha tillgång till uppgifter om när den fordran som ska återkrävas har uppkommit. Beslutet är bristfälligt, och på basis av det finns det ingen grund för återbetalning av lön, och i vilket fall som helst anser jag att det inte har betalats ut för mycket lön.
Ändamålsenlighetsgrunder anförda i begäran om omprövning
Beslutet är bristfälligt, och på basis av det finns det ingen grund för återbetalning av lön, och i vilket fall som helst anser jag att det inte har betalats ut för mycket lön.
Behandling av ärendet
Enligt lagen får lön eller beloppet av annan ekonomisk förmån som härrör från en anställning och som utbetalts utan grund återkrävas. Det gäller både anställda i arbetsavtalsförhållande (2 kap. 17 § i arbetsavtalslagen) och anställda i tjänsteförhållande (56 § i lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden).
Lön som utbetalats utan grund är en förmån som löntagaren erhållit grundlöst och som återkrävs. Arbetsgivaren har rätt att återkräva en för stor lön som betalats ut (så kallad ogrundad förmån) oavsett var eller av vem felet har begåtts. Arbetsgivaren ska dessutom sörja för att felen i lönebetalningen korrigeras också i Skatteförvaltningens inkomstregister.
Summan på den räkning som tillställts den som framställt begäran om omprövning var 456,40 euro. Räkningen gäller inte lönen direkt, utan skatterna, som hade införts i inkomstregistret med ett negativt förtecken och som korrigeras när den som framställt begäran om omprövning betalar räkningen. Skattefelet gäller perioden juli–augusti 2023. Denna situation har uppstått på grund av korrigeringen av ett fel som gällde koden för tillägg för specialansvar.
När CGI (systemets leverantör) korrigerade den felaktiga koden för tillägg för specialansvar och det skulle göras en återbetalning på den grunden, hade den som framställt begäran om omprövning en skatteprocent på 60, och den erhållna återbetalningen var för liten för att skatterna skulle ha kunnat beaktas. Därför har skatten legat på minussidan. Skatt med negativt (minus) förtecken märktes inte vid kontrollen, och uppgiften infördes i inkomstregistret.
I fall av ett pågående anställningsförhållande tar man ut överbetalningen från inkomsttagarens nettolön. När anställningsförhållandet har upphört, skickas en räkning till inkomsttagaren. Ifall summan är stor, kan arbetsgivaren och den anställde komma överens om jämkning av återbetalningstiden.
I arbetsavtalslagen har arbetsgivarens kvittningsrätt begränsats. Avsikten med den begränsning som gäller utmätning av lön är att trygga arbetstagarens minimiutkomst. Enligt lagen får arbetsgivaren inte kvitta arbetstagarens lönefordran med motfordran till den del lönen enligt utsökningsbalken (705/2007) är undantagen från utmätning.
I rättsfall har det slagits fast att arbetsgivarens rätt att återkräva lön inte heller påverkas av om den anställde själv har lagt märke till förekomsten av extra lön. (t.ex. HFD:s avgörande 19.11.2018/5349).
Det föreslås att välfärdsområdesstyrelsen avslår begäran om omprövning, eftersom det, då de laglighets- och ändamålsenlighetsgrunder som anförts i begäran om omprövning prövats, inte har framkommit några sådana grunder med stöd av vilka omprövningsbegäran borde bifallas eller beslutet borde upphävas.
Beskrivning förslag
Välfärdsområdesdirektören:
Välfärdsområdesstyrelsen avslår begäran om omprövning.