Beskrivning
Beredning och upplysningar:
social- och patientombudsman Anette Karlsson, förnamn.efternamn@itauusimaa.fi
Social- och patientombudsmannen har börjat 1.2.2023. Social- och patientombudsmannen har till uppgift att främja kundernas och patienternas rättigheter. Ombudsmannen följer hur kundernas rättigheter och ställning utvecklas inom välfärdsområdet och avger årligen en redogörelse om det till välfärdsområdesstyrelsen. Östra Nylands välfärdsområde har gått in för att ta vara på social- och patientombudsmannens statistik i välfärdsområdets utvecklingsarbete. Av den anledningen publiceras halvårsvis en rapport som föreläggs nämnden.
I 2023 års första halvårsrapport behandlas de kontakter som social- och patientombudsmannen haft från februari till juni. Social- och patientombudsmannen gav hjälp till 120 kunder under årets första hälft.
Socialombudsmannens berättelse
73 procent av de kontakter som socialombudsmannen fick var finskspråkiga och 26 procent svenskspråkiga. En av dem som tog kontakt talade engelska. Då kunder tog kontakt gällde det vanligtvis bemötandet och växelverkan. Också organiseringen av välfärdsområdet märktes bland frågorna. En del av de frågor som lyftes fram av dem som tog kontakt gällde tillgodoseendet av de språkliga rättigheterna. Den tredje vanligaste orsaken till att ta kontakt var missnöje med beslut som fattats.
Mest tog man kontakt från Borgå, Sibbo och Lovisa. Från Pukkila tog ingen kontakt. Största delen av de ärenden som kom upp då kunder tog kontakt gällde tjänster för barnfamiljer, särskilt barnskyddet. Näst mest togs det kontakt i fråga om tjänster för äldre. Handikappservicen kom på tredje plats i fråga om antalet fall av personer som tog kontakt.
Patientombudsmannens berättelse
74 procent av de kontakter som patientombudsmannen fick var finskspråkiga och 26 procent svenskspråkiga. Orsak till att kunder tog kontakt var oftast väntetiderna eller köerna. Genomförandet av vården och bemötandet var också ofta en orsak till att kunder tog kontakt.
Mest tog kunder kontakt angående hälsocentralstjänsterna, särskilt Näse hälsostation och Lovisa hälsostation. Största delen av dem som tog kontakt var Borgåbor. Näst flest fall av personer som tog kontakt kom från Lovisa. Minst tog kunder från Mörskom och Pukkila kontakt.
Anmärkningar
Under årets första hälft framställdes 40 anmärkningar. Av dessa känner social- och patientombudsmannen till 27. Av de anmärkningar som social- och patientombudsman känner till gällde 16 hälso- och sjukvården och 11 socialvården. Anmärkningarna gällde vanligtvis personalens uppförande och annat i anslutning till bemötandet. Den näst vanligast orsaken till framställande av en anmärkning hade att göra med väntetiderna eller att få kontakt.
Beslutsförslag
Utvecklingsdirektören:
Social- och patientombudsmannens halvårsöversikt antecknas för kännedom.
Beslut
Beslutades enligt förslaget.