Kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta, kokous 6.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja potilasasiamiehen puolivuotisraportti 2023

IUHVADno-2023-3162

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
sosiaali- ja potilasasiamies Anette Karlsson, etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi 

Sosiaali- ja potilasasiamies on aloittanut tehtävässään 1.2.2023. Sosiaali- ja potilasasiamiehen tehtävänä on toimia asiakkaan ja potilaan oikeuksien edistämiseksi. Asiamies seuraa asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä hyvinvointialueella ja antaa siitä selvityksen vuosittain aluehallitukselle. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella on päätetty hyödyntää sosiaali- ja potilasasiamiehen tilastoja hyvinvointialueen kehittämistyössä. Tästä syystä raportti julkaistaan ja esitellään lautakunnalle puolivuosittain. 

Vuoden 2023 ensimmäisessä puolivuotisraportissa käsitellään sosiaali- ja potilasasiamiehen yhteydenotot helmikuusta kesäkuuhun. Sosiaali- ja potilasasiamies auttoi alkuvuonna 120 asiakasta.  

 

Sosiaaliasiamiehen kertomus 

Sosiaaliasiamiehen yhteydenottajista 73 % oli suomenkielisiä ja 26 % ruotsinkielisiä. Yksi yhteydenottaja puhui englantia. Yhteydenotot koskivat useimmiten kohtelua ja vuorovaikutusta. Myös hyvinvointialueen organisoituminen näkyi yhteydenotoissa. Osa yhteydenotoista koski ongelmia kielellisten oikeuksien toteutumisessa. Kolmanneksi yleisin syy yhteydenotolle oli tyytymättömyys tehtyihin päätöksiin.  

Yhteydenottoja tuli eniten Porvoosta, Sipoosta ja Loviisasta. Pukkilasta ei tullut lainkaan yhteydenottoja. Suurin osa yhteydenotoista koski lapsiperheiden palveluita, erityisesti lastensuojelua. Ikääntyneiden palveluista tuli toiseksi eniten yhteydenottoja. Vammaispalveluista tuli kolmanneksi eniten yhteydenottoja. 

 

Potilasasiamiehen kertomus 

Potilasasiamiehen yhteydenottajista 74 % oli suomenkielisiä ja 26 % ruotsinkielisiä. Yhteydenoton syynä oli useimmiten hoitoon pääsy tai jonotus. Hoidon toteutuminen ja kohtelu oli myös usein yhteydenoton syynä. 

Yhteydenottoja tuli eniten terveysasemapalveluista, erityisesti koskien Näsin terveysasemaa ja Loviisan terveysasemaa. Yhteydenottajista suurin osa oli porvoolaisia. Toiseksi eniten yhteydenottoja tuli Loviisasta. Vähiten yhteydenottoja tuli Myrskylästä ja Pukkilasta. 

 

Muistutukset 

Muistutuksia jätettiin alkuvuoden aikana 40 kpl, joista 27 on sosiaali- ja potilasasiamiehen tiedossa. Sosiaali- ja potilasasiamiehen tiedossa olevista muistutuksista 16 koski terveydenhuoltoa ja 11 sosiaalihuoltoa. Muistutukset koskivat useimmiten henkilökunnan käytöstä tai muuta kohteluun liittyvää asiaa. Toiseksi yleisin syy muistutukselle oli hoitoon pääsy tai yhteyden saaminen. 

Ehdotus

Kehittämisjohtaja:

Sosiaali- ja potilasasiamiehen puolivuotisraportti merkitään tiedoksi.

Päätös

Päätettiin esityksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Sosiaali- ja potilasasiamies Anette Karlsson esitteli asiaa kokouksessa.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.