Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 4.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelun keskittäminen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella

IUHVADno-2024-3244

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:

vastuualuejohtajan (terveyspalvelut), Carita Schröder
tulosyksikköpäällikkö (terveysasemapalvelut), Päivi Sippula
kehittämispäällikkö Heli Sjöblom
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelu perustuu terveydenhuoltolakiin (1326/2010) sekä asiakasmaksulakiin (734/1992). Hyvinvointialueen on järjestettävä asukkaidensa sairaanhoitopalvelut, joihin sisältyvät muun muassa hoitosuunnitelman mukaiset pitkäaikaisen sairauden hoitoon tarvittavat hoitotarvikkeet (Terveydenhuoltolaki 1326/2010, 25§).

Asiakasmaksulain (734/1992, 5§) mukaan pitkäaikaisen sairauden hoitoon liittyvät hoitovälineet ja -tarvikkeet ovat käyttäjälleen maksuttomia. Maksuttomuuden perusteena on lääketieteellisin perustein todettu pitkäaikainen sairaus, joka on kestänyt vähintään 3 kuukautta. Asiakkaalle maksuttoman hoitotarvikejakelun avulla, osana suunnitelmallista hoitoprosessia tuetaan ja edistetään pitkäaikaissairauksien hoitoa ja seurantaa, parannetaan asiakkaiden itsehoidon edellytyksiä, työ- ja toimintakykyä sekä asiakkaiden selviytymistä ja elämänlaatua kotona tai kotihoitoon rinnastettavissa asumisyksiköissä. Itä- Uudenmaan hyvinvointialueella on käytössä yhteinen Hoitotarvikejakelun ohjeistus 2023 (Palvelujen järjestäminen- lautakunta §21, 2023).

Sosiaali- ja terveysministeriö on viranomaisohjeistuksella ohjannut hoitotarvikkeiden jakelua (2013) ja lisäksi aluehallintovirasto sekä Valvira ovat vuonna 2021 muistuttaneet kuntia hoitotarvikejakelun tasapuolisuudesta, oikeudenmukaisuudesta sekä yksilöllisesti määritellyn hoitotarvikkeen tarpeen arvioinnista. Hoitotarvikejakelu ei ole ainoastaan tarvikkeiden jakamista, vaan se edellyttää terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaa hoidon kokonaistilanteen arviointia. Potilaalla on oikeus saada hoitotarvikkeisiin liittyvää neuvontaa ja ohjausta terveydenhuollon ammattihenkilöiltä.

Tausta ja nykytila:

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen tuottavuusohjelmassa (kärki 7) tuottavuuskohteeksi on nimetty hoitotarvikejakelun keskittäminen (7.5). Tavoitteena on luoda kustannusvaikuttavat keskitetyt toimintamallit ja kartoittaa apteekkien roolia hoitotarvikejakelun tukipalvelupisteinä. Tuottavuusohjelmassa laskettu kustannushyödyn hoitotarvike- ja apuvälinejakelun keskittämisestä olevan yhteensä 318M€.

Hoitotarvikejakelun osuuden on laskettu olevan vuodelle 2024 arviolta noin 25 000eur ja vuodelle 2025 95 000eur.

Hoitotarvikejakelun osalta kustannushyöty muodostuu

  • tarvikkeiden myöntökriteerien yhtenäistämisestä ja uudelleentarkastelusta.
  • varastojen pienentämisestä ja varastokierron nopeuttamisesta.
  • laadukkaasta asiakasohjauksesta ja vuoropuhelusta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.
  • tilaus- ja jakelukäytäntöjen yhtenäistämisestä ja vaihtoehtojen rajaamisesta.


Asiakaskontakteja on maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelupisteissä vuosittain koko alueella yhteensä noin 18 000kpl, joista 50 % muodostuu keskisen alueen hoitotarvikejakelun asiakaskontakteista. Lähteviä hoitotarvikepaketteja on vuositasolla koko alueella noin 13 000kpl. Keskisellä alueella aktiivisesti toimiva lähiapteekkiverkosto kattaa yli 70 % jakelusta.

Käytännöt maksuttomien hoitotarvikkeiden tilaus – ja jakeluprosessissa ovat alueen sisällä vaihtelevat. Asiakas voi tilata tarvikkeita useiden eri kanavien kautta (puhelimitse, paikan päällä asiointi, sähköinen lomake, sähköposti), myös noutokanavat vaihtelevat alueen sisällä (paikan päällä asiointi, noutokaappi, lähiapteekki, kotijakelu). Maksuttomien hoitotarvikkeiden tilaus- ja pakkausprosessin hoitamiseen on resursoitu terveysasemilta sairaanhoitajien tai lähihoitajien työpanosta yhteensä 3.75htv. Kaikilla terveysasemilla hoitotarvikejakelun työtehtäviä ei ole vastuutettu erikseen.  

Hoitotarvikkeet tilataan yksikköihin pääosin kilpailutettujen sopimusten kautta (HUS yhteishankinnat). Vuoden 2023 osalta hyvinvointialueella ei ole näkyvyyttä maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelun kokonaiskustannuksiin, koska kustannukset on jyvitetty asiakkaan hoitosuhteen mukaisesti eri vastuualueille eikä maksuttomille hoitotarvikkeille ole omaa tiliä. Terveysasemapalvelujen osalta vuoden 2023 maksuttomien hoitotarvikkeiden kustannukset ovat olleet 3,78milj€. Verrattuna vuoden 2022 keskisen alueen kustannuksiin (1,5milj€) on kasvu ollut merkittävän suuri.

Kuva 1 liitteessä: "Maksuttomien hoitotarvikkeiden tilaus- ja jakeluprosessi, nykytila."

Suunnitelma hoitotarvikejakelun keskittämisestä:

Itä- Uudenmaan hyvinvointialueen maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelu keskitetään 15.11.2024 alkaen Näsin terveysasemalle (keskinen alue) nykyisiin hoitotarvikejakelun tiloihin. Keskitetty hoitotarvikejakelu vastaisi jatkossa alueen avoterveydenhuollon asiakkaiden maksuttomien hoitotarvikkeiden tilauksista, varastoinnista, asiakkaiden neuvonnasta ja ohjauksesta sekä asiakaskohtaisten hoitotarvikkeiden pakkaamisesta ja jakelukanavien hallinnoinnista. Lisäksi keskitettyyn hoitotarvikejakeluun siirtyisi alustavan suunnitelman mukaan ikääntyneiden tehostetun asumispalveluiden omien ja ostopalveluyksiköiden kotijakelun hallinnointi. Kotihoidon asiakkaiden maksuttomien hoitotarvikkeiden tilaus- ja jakelukanavat suunnitellaan erillisenä kokonaisuutena ja liitetään mahdollisesti tilausprosessin osalta keskitetyn hoitotarvikejakelun alle myöhemmin.

Valtion myöntämän toiminnan kehittämisen rahoitukseen on hyväksytty hoitotarvikejakelun keskittämisen osalta määräaikaisen projektikoordinaattorin palkkakustannukset (50 000 €).  Nämä kohdistetaan määräaikaisen hoitotarvikejakelun sairaanhoitajan palkkaamiseen 1.10.2024 alkaen. Hoitotarvikejakelun keskittämiseen liittyvät muutokset aiheuttavat lisäkuluja terveysasemapalveluille noin 5000 euroa (tilajärjestelyt, pakkausmateriaalit). Keskitetyn hoitotarvikejakelun resurssi on 3htv (yksi määräaikainen sairaanhoitaja ja kaksi lähihoitajaa). Keskitetty hoitotarvikejakelu sijoittuu organisaatiossa terveysasemapalveluihin keskisen alueen alle.

Asiakkaille hoitotarvikejakelun keskittäminen näkyy fyysisen asiointipisteen poistumisena Näsin terveysasemalta (ka. käyntimäärä noin 45/viikko) sekä osalla terveysasemista sijaitsevien noutokaappien poistumisena. Fyysisen asioinnin poistumisen myötä palvelu on jatkossa yhdenvertaista koko alueella ja poistaa hoitotarvikejakelusta rajatun soittoajan. Asiakkailla on mahdollisuus saada neuvontaa ja ohjausta puhelimitse koko aukioloajan. Tilaukset tehdään hoitotarvikejakeluun sähköisesti tai takaisinsoittojärjestelmän kautta.

Lähiapteekkiverkosto toimii maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelukanavana koko alueella. Apteekkiverkoston laajentumisesta on sovittu sekä Sipoossa, Loviisassa, Lapinjärvellä, Askolassa että Myrskylässä toimivien apteekkien kanssa. Tuotteet toimitetaan keskitetyn hoitotarvikejakelun kautta apteekkeihin tarpeen mukaisesti keskimäärin kerran viikossa. Keskisen alueen lähiapteekit noutavat tuotteet aiempaan tapaan hoitotarvikejakelusta. Neuvonta ja ohjaus ovat jatkossakin hyvinvointialueen vastuulla.

HUS yhtymä on kilpailuttanut hoitotarvikkeiden kotijakelun osana hankintasopimuksia. Kotijakelupalvelu on alueella kuitenkin vaihtelevassa käytössä, pääosin kotijakelu koskee inkontinenssituotteita. Tarkoituksena on lisätä kotijakelua nykyisestä noin 20 % ja erityisesti inkontinenssituotteiden lisäksi urologisten tuotteiden osalta.  Hoitotarvikejakelun tuoteohjeistus (sisältäen asiakaspalautusten ohjeistus) päivitetään vuoden 2024 loppuun mennessä.

Kuva 2 liitteessä: "Maksuttomien hoitotarvikkeiden tilaus- ja jakeluprosessin suunnitelma."

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

  • Palveluiden järjestäminen- lautakunta merkitsee tiedoksi maksuttomien hoitotarvikkeiden tilaus- ja jakelukanavien uudistamisen.
  • Palveluiden järjestäminen- lautakunta päättää maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelun keskittämisestä edellä esitetyn suunnitelman mukaisesti Näsin terveysasemalle 15.11.2024 alkaen.

 

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti äänestyksen jälkeen palauttaa asia uudelleen käsittelyyn.

Kokouskäsittely

Jäsen Markus Pietikäinen ehdotti jäsen Tove Munkbergin kannattamana, että palveluiden järjestäminen -lautakunta palauttaa asian uudelleen valmisteluun.

Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja jäsen Pietikäisen muutosehdotusta kannattavat äänestivät ”Ei”, muutosehdotus voitti äänin 7 (Eloranta, Lohenoja, Harkimo, Haverinen, Kivineva, Munkberg, Pietikäinen) - 5 (Röman, Hoffrén, Kittilä, Stenberg, Sveholm).


Muutoksenhaku

 

Päätökseen, joka koskee vain asian valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä aluevalitusta.

Sovelletaan lakia hyvinvointialueesta, lainkohta: § 141.