Nämnden för ordnande av tjänster, möte 14-06-2023

Protokollet är granskat

§ 73 Tillsättning av en regional samarbetsgrupp för elevhälsa 

IUHVADno-2023-1046

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Ilona Koskenniemi
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Den regionala samarbetsgruppen för elevhälsa är ett samarbetsorgan för utbildningsanordnare och välfärdsområdet vars uppgifter och sammansättning bestäms i 14 a § i lagen om elev- och studerandevård.   

Den regionala samarbetsgruppen behandlar frågor som gäller samarbetet inom elevhälsan mellan välfärdsområdet och utbildningsanordnare som är verksamma inom dess område och bereder en regional elevhälsoplan som godkänns av välfärdsområdesfullmäktige. Den regionala samarbetsgruppen godkänner också planens genomförande.

Utbildningsanordnaren svarar även i fortsättningen för genomförandet av den samlade elevhälsan, dock i samarbete med välfärdsområdet som har skyldighet att ordna elevhälsotjänster, dvs. skol- och studerandehälsovård samt kurator- och psykologtjänster. En sektorsövergripande styrgrupp för elevhälsan ansvarar fortfarande för planeringen, utvecklingen, styrningen och utvärderingen av utbildningsanordnarens elevhälsa. För elevhälsan vid en läroanstalt ansvarar, som i dag, en sektorsövergripande elevhälsogrupp för en läroanstalt eller en annan för uppgiften lämplig sektorsövergripande grupp för en läroanstalt.

Välfärdsområdet ska tillsammans med kommunerna inom sitt område samt med andra utbildningsanordnare bilda en regional samarbetsgrupp för elevhälsa.  I samarbetsgruppen ska det ingå representanter för föräldrar eller vårdnadshavare till minderåriga, representanter för studerande och anställda inom elevhälsan samt andra behövliga samarbetsparter.  I den regionala samarbetsgruppen för elevhälsa inom ett tvåspråkigt välfärdsområde ska båda nationalspråken vara representerade. Samarbetsgruppen är ett samarbetsorgan för välfärdsområdet och utbildningsanordnare som är verksamma inom dess område. Samarbetsgruppen har till uppgift att

  1. För välfärdsområdesfullmäktige bereda en regional elevhälsoplan (13 a §, lag om elev- och studerandevård). Utbildningsstyrelsen förnyar grunderna för läroplanerna och föreskriften om de centrala principerna och målen för studerandevården inom yrkesutbildningen så att utbildningsanordnare tar i bruk nya elevhälsoplaner enligt 13 § i lagen om elev- och studerandevård 1.8.2023.
  2. Följa genomförandet av den regionala elevhälsoplanen samt genomförandet av samarbetet mellan elevhälsotjänsterna, utbildningsanordnarna, social- och hälsovårdstjänsterna och andra behövliga tjänster
  3. Behandla frågor som gäller samarbetet inom elevhälsan mellan välfärdsområdet och utbildningsanordnare som är verksamma inom dess område
  4.  Sköta andra uppgifter som separat tilldelats den.

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelse tillsätter en regional samarbetsgrupp för elevhälsan och begär välfärdsområdets kommuner och utbildningsanordnare att utse sina representanter till en arbetsgrupp för den regionala elevhälsan, och beakta att gruppens medlemmar representerar de båda nationalspråken. Arbetsgruppen består av:

  • Ansvarsområdesdirektör för social- och familjetjänster (ordf.)
  • Resultatenhetschef för barn-, ungdoms- och familjetjänster
  • Serviceansvarig för rådgivnings- och elevhälsotjänster
  • Serviceansvarig för tidigt stöd
  • Läkare inom preventiv vård
  • Representanter för utbildningsanordnare (även andra utbildningsanordnare än kommuner)
  • Representanter för elevhälsa (ansvariga tjänsteinnehavare)
  • Representanter för studerande och föräldrar eller vårdnadshavare till minderåriga

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde antecknar ärendet för kännedom och föreslår för välfärdsområdesstyrelsen att den tillsätter en regional samarbetsgrupp för elevhälsan och begär kommuner och utbildningsanordnare i välfärdsområdet att utse sina representanter till den regionala samarbetsgruppen för elevhälsa.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster för Östra Nylands välfärdsområde beslutade enhälligt att anteckna ärendet för kännedom och beslutade att föreslå för välfärdsområdesstyrelsen att den tillsätter en regional samarbetsgrupp för elevhälsan och begär kommuner och utbildningsanordnare i välfärdsområdet att utse sina representanter till den regionala samarbetsgruppen för elevhälsa.

Paragrafen justerades genast vid mötet.