Aluehallitus, kokous 2.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 Vammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan hankinta

IUHVADno-2023-4336

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
hankintapäällikkö Ville Hanhinen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi
 

Hankinnan kohde

Hankinnan kohteena ovat työtoiminnan ja päivätoiminnan palvelut vammaisille, pitkäaikaissairaille ja kehitysvammaisille henkilöille.

Työtoiminnan palvelu voi toteutua aidolla työpaikalla, työkeskuksessa tai muussa vastaavassa soveltuvassa ympäristössä. Päivätoiminnan palvelu toteutuu palveluntuottajan tiloissa. Erikseen sovittaessa palvelu voidaan viedä asiakkaan asuntoon tai asumispalveluyksikköön.

Palvelu perustuu sosiaalihuoltolain (710/1982, vanha sosiaalihuoltolaki), vammaispalvelulain (380/1987) ja kehitysvammalain (519/1977) säännöksiin. Uuden vammaispalvelulain (675/2023) voimaantulon jälkeen palvelua järjestetään myös sen perusteella.

Palvelu toteutuu seuraavissa osissa:

OSA 1 Työllistymistä tukeva toiminta
OSA 2 Työtoiminta
OSA 3 Päivätoiminta
OSA 4 Itsemääräämisoikeutta tukeva päivätoiminta

Sopimus on voimassa määräaikaisena kaksi vuotta. Tämän jälkeen tilaajalla on oikeus kahteen yhden vuoden optiokauteen. Tilaaja voi ottaa optiokaudet käyttöön yksi kerrallaan tai useamman yhtäaikaisesti. Tilaaja päättää optioiden käyttöönotosta viimeistään kaksi kuukautta ennen varsinaisen sopimuskauden tai meneillään olevan optiokauden päättymistä.

Hankintalain mukaisesti laskettu hankinnan arvonlisäveroton ennakoitu arvo on 2,5 milj. euroa/vuosi. Hankinnan arvonlisäveroton ennakoitu arvo sopimuskaudelta on 10 milj. euroa.

Palvelun hankinnalle on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021, järjestämislaki) 12 §:n mukaiset edellytykset. Hyvinvointialue täyttää edellä mainitun lain mukaisen järjestämisvastuunsa monituottajamallilla ja omalla tuotannollaan. Hyvinvointialue on ottanut hankintasopimukseen järjestämislain 15 §:n mukaiset sopimusehdot ja varautunut sopimusehdoissa sopimuksen päättymiseen ja sopimusrikkomuksiin.

Hankinnan kohde ja hankittavan palvelun sisältö sekä sopimusehdot on kuvattu tarkemmin päätöksen oheismateriaalina 1 olevassa tarjouspyynnössä ja sen liitteissä.

Hankintamenettely ja hankintailmoitus

Hankintamenettelynä on avoimen menettelyn kaltainen hankintamenettely. Kyseessä on hankintalain (1397/2016) liitteen E mukainen sosiaali- ja terveyspalveluhankinta, jonka ennakoitu arvo ylittää hankintalain 25 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisen kynnysarvon. Hankinnan toteuttamiseen sovelletaan hankintalain 12 luvun säännöksiä ja 3 §:n mukaisia hankintojen yleisiä periaatteita. 

Tarjouskilpailua koskeva hankintailmoitus ja tarjouspyyntö julkaistiin 19.2.2024 ilmoituskanavissa Tarjouspalvelu.fi ja www.hankintailmoitukset.fi. tunnisteella IUHVADno-2023–4336 / Vammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminta.

Saadut tarjoukset

Asetettuun määräaikaan 25.3.2024 klo 10.00 mennessä saatiin tarjouksia seuraavasti:

OSA 1 Työllistymistä tukeva toiminta 3 tarjousta 
OSA 2 Työtoiminta 13 tarjousta 
OSA 3 Päivätoiminta 4 tarjousta 
OSA 4 Itsemääräämisoikeutta tukeva päivätoiminta 2 tarjousta

Saadut tarjoukset ilmenevät liitteestä 1 Avauspöytäkirja.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Hankintalain 114 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Soveltuvuutta koskevien vaatimusten tulee olla oikeassa suhteessa hankinnan kohteeseen. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Tarjousten soveltuvuuden tarkastuksessa todettiin, että kaikki tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden arviointi

Hankintalain 113 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. 

Tarjousten tarkastuksessa havaittiin, että saadut tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia ja täyttivät tarjouspyynnössä asetetut vähimmäisvaatimukset. Ne hyväksytään tarjousvertailuun.

Tarjousten vertailu

Hankintayksikkö valitsee palveluntuottajiksi kaikki tarjouspyynnön mukaiset, asetetut vähimmäisvaatimukset täyttävät palveluntuottajat. Palveluntuottajien etusijajärjestys muodostuu tarjousvertailun lopputuloksen mukaisesti.

Tarjousten valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus seuraavasti.

Hinta 60 %

Halvimman vertailuhinnan antanut tarjoaja saa vertailuun 60 pistettä. Muiden tarjoajien hinta suhteutetaan halvimman tarjouksen hintaan kaavalla: halvimman tarjouksen hinta / tarjoajan hinta * 60.

Laatu 40 %

Laatuvertailua varten tarjoajan laatuvertailussa saamat pisteet lasketaan yhteen, jolloin saadaan tarjoajan laadun raakapisteet. Eniten raakapisteitä saanut saa tarjousvertailussa täydet 40 pistettä ja muiden tarjousten laatupisteet suhteutetaan kaavalla: tarjoajan raakapisteet / suurimmat raakapisteet * 40.

Laatuperusteet osassa 1 Työllistymistä tukeva toiminta ja osassa 2 Työtoiminta olivat:

A Ohjaajien hyödylliset lisäkoulutukset 
B Opinnollistamisen ja työllistymisen laatulupaus

Laatuperusteet osassa 3 Päivätoiminta ja osassa 4 Itsemääräämisoikeutta tukeva päivätoiminta olivat:

A Ohjaajien hyödylliset lisäkoulutukset 
B Henkilöstön täydennyskoulutuksen laatu

Hinta- ja laatuperusteet ja niiden pisteytys on kuvattu tarkemmin tarjouspyynnössä.

Tarjoajan edellä kuvatulla tavalla muodostetut hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen. Tarjoajien etusijajärjestys hankinnassa muodostuu tarjoajan kokonaispistemäärän mukaisesti.

Tarjousvertailun lopputulos, valitut palveluntuottajat ja palveluntuottajien etusijajärjestys on liitteen 2 Tarjousten vertailutaulukko ja valitut palveluntuottajat mukainen.

Toimivalta

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 22 §:n mukaan aluehallitus päättää yli 5 000 000 euron ja enintään 10 000 000 euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista sekä edellä mainittuja koskevista hankintaoikaisuista.

Hankintasopimus ja ilmoitus

Hankintasopimus syntyy erillisen kirjallisen sopimuksen tekemisellä.

Kansallisen kynnysarvon ylittävässä liitteen E palveluhankinnassa voidaan tehdä sopimus aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankinta-asiaan muutosta hakevalle asetettu hankintalain 148 §:ssä velvollisuus ilmoittaa hankintayksikölle kirjallisesti asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi.  Hankintayksikkö pyytää toimittamaan mahdollisen muutoksenhakua koskevan ilmoituksen osoitteeseen ville.hanhinen(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus päättää valita vammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan palveluntuottajiksi liitteen 2 Valitut palveluntuottajat mukaiset palveluntuottajat, liitteen mukaisessa etusijajärjestyksessä.

Pykälä tarkastetaan heti.

Päätös

Aluehallitus päätti valita vammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan palveluntuottajiksi liitteen 2 Valitut palveluntuottajat mukaiset palveluntuottajat, liitteen mukaisessa etusijajärjestyksessä.

Pykälä tarkastettiin heti.