Aluehallitus, kokous 27.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vanhusneuvoston valinta toimikaudeksi 2022-2025

IUHVADno-2024-2465

Perustelut

ITÄ- UUDENMAAN HYVINVOINTIALUEEN VANHUSNEUVOSTON VALINTA TOIMIKAUDEKSI 2022- 2025

Itä-Uudenmaan aluehallitus 16.06.2022 § 10

Valmistelu ja lisätiedot: hallintolakimies Tomas Määttä ext-tomas.maatta@porvoo.fi.

Perustelut:

Hyvinvointialuelaissa (611/2021) säädetään hyvinvointialueen asukkaiden osallistumismahdollisuuden yhdeksi muodoksi vaikuttamistoimielinten asettaminen. Hyvinvointialuelain 32 §:n mukaan aluehallituksen tulee asettaa nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto.

Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä.

Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 16 §:n mukaan vanhusneuvoston toimintasäännön hyväksyy aluehallitus. Toimintasäännössä todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen sekä yhteistyö kuntatason vaikuttamistoimielimen kanssa.

Aluehallitus päätti 7.4.2022 § 43 pyytää 30.4.2022 mennessä kuntien vaikuttamistoimielimiltä yhden tai enintään kaksi ehdokasta hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin vanhusneuvostoon, vammaisneuvostoon ja nuorisovaltuustoon. Ehdotukset nimettävistä henkilöistä pyydettiin toimitta maan 30.4.2022 mennessä. Kaikkia ehdotuksia ei saatu määräaikaan mennessä ja nimeämispyyntö kunnille uusittiin.

 

Päätösehdotus:

Vt. hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus nimeää seuraavat henkilöt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäseniksi toimikaudeksi 2022–2025:

  • Hannes Bjurstöm, Askola
  • Petri Hyvönen, Loviisa
  • Nina Björkman-Nysten, Loviisa
  • Juha Huotari, Sipoo
  • Hans Blomberg, Sipoo
  • Leena Sorjonen, Porvoo
  • Carl-Johan Numelin, Porvoo
  • Kenneth Lévin, Lapinjärvi
  • Eeva Hava, Myrskylä
  • Hannele Käenaho-Virtala, Myrskylä
  • Erja Sihlman, Pukkila

 

Päätös:

Hyväksyttiin yksimielisesti esityksen mukaan.

******************************************************************    

Aluehallitus 27.06.2024

 

Valmistelu ja lisätiedot:   
hallintopäällikkö Lilian Andergård-Stenstrand  
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi  

 

Aluehallitus valitsi 16.6.2022 § 10 Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vanhusneuvoston toimikaudeksi 2022-2025. Hyvinvointialuelain (611/2021) 32 §:n mukaan vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Samassa pykälässä todetaan myös, että vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä, ja, että aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. 

Vaikuttamistoimielimet ovat kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana toimineet hieman eri tavalla. Olisi tarkoituksenmukaista, että vanhusneuvoston kokouksiin osallistuisi viranhaltija hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluista. Esitetään, että aluehallitus valitsee kaksi viranhaltijaedustajaa vanhusneuvostoon jäljellä olevaksi toimikaudeksi, joista ainakin toinen osallistuu vanhusneuvoston kokouksiin. 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja: 

Aluehallitus valitsee ikääntyneiden palveluiden vastuualuejohtaja Kirsi Oksasen ja tulosyksikköpäällikkö Netta Mäkisen viranhaltijaedustajiksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen vanhusneuvostoon jäljellä olevaksi toimikaudeksi. 

Päätös

Aluehallitus valitsi ikääntyneiden palveluiden vastuualuejohtaja Kirsi Oksasen ja tulosyksikköpäällikkö Netta Mäkisen viranhaltijaedustajiksi Itä-​Uudenmaan hyvinvointialueen vanhusneuvostoon jäljellä olevaksi toimikaudeksi.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.