Aluehallitus, kokous 13.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 118 Takauksen myöntäminen HPK Palvelut Oy:lle

IUHVADno-2023-844

Perustelut

Valmistelu- ja lisätiedot:
hallintojohtaja Camilla Söderström, camilla.soderstrom1@itauusimaa.fi

HPK Palvelut Oy on Porvoon kaupungin, Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ja Sipoon kunnan omistama yhtiö, joka on perustettu vuonna 2022. Yhtiö tuottaa omistajilleen talous-, palkka-, ICT-perustietotekniikka ja käännöspalveluita. Yhtiö ei toimi kilpailluilla markkinoilla, vaan tuottaa palveluita ainoastaan omistajilleen sekä omistajien konserniin kuuluville pienyhtiöille.

Porvoon kaupungilla on aikaisemmin ollut sopimus ICT-leasinglaitteiden elinkaaripalveluista 3 Step IT Oy:n kanssa. Sopimus siirtyy kaupungilta HPK Palvelut Oy:lle ja sopimuksen rahoittajana toimii OP Yrityspankki Oyj. OP Yrityspankki Oyj on myöntänyt HPK Palvelut Oy:lle sopimukselle 7 112 500,00 euron suuruisen limiitin, jolle haetaan hyvinvointialueen omavelkaista takausta enimmäisvastuulla 2 450 000,00 euroa. Hyvinvointialueen osuus HPK Palvelut Oy:n sopimuksen laitekannasta on noin 30 % ja haettu takaus perustuu hyvinvointialueen osuuteen laitekannasta, huomioiden kuitenkin myös tulevat laitehankinnat.

Limiittiä vastaan HPK Palvelut Oy hankkii 3 Step IT Oy:ltä hyvinvointialueelle ICT-laitteita. Hyvinvointialueen vastuu on aina enintään 80 prosenttia käytössä olevasta limiitin määrästä, korkoineen ja kuluineen, ja vastuu koskee vain hyvinvointialueen laitteisiin kohdistuvaan limiitin käyttöön.

Hyvinvointialuelain 134 §:n mukaan hyvinvointialueen myöntämä laina taikka takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa hyvinvointialueen kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Hyvinvointialue ei saa myöntää lainaa taikka takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Hyvinvointialueen edut tulee turvata riittävän kattavilla vakuuksilla tai vastavakuuksilla.

Hyvinvointialueen kyky suoriutua lakisääteisistä tehtävistä ei vaarannu, mikäli hyvinvointialue myöntää yhtiön limiitin vakuudeksi 2 450 000,00 euron suuruisen takauksen, sillä yhtiön asiakkaana hyvinvointialue on itse limiitin kohteena olevien laitteiden loppukäyttäjä ja maksaa palveluista HPK Palvelut Oy:lle. Koska hyvinvointialue on itse kyseessä olevien vastuiden maksaja ja vastaa yksinomaan omien laitteidensa leasingmaksuista, ei vastavakuuden vaatimisella ole vaikutusta takauksen turvaamisessa.

Hallintosäännön 25 §:n mukaan aluevaltuusto päättää takaussitoumuksen tai muun vakuuden antamisesta toisen velasta.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että HPK Palvelut Oy:n limiitin vakuudeksi myönnetään 2 450 000,00 euron omavelkainen takaus.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.