Aluevaltuusto, kokous 18.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Loppuselvitys ja sopimus Etevan toiminnan jakamisesta

IUHVADno-2024-1930

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Keski-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet (jäljempänä Hyvinvointialueet) ovat tehneet sopimuksen Eteva-kuntayhtymän toiminnan siirtymiseen hyvinvointialueille liittyvistä toimista (Sopimus). Kaikki hyvinvointialueet ovat hyväksyneet sopimuksen.

Sopimuksen tarkoituksena on ollut sopia Eteva-kuntayhtymän toiminnan jaosta sen toiminnan siirtyessä hyvinvointialueuudistuksen voimaanpanolain (616/2021) 57 §:n perusteella Hyvinvointialueille. Sopimus on ollut välttämätön, jotta Etevan vastuut saadaan jaettua Hyvinvointialueiden kesken sekä jotta Etevan keskeneräiset asiat saadaan hoidettua.

Sopimuksessa on sovittu Hyvinvointialueiden vastuusta keskeneräisistä tehtävistä sekä niiden hoidon aiheuttamista kustannuksista. Sopimuksessa on sovittu siitä hyvinvointialueesta (ns. vastuuhyvinvointialue), joka on vastuussa mm. tilinpäätöksen laatimisesta, sopimuksien päättämisestä sekä lyhytaikaisten saatavien ja velkojen maksusta. Vastuuhyvinvointialueena toimii Keski-Uudenmaan hyvinvointialue. Sopimuksen mukaan sillä on oikeus periä muilta hyvinvointialueilta tehtävien hoitamisesta aiheutuvat kustannukset.

Keskeneräisten asioiden lisäksi Sopimuksessa on sovittu arkiston ja tiedonhallinnon hoitamisesta, siirtyviä asioita ja työntekijöitä koskevista vastuista, irtaimiston jaosta, palkkojen maksusta, ICT-järjestelmistä ja henkilötietojen käsittelystä sekä rekisterinpidosta. Sopimuksen 8. kohdan mukaan sopimus on voimassa toistaiseksi ja päättyy, kun Eteva-kuntayhtymään liittyvät velvollisuudet ja toimenpiteet on tehty.

Loppuselvityksessä (Liite 1) todetaan, että Sopimuksen mukaiset toimenpiteet on tehty ja vastuut jaettu sekä todetaan Hyvinvointialueiden Sopimuksen mukaiset netto-osuudet. Liitteessä 2 on esitetty vastuuhyvinvointialueelle tehtävien hoidosta aiheutuneet kustannukset ja saadut tulot sekä kullekin kertynyt netto-osuus. Hyvinvointialueiden osuudet ovat seuraavat:

  • Keski-Uudenmaan hyvinvointialue                                20,39 %
  • Kanta-Hämeen hyvinvointialue                                        7,38 %
  • Päijät-Hämeen hyvinvointialue                                      12,47 %
  • Itä-Uudenmaan hyvinvointialue                                     10,13 %
  • Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue                                33,63 %
  • Vantaan ja Keravan hyvinvointialue                              16,01 %

 

Liitteen 2 mukaisesti Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen osuus Etevan toiminnasta siirtyviin varoihin on 944 643,11 euroa.

Sopimuksen mukaisten vastuiden tullessa suoritetuksi, Sopimuksen voimassaolo päättyy.

Sopimuksessa ei sovittu Etevan takausvastuiden jaosta. Tämän vuoksi loppuselvitys sisältää myös sopimuksen takausvastuiden jaosta hyvinvointialueiden välillä. Takausvastuut on esitetty loppuselvityksen ja sopimuksen Liitteessä 3. Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on ottanut vastattavakseen Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n Nordean lainaan (31.12.2022 pääoma 298 280 euroa) kohdistuvan Eteva-kuntayhtymästä siirtyneen takausvastuun 1.1.2023 lukien Aluevaltuuston päätöksellä 6.6.2023 § 63.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Eteva-kuntayhtymän toiminnan jakamisesta.

Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Eteva-​kuntayhtymän toiminnan jakamisesta.

Pykälä tarkastettiin heti.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot: 
talousjohtaja Minna Sevón
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Aluehallitus: 

Aluevaltuusto hyväksyy liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Eteva-kuntayhtymän toiminnan jakamisesta.

Päätös

Aluevaltuusto hyväksyi liitteenä esitetyn loppuselvityksen ja sopimuksen Eteva-​ kuntayhtymän toiminnan jakamisesta.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.