Aluehallitus, kokous 2.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Muutosohjelman osavuosikatsaus 

IUHVADno-2023-3519

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
kehittämispäälliköt Raisa Muikku, Ann-Sofie Nylund ja Heli Sjöblom
kehittämisjohtaja Katja Blomberg
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Hyvinvointialueen valtuusto hyväksyi tuottavuusohjelman kokouksessaan 12.12.2023. Tuottavuusohjelman tarkoituksena on kustannustason hillitsemiseksi tehdä kehittämistyötä siten, että peruspalveluiden laatu ja saatavuus voidaan turvata. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osalta tämä tarkoittaa strategiaan ja palvelustrategiaan pohjautuvaa talouden tasapainottamisohjelman toteuttamista, jossa tarkastellaan muun muassa palveluiden tuottamistapaa, palvelutasoa ja saatavuutta. Tuottavuusohjelman osavuosiraportointi tapahtuu samassa aikataulussa, mutta erillisenä hyvinvointialueen muusta osavuosiraportoinnista.

Muutosohjelman edistäminen käynnistyi helmikuussa 2024, kun muutosohjelman koordinoimiseen palkatut kehittämispäälliköt aloittivat työnsä. Muutosohjelman käynnistymisvaiheessa tukena oli Nordic Healthcare Group Oy (NHG), joka tuki hyvinvointialuetta myös tuottavuusohjelman valmistelussa. Alkuvaiheessa tuottavuusohjelmaa on otettu haltuun, avattu konkreettisiksi toimenpiteiksi yhteistyössä vastuualueiden kanssa, priorisoitu käynnistettävien ja käynnistettyjen tuottavuuskohteiden aloitusaikataulua sekä viestinnän keinoin jalkautettu henkilöstölle muun muassa vastuualueiden johtoryhmissä ja henkilöstöinfoissa.

Useat tuottavuustoimenpiteet ovat olleet työn käynnistyessä ylätasoisia ja niiden konkreettiseen toimeenpanoon on tarvittu moniammatillista ja vastuualueiden ylittävää yhteistyötä. Jotkin kehittämistoimenpiteet ovat käynnistyneet jo ennen varsinaista tuottavuusohjelman käynnistämistä ja niiden osalta eteneminen on ollut nopeampaa.

Ensimmäiset säästöt tullee näkyväksi vammaispalvelujen (1.2.c) kautta. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue tuottaa omana tuotantona ruotsinkielistä ja suomenkielistä päiväaikaista toimintaa ja asumispalvelua sisältäen tilapäishoidon. Vuonna 2023 oman tuotannon toimintoja on verrattu ja arvioitu ja tehty yhtenäistämistä toimintaan. Organisaatiomuutos on toteutettu 2023. Organisaatiomuutoksen myötä yksiköiden profilointia tarkennettiin ja muutettiin. Tätä työtä jatketaan edelleen. Esimerkiksi ruokapalvelut on suurimmaksi osaksi järjestetty uudelleen ja kuljetuspalveluita käyty läpi.   Toimenpiteiden arvioitu säästö (omatuotanto) on 4,3 M € /2 vuotta. Vammaispalveluiden kokonaisuudessa tavoitteena on yhtenäistää ja selkeyttää prosesseja ja myöntämiskriteereitä uusien asiakkaiden kohdalla sekä asiakkaan hakemuksen käsittelyssä sekä tukihenkilötoiminnan, henkilökohtaisen avun ja omaishoidon kehittäminen. Tavoitteena on 5-10% lasku vammaispalvelujen ympärivuorokautisen palveluasumisen kustannuksissa. Jatkossa kehitetään tuotteistamista, yksiköiden profiloitumista, yksiköiden henkilöstömitoitusta ja sijoittumista sekä suunnitellaan resurssiyksikön perustamista. Lisäksi kehitetään kotiin annettavaa tilapäishoitoa ja itsenäisen asumisen tukea. Muiden hyvinvointialueiden laskutusta tehostetaan. 

Säästöä arvioidaan näkyvän tulevilla kvartaaleilla myös kokonaisuudessa 1.2.d. Kokonaisuudessa työskennellään määrätietoisesti mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asumispalvelujen kustannus- ja palvelurakenteen painopisteen siirtämiseksi avopalvelujen ja kevyemmän laitosasumisen suuntaan. Tavoitteena on siirtää ne asiakkaat kevyemmälle tuelle, jotka eivät tällä hetkellä välttämättä tarvitse ympärivuorokautista palveluasumista. Ensimmäisenä toimenpiteenä tuetun asumisen yksikkö Koivula on muutettu kolmivuoroyksiköstä kaksivuoroyksiköksi. Toimenpiteen säästö on 165 244 €/vuosi.

Kokonaisuudessa 1.2.b ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumisen ja yhteisöllisen asumisen peittävyyslukuja tarkistetaan viimeistään syksyllä 2024 uuden väestöennusteen valmistuttua. Tavoitteena on siirtää ikääntyneiden palveluissa palveluiden painopistettä yhteisölliseen asumiseen.  

Prioriteettikohteeksi nostetusta mielenterveys- ja päihdepalvelujen sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden yhteistyön tiivistämisessä on arvioitu säästöä tulevan lastensuojelun sijoitusten vähenemisen kautta 500 000 €/vuosi (3 sijoitusta vähemmän).

Ateria-, siivous- ja logistiikkakokonaisuudessa kartoitetaan vaihtoehtoisia tuotantotapoja ja yhteistyömahdollisuuksia mm. HUS kanssa. Toimitilakannan selvitys on saatu valmiiksi. Toimitilaselvitys antaa tukea päätöksenteolle kiinteistöjen vuokrasopimusten jatkuvuutta arvioitaessa.

Tuottavuuskohteilla ja toimenpiteillä haettavien kustannusvaikutusten kohdentamista kustannuspaikoille siten, että toimenpiteen vaikutus tulee näkyväksi sekä talousraportoinnin toteuttamistapaa on työstetty talouspalveluiden ja vastuualueiden kanssa. Tämä työ jatkuu edelleen toiselle kvartaalille siirryttäessä. Kustannusvaikutuksia ei vielä ensimmäisen kvartaalin perusteella voida todentaa toimeenpanon käynnistyttyä vasta puolivälissä kvartaalia. Seurantataulukossa (liitteenä) ilmenee kuitenkin kehittämistoimenpiteiden käynnistyminen, tilannekuva ja joiltain osin arvio kustannusvaikutuksista, joiden vaikutuksen arvioidaan näkyvän talousraportoinnissa tulevilla kvartaaleilla.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus merkitsee muutosohjelman osavuosikatsauksen tiedoksi ja käy lähetekeskustelun tuottavuusohjelman etenemisestä. 

Päätös

Aluehallitus merkitsi muutosohjelman osavuosikatsauksen tiedoksi ja kävi lähetekeskustelun tuottavuusohjelman etenemisestä.

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että aluevaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman poistui kokouksesta klo 19.49 ja aluehallituksen jäsen Kaj Lindqvist poistui kokouksesta klo 19.59 tämän asian käsittelyn aikana.