Palvelujen järjestäminen -lautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Vastaus oikaisuvaatimukseen vastuualuejohtajan (terveyspalvelut) päätöksestä § 63

IUHVADno-2023-1161

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
henkilöstöjohtaja Anu Rautiainen
johtava lakimies Salla Paavilainen
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Laura Saarioinen on tehnyt 26.5.2023 päivätyn oikaisuvaatimuksen terveyspalveluiden vastuualuejohtajan päätöksestä § 63 12.5.2023 Uuteen virkaan siirtymisen vaikutus tehtäväkohtaiseen palkkaan. Oikaisuvaatimus on esitetty määräajassa oikaisuvaatimusohjeen mukaisesti palveluiden järjestäminen -lautakunnalle, jonka tehtäviin kuuluu käsitellä lautakunnan alaisten viranhaltijoiden tekemiä päätöksiä koskevat oikaisuvaatimukset.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (KvhL) 25 §:ssä säädetään viranhaltijan asemasta liikkeen luovutuksessa. Lainkohdan mukaan virkasuhteesta johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät luovutuksensaajalle. KvHL 37 §:n mukaan virkasuhde voidaan irtisanoa työnantajan tehtävien uudelleen järjestelyn vuoksi taikka muista niihin verrattavista syistä. KvhL 39 §:n 1 momentin mukaan luovutuksensaaja ei saa irtisanoa viranhaltijan palvelussuhdetta pelkästään 25 §:n 1 momentissa tarkoitetun liikkeen luovutuksen perusteella.

Oikaisuvaatimuksen tekijä on työskennellyt 31.12.2022 saakka Loviisan kaupungin johtavana hammaslääkärinä. Hän on siirtynyt liikkeenluovutuksella 1.1.2023 alkaen Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen viranhaltijaksi. Johtavan hammaslääkärin tehtävää ei ole hyvinvointialueen organisaatiossa, joten viranhaltijalle esitettiin irtisanomisen välttämiseksi hyvinvointialueen organisaatiossa olevaan ylihammaslääkärin virkaan siirtymistä. Viranhaltija suostui siirtoon. Terveyspalveluiden vastuualuejohtajan päätöksellä § 4 23.1.2023 Itäisen alueen ylihammaslääkärin viranhoitovelvollisuuden laajentaminen ja virkanimikkeen muuttuminen, on oikaisuvaatimuksen tekijä siirretty uuteen ylihammaslääkärin virkaan. Palvelussuhteen ehdot käytiin läpi yhteistoimintalain mukaisessa käsittelyssä 24.4.2023.

Ylihammaslääkäri toimii esihenkilönä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen itäisen alueen suun terveydenhuollon hammaslääkäreille. Ylihammaslääkärin esihenkilönä toimii tulosyksikköpäällikkö, joka vastaa koko hyvinvointialueen suun terveydenhuollosta. Aiemmassa virassaan oikaisuvaatimuksen tekijä on vastannut Loviisan kaupungin suun terveydenhuollosta ja toiminut organisaatiossa nykyiseen tulosyksikköpäällikön tehtävään rinnastuvassa tehtävässä. Ylihammaslääkärin tehtävä on organisatorisesti alemmalla tasolla kuin johtavalla hammaslääkärillä aiemmin.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen lääkäreiden palkkausjärjestelmää on kehitetty kevään 2023 aikana. Ylihammaslääkärin palkaksi on määritelty 6962,35 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi ylihammaslääkärille voidaan maksaa kompensaatiota hallinnollisen työn vuoksi vähenevistä toimenpidepalkkioista.

Oikaisuvaatimuksen tekijän tehtäväkohtainen palkka on ollut ennen 12.5.2023 tehtyä päätöstä 7 201,72 euroa. Tehtäväkohtaisen palkan päälle on maksettu toimenpidepalkkioita noin kolmena päivänä viikossa tehdystä kliinisestä työstä. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen ylihammaslääkärin tehtäväkohtainen palkka on 6 962,36 euroa kuukaudessa. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on lisäksi päätetty maksaa 800 euroa kuukaudessa kompensaatiota hallinnollisen työn johdosta vähenevistä toimenpidepalkkioista. Palkan määrä on siis yhteensä 7 762,36 euroa kuukaudessa. Tämän päälle maksetaan lisäksi toimenpidepalkkiot, joita oikaisuvaatimuksen tekijä saa kliinisestä työstä, jota hän tekee 1–2 päivänä viikossa. Sekä aiemman palkan että uuden palkan lisäksi maksetaan mahdollisista ylitöistä aiheutuneet ylityökorvaukset.

Johtavan hammaslääkärin tehtävä lakkasi liikkeenluovutuksen yhteydessä. Tällöin työnantajalla oli KvHL 37 §:n mukainen peruste irtisanoa viranhaltija, ellei työnantajalla olisi ollut esittää toista virkaa, johon viranhaltija voitaisiin siirtää. Viranhaltijalle oli tässä tapauksessa osoittaa toinen tehtävä, jonka viranhaltija vastaanotti. Uuden tehtävän tehtävänkuva, tehtävän vaativuus ja palkkaus määräytyvät Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen tehtävien vaativuuden arvioinnin järjestelmän mukaisesti.

Otettaessa huomioon edellä kuvatut seikat ylihammaslääkärin tehtävästä, oikaisuvaatimuksen tekijän virantoimitusvelvollisuus tai tehtävän vaativuus ei ole laajentunut muuten kuin toimialueen maantieteellisenä laajenemisena. Tehtävän vaativuus ja asema organisaatiossa on alempi kuin aiemmin. Näin ollen perusteita oikaisuvaatimuksessa esitetylle palkan korottamiselle tai aiemman palkan säilymiselle ei ole.

Otettaessa huomioon edellä kuvattu palkan muodostumisen kokonaisuus, oikaisuvaatimuksen tekijän palkka ei ole pienentynyt liikkeenluovutuksen tai virantoimitusvelvollisuuden muuttamisen yhteydessä. Näin ollen kahden eri tehtävän välille ei myöskään tosiasiallisesti muodostu sellaista merkittävää palkkojen eroa, että oikaisuvaatimuksen tekijän palkka olisi laskenut muutoksen yhteydessä.

Oikaisuvaatimus tulee edellä kuvatuin perustein hylätä.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää hylätä liitteenä olevan oikaisuvaatimuksen.

Päätös

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelujen järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti pöydätä asia.

Kokouskäsittely

Jäsen Tero Suominen esitti jäsenten Irmeli Hoffrénin, Markus Pietikäisen, Meri Lohenojan, Sanna Kivinevan, Anna-Mari Elorannan ja Tove Munkbergin kannattamana asian pöytäämistä. Lautakunta päätti hyväksyä esityksen yksimielisesti.