Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot:
vt henkilöstöjohtaja Irja Suhonen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
Hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 92 §:n mukaan hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilöstö on joko virkasuhteessa tai työsopimussuhteessa hyvinvointialueeseen. Hallintosäännön 47 §:n mukaisesti aluehallitus päättää virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta ja virkanimikkeen muuttamisesta, sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi. Hyvinvointialuejohtaja päättää määräaikaisista virkanimikkeen muutoksista.
Toiminnan ja talouden lähtökohdista on perusteltua, että hyvinvointialueella tehdään tarvittavia organisatorisia järjestelyjä myös henkilöstösuunnittelun lähtökohdista.
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen operatiiviseen toimintamalliin kuuluu, että kaikki nimikemuutokset ja palkantarkistukset käsitellään työnantajan ja pääsopijajärjestöjen edustajista koostuvassa neuvottelukunnassa. Työantajan edustajina ko. neuvottelukunnassa ovat toimialajohtajat, henkilöstöjohtaja sekä palvelussuhdepäällikkö. Pääsopijajärjestöjä edustaa pääluottamusmies. Jotta esitys hyväksytään, sen tulee olla sekä toiminnallisesti että taloudenpidon kannalta perusteltu. Asiaa käsiteltäessä arvioidaan myös, mikä on esitetyn muutoksen vaikutus muihin samalla palkkahinnoittelutasolla oleviin. Nimikemuutosesitysten osalta edellytetään lisäksi, että nimike on Kevan nimikeluettelon mukainen. Neuvottelukunnan käsittelyn jälkeen asia tuodaan hallintosäännön mukaiseen päätöksentekoon.
Hallintosäännön 47 §:n mukaisesti aluehallitus päättää virkojen perustamisesta, lakkauttamisesta ja virkanimikkeen muuttamisesta, sekä virkasuhteen muuttamisesta työsuhteeksi. Hallintosäännön 52 §:n mukaan työsopimussuhteiset toimet perustaa ja lakkauttaa, sekä niiden kelpoisuusvaatimuksista päättää hyvinvointialuejohtaja.
Lainsäädäntö edellyttää, että mikäli tehtävässä ei edellytetä julkisen vallan käyttämistä, virka tulee lakkauttaa ja sen tilalle tulee perustaa toimi.
Neuvottelukunta on käsitellyt kokouksessaan 13.1.2025 seuraavat muutosesitykset, joita se omalta osaltaan puoltaa:
Ylipalomiehen viran lakkauttaminen ja palomiehen viran perustaminen pelastustoimessa
Perusteluna on, että eläköitymisen myötä on vapautunut yksi ylipalomiehen virka, joka tulisi muuttaa palomiehen viraksi, sillä pelastuslaitoksella ei enää täytetä ylipalomiehen virkoja. Muutoksella ei ole kustannusvaikutusta.
Kotihoidon ohjaajan viran lakkauttaminen ja esihenkilön viran perustaminen kotihoidon keskitetyissä palveluissa
Perusteluna on, että kotihoidon ohjaajan virka tulee muuttaa esihenkilön viraksi osana nimikkeiden yhtenäistämistä. Muutoksella ei ole kustannusvaikutusta. Yhteistoimintalain mukainen kuuleminen asiassa on pidetty 30.8.2024.
Neuvottelukunta on käsitellyt kokouksessaan 21.1.2025 seuraavat muutosesitykset, joita se omalta osaltaan puoltaa:
Kehittämisvalmentajan viran muuttaminen palveluvastaavan viraksi sijaispooliin
Sipoon kotihoidossa avoimena oleva kehittämisvalmentajan virka muutetaan palveluvastaavan viraksi osana hyvinvointialueelle perustettavaa sijaispoolia. Palveluvastaava tulee toimimaan sijaispoolin lähiesihenkilönä. Muutoksella on kustannusvaikutus: aikaisempi tehtäväkohtainen palkka oli 3430,00 euroa. Muutoksen jälkeen tehtäväkohtainen palkka on 3967,73 euroa. Kustannusmuutos katetaan yksikön talousarviosta.
Vuoden 2025 hyväksytyn henkilöstösuunnitelman pohjalta esitetään lisäksi seuraavia muutoksia:
Sosiaaliohjaajan viran perustaminen lastensuojelun perhehoitoon
Sosiaaliohjaajan viran perustaminen lapsiperheiden kotipalveluun
Päätös
Aluehallitus päätti
- lakkauttaa
- ylipalomiehen viran pelastustoimessa (kp 3111) ja
- kotihoidon ohjaajan viran kotihoidon keskitetyissä palveluissa (kp 4773) ja
- kehittämisvalmentajan viran Sipoon kotihoidossa (kp 4772) sekä
- perustaa
- palomiehen viran pelastustoimessa (kp 3111).
Palomiehen kelpoisuusehtona on pelastustoimesta annetun asetuksen 407/2011 6 §:n mukainen miehistöviranhaltijan kelpoisuus. Lisäksi henkilöllä tulee olla voimassa oleva pelastussukelluspätevyys vaativiin tehtäviin. Firefit indeksi tulee olla vähintään 3,0. Hapenottokyvyn molemmat arvot tulee olla tasolla 3 eli vähintään 3,0 l/ min ja 36,00 ml/kg/min. Vastavalmistuneilla pelastusopistossa tehty testi, joka on alle vuoden vanha. Lisäksi vaaditaan voimassa oleva BC-luokan ajokortti. Lisäksi edellytetään suostumusta huumausainetestaukseen ja turvallisuusselvityksen teettämiseen.
- esihenkilön viran kotihoidon keskitetyissä palveluissa (kp 4773).
Kelpoisuusehtona on soveltuva sosiaali- tai terveysalan, ammattikorkeakoulututkinto tai aiempi opistotasoinen tutkinto sekä rekisteröinti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteriin.
- palveluvastaavan viran sijaispooliin (kp 4760).
Kelpoisuusehtona on soveltuva sosiaali- tai terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkinto tai aiempi opistotasoinen tutkinto.
- sosiaaliohjaajan viran lastensuojelun perhehoitoon (kp 4164).
Kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) 8 §:n mukainen kelpoisuus sekä rekisteröinti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteriin. Yksikön tarpeen mukainen kielitaitovaatimus.
- sosiaaliohjaajan viran lapsiperheiden kotipalveluun (kp 4155).
Kelpoisuusvaatimuksena on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/2015) 8 §:n mukainen kelpoisuus sekä rekisteröinti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden rekisteriin. Yksikön tarpeen mukainen kielitaitovaatimus.
Pykälä tarkastettiin heti.