Perustelut
Valmistelu ja lisätiedot: kehittämisjohtaja Katja Blomberg, hallintojohtaja Camilla Söderström,
katja.blomberg(at)itauusimaa.fi, camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
Aluehallitus päätti 17.8.2023 pyytää sidosryhmiltä lausuntoja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelustrategian luonnosversiosta. Aluevaltuusto piti iltakoulun palvelustrategiasta 19.9.2023. Yrittäjille ja järjestöille järjestettiin palvelustrategian verkkotilaisuus 22.9.2023. Asukkaille pidettiin 2.10.2023 keskustelutilaisuus verkossa sekä lähitapaaminen. Palvelustrategialuonnosta on ollut mahdollista kommentoida myös hyvinvointialueen verkkopalvelun itauusimaa.fi kautta.
Lausunnot palvelustrategialuonnoksesta pyydettiin 18.10.2023 mennessä. Toimielimistä palvelujen järjestäminen -lautakunta lausui luonnoksesta 20.9.2023, varautuminen ja turvallisuus -lautakunta 21.9.2023, kansalliskielilautakunta 21.9.2023 sekä kehittäminen ja yhteistyö -lautakunta 4.10.2023. Vaikuttamistoimielimet toimittivat myös omat lausuntonsa.
Askolan, Lapinjärven, Myrskylän, Pukkilan ja Sipoon kunnat sekä Loviisan Porvoon kaupungit ovat lähettäneet lausuntonsa palvelustrategialuonnoksesta. Lisäksi lausuntonsa on lähettänyt Uudenmaan Yrittäjät ja Loviisan Yrittäjät.
Yhteenvetona saapuneista lausunnoista voidaan todeta, että kunnat, toimielimet ja vaikuttamistoimielimet korostavat lähipalveluiden merkitystä ja alueellista yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus nousee esiin yhteistyön, opiskeluhuollon palveluiden, palveltuotannon, saatavuuden ja saavutettavuuden, palveluiden piiriin pääsyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä suomen ja ruotsin kielellä saatavan palvelun osalta. Lähipalveluiden tarve nousee esiin erityisesti ikäihmisten ja digipalveluita vähemmän hallitsevien asiakkaiden osalta, matalan kynnyksen palveluiden osalta sekä oppilas- ja opiskelijahuollon palveluiden osalta. Myös eri ikäryhmien todellinen ja monikanavainen mahdollisuus osallisuuteen ja asiakaspalautteen antoon tulisi huomioida palvelustrategiassa.
Vammaisneuvosto edellyttää lausunnossaan, että palvelustrategiaan ei sisällytetä mitään vammaisten ihmisoikeuksia loukkaavia toimenpiteitä ja toimintatapoja lainsäädäntö huomioiden ja että esteettömyys ja saavutettavuus huomioidaan.
Lisäksi lausunnoissa toivotaan kiinnitettävän huomiota muun muassa tiedolla johtamiseen, ikäryhmittäiseen palvelutarpeen kuvaukseen, saatavuuteen ja asiakaskokemukseen, yhdyspintatyöhön, kestävään kehitykseen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, valmiuteen ja varautumiseen, osallisuuteen, monituottajamalliin ja aitoon julkisen, yksityisen sekä kolmannen sektorin väliseen yhteistyöhön ja tarkempaa palvelujen käytön analyysia (Liite 3). Myös kuntien väestörakenteiden ja muiden olosuhteiden vaikutuksen analyysia palvelunkäyttöön kaivataan. Näiden osalta on huomionarvoista, että palvelustrategian ohessa hyvinvointialueella on ja edelleen laaditaan useita täydentäviä ohjeita, suunnitelmia ja strategioita, joissa kyseisiä esitettyjä teemoja täsmennetään (esim. henkilöstöstrategia, hyvinvointikertomus ja -suunnitelma, osallisuusohjelma).
Uudenmaan Yrittäjät esittää, että hyvinvointialueen oman palveluntuotannon ja tukipalveluiden tuotannon kustannukset arvioidaan ja lasketaan objektiivisesti ja että palveluntuottajia valitessa tehdään tuotantotapa-analyysi ennen kuin päädytään palveluntuottamiseen itse. Luonnoksessa yritysten resursseja hyödynnetään vain julkista tuotantoa täydentävänä resurssina. Uudenmaan Yrittäjät esittää, että yritysten hyödyntämistä lisätään. Mittarina toimisi esimerkiksi hyvinvointialueelle palvelua tuottavien yritysten määrän kasvun seuraaminen. Lähtökohtana palvelustrategian luonnoksessa on tällä hetkellä varsin selkeästi se, että palvelut tuotetaan lähtökohtaisesti itse ja yksityinen sektori vain täydentää niitä.
Lausunnoissa esille tuotuja kehittämisnäkemyksiä ja havaintoja tullaan mahdollisuuksien mukaan huomioimaan palvelustrategian toimeenpanossa.
Ehdotus
Hyvinvointialuejohtaja:
Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy palvelustrategian liitteen mukaisesti.
Pykälä tarkastetaan heti.
Päätös
Aluehallitus päätti edellä selostetuin muutoksin esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy palvelustrategian liitteen mukaisesti.
Pykälä tarkastettiin heti.
Kokouskäsittely
Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Patrik Björkman, kansalliskielilautakunnan puheenjohtaja Tom Liljestrand, aluevaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Elin Blomqvist-Valtonen sekä aluevaltuuston toinen varapuheenjohtaja Arja Isotalo jääväsivät itsensä ja poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi (yhteisöjäävi), klo 20.12–20.46. Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin, että sosiaali- ja terveysjohtaja Annika Immonen poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 20.20.
Esittelijä muutti palvelustrategian kappaleen 1 ”Palvelustrategian tausta ja tarkoitus” sivulla 4 viimeisen lauseen alun ”Tuottavuusohjelman valmistelu jatkuu syksyllä 2023” muotoon ”Tuottavuusohjelman valmistelu jatkuu vuoden 2023 aikana”.
Jäsen Arto Kujala esitti jäsen Pia Nurmeen kannattamana, että kohdan 3.1 ”Palvelustrategian kärkien tavoitteet ja toimenpiteet” toisen kehityskärjen ”Laadukkaat, yhdenvertaiset ja saavutettavat palvelut” toinen alatavoite ”Ostopalveluita ja palveluseteleitä hyödynnetään palvelutuotantoa täydentävästi” muutetaan muotoon ”Ostopalveluita ja palveluseteleitä hyödynnetään hyvinvointialuestrategian mukaisesti ja etenkin palveluissa joissa niitä hyödyntämällä voidaan samanaikaisesti sekä parantaa palvelutasoa että kustannustehokkuutta.”
Suoritetussa äänestyksessä, jossa pohjaehdotusta kannattavat äänestivät ”Jaa” ja Kujalan tekemää vastaesitystä kannattavat ”Ei”, vastaehdotus voitti äänin 10 (Honkasalo, Edgren, Forsman, Hjelt, Kujala, Lind, Lindqvist, Nurme, Railila, Stenman) - 3 (Eskola, Mattila, Perokorpi).