Nämnden för ordnande av tjänster, möte 14-06-2023

Protokollet är granskat

§ 75 Svar på yrkan på ändring av ansvarsområdesdirektörens (hälsovårdstjänster) beslut § 63

IUHVADno-2023-1161

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
personaldirektör Anu Rautiainen
ledande jurist Salla Paavilainen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Laura Saarioinen begär 26.5.2023 omprövning av beslutet gällande ansvarsområdesdirektörens (hälsovårdstjänster) beslut § 63 12.5.2023 Inverkan på den uppgiftsrelaterade lönen vid övergången till en ny tjänst. Rättelseyrkan har anförts inom fristen enligt givna anvisningar till nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde, vars uppgifter innefattar att handlägga rättelseyrkan angående beslut som fattats av tjänsteinnehavare underställda nämnden.

I 25 § lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden föreskrivs tjänsteinnehavarens ställning vid överlåtelse av verksamhet. Enligt lagen övergår de rättigheter och skyldigheter som följer av tjänsteförhållandet till förvärvaren. Enligt lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden 37 § kan anställningsförhållandet sägas upp på grund av omläggning av arbetsgivarens uppgifter eller av andra jämförbara skäl. Enligt 39 § 1 mom. lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden får förvärvaren inte säga upp tjänstemannens anställning enbart på grund av överlåtelse av den verksamhet som avses i 25 § 1 mom.

Den ledande tandläkaren, som gjort rättelseyrkan, har tidigare arbetat för Lovisa stad fram till den 31 december 2022. Hen har övergått som tjänsteinnehavare till Östra Nylands välfärdsområde från och med den 1 januari 2023. Tjänsten ledande tandläkare existerar inte i välfärdsområdets organisation, varför tjänsteinnehavaren erbjöds att tillträda tjänsten som övertandläkare, för att undvika uppsägning, eftersom den tjänsten finns inom välfärdsområdets organisation. Tjänstemannen gick med på överföringen. Enligt ansvarsområdesdirektörens (hälsovårdstjänster) beslut, § 4 23.1.2023 2023 har östra regionens ledande tandläkarens tjänsteplikter utvidgats och titel ändrats, och därmed flyttades personen, som gjort rättelseyrkan, till den nya tjänsten som övertandläkare. Villkoren för tjänsteförhållandet gicks igenom i en hearing enligt lagen om samarbete den 24 april 2023.

Övertandläkaren fungerar som chef för munhälsovårdens tandläkare i Östra Nylands välfärdsområdes östra region. Resultatenhetschefen för munhälsovården är övertandläkarens chef, och resultatenhetschefen ansvarar för hela välfärdsområdets munhälsovård. I sin tidigare tjänst var den klagande ansvarig för Lovisa stads munhälsovård och arbetade i organisationen i en position som nu motsvarar resultatenhetschefens uppgifter. Övertandläkarens uppgift ligger organisatoriskt på en lägre nivå än den ledande tandläkarens uppgift tidigare.

Lönesystemet för läkare i Östra Nylands välfärdsområde har utvecklats under våren 2023. Lönen för en övertandläkare är 6962,35 euro per månad. Utöver detta kan övertandläkaren få ersättning för ingreppsarvoden, som minskar på grund av administrativt arbete.

Före beslutet som fattades den 12 maj 2023 var personens, som gjort rättelseyrkan, uppgiftsrelaterade lön 7 201,72 euro. Utöver den uppgiftsrelaterade lönen har ingreppsarvoden betalats för kliniskt arbete som utförs cirka tre dagar i veckan.

Den uppgiftsrelaterade lönen för övertandläkare i Östra Nylands välfärdsområde är 6 962,36 euro per månad. Vidare har det beslutats att betala 800 euro per månad i ersättning till personen, som gjort rättelseyrkan, för uteblivna ingreppsarvoden på grund av det administrativa arbetet. Lönebeloppet är således totalt 7 762,36 euro per månad. Utöver detta betalas ingreppsarvoden till ifrågavarande person för det kliniska arbete hen utför 1–2 dagar i veckan. Utöver både den tidigare lönen och den nya lönen betalas övertidsersättning orsakad av eventuell övertid.

Tjänsten som ledande tandläkare upphörde när verksamheten överläts. I detta fall hade arbetsgivaren rätt att enligt lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden 37 § säga upp tjänsteinnehavaren, om arbetsgivaren inte hade kunnat erbjuda en annan tjänst istället. I detta fall erbjöds tjänsteinnehavaren en annan uppgift, som tjänsteinnehavaren tog emot. Arbetsbeskrivningen för den nya tjänsten, arbetsuppgiftens krav och lön bestäms i enlighet med systemet för att bedöma hur krävande arbetsuppgifterna i Östra Nylands välfärdsområde är.

Med beaktande av de ovan beskrivna aspekterna av övertandläkarens befattning har den persons, som gjort rättelseyrkan, tjänsteinnehavarplikter eller befattningens krav inte vidgats annat än som en geografisk utvidgning. Uppgiftens krav och positionen i organisationen är lägre än tidigare. Det finns därför inte skäl att höja den lön som framställts i rättelseyrkandet eller bibehålla den tidigare lönen

Med hänsyn till hela den ovan beskrivna lönebildningen har lönen för den person, som gjort rättelseyrkandet, inte minskat i samband med överlåtelsen av verksamheten eller ändringen av tjänsteinnehavarplikterna. Följaktligen är det inte en så betydande löneskillnad mellan de två olika arbetsuppgifterna att lönen för den person, som gjort rättelseyrkan, skulle ha minskat i samband med bytet.

Rättelseyrkandet bör avslås på ovan beskrivna grunder.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutar att avslå bifogade rättelseyrkan.

 

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att bordlägga ärendet.

Möte hantering

Ledamot Tero Suominen lade, understödd av ledamöterna Irmeli Hoffrén, Markus Pietikäinen, Meri Lohenoja, Sanna Kivineva, Anna-Mari Eloranta och Tove Munkberg, fram att ärendet bordläggs. Nämnden beslutade att godkände förslaget enhälligt.