Välfärdsområdesfullmäktige, möte 19-09-2023

Protokollet är granskat

§ 101 Östra Nylands välfärdsområdes delårsrapport 1-6/2023

IUHVADno-2023-3128

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och ytterligare upplysningar: ekonomidirektör Minna Sevón,
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Det föreskrivs i 120 § i lagen om välfärdsområden om välfärdsområdets skyldighet att producera information om sin verksamhet och ekonomi. Välfärdsområdet ska trots sekretessbestämmelserna till Statskontorets informationsresurs för ekonomisk information lämna uppgifter om bokslut, delårsrapporter och kostnader samt de ekonomiska uppgifter som ska lämnas regelbundet. Enligt 3 § i statsrådets förordning 462/2022 ska välfärdsområdet lämna halvårsuppgifter för tiden 1 januari till och med 30 juni senast den 15 augusti samma år. Den andra delårsrapporten för år 2023 har utarbetats så att den svarar mot situationen 30.6.2023.

Under perioden januari–juni 2023 hade Östra Nylands välfärdsområde verksamhetsintäkter på 20,3 miljoner euro, vilket är 46 procent av budgeten. Verksamhetsintäkterna förväntas överskrida budgeten. En stor del av överskridningen består av avgiftsintäkter inom socialväsendet, som förväntas ligga på ungefär 3,2 miljoner euro mera än de budgeterade intäkterna.

Verksamhetskostnaderna uppgick under perioden januari–juni till 207,9 miljoner euro. De faktiska verksamhetskostnaderna under första halvåret uppgick till 48 procent jämfört med budgeten. På våren förväntades en överskridning av budgeten för personalkostnaderna som följd av kostnadseffekterna från löneförhöjningarna och löneharmoniseringen. På grund av utmaningar med rekryteringen har man ökat användningen av köpta tjänster och inhyrd arbetskraft. På grund av detta förväntas personalkostnaderna bli 4,7 miljoner under de budgeterade personalkostnaderna. På motsvarande sätt förväntas kostnaderna för köp av kundtjänster uppgå till 5,8 miljoner, och inhyrning av arbetskraft till 14,2 miljoner mera än budgeterat. Kostnaderna för köp av ämnen, förnödenheter och varor förväntas överskrida budgeten med 3,3 miljoner euro. Enligt prognosen kommer verksamhetskostnaderna i sin helhet överskrida budgeten med 12,3 miljoner euro.

Finansministeriet har 3.3.2023 publicerat en uppskattning angående en engångsersättning vars syfte är att korrigera välfärdsområdenas finansiering under år 2023 och en beräkning av fördelningen av den preliminära summan på 150 miljoner euro. Uppskattningen angående engångsersättningen bygger på 2023 års uppdaterade finansieringsanalys, som har beräknats utifrån de preliminära bokslutsuppgifter för år 2022 som Statistikcentralen har samlat in. Engångsersättningens slutliga storlek beräknas år 2023 när kommunernas slutliga beslutsuppgifter för år 2022 blir tillgängliga. Den engångsersättning som Östra Nylands välfärdsområde får för att korrigera 2023 års finansiering uppgår uppskattningsvis till 10,2 miljoner euro. Av den summan har 2,5 miljoner euro betalats i förskott under perioden januari–mars. I sin helhet uppskattas statens finansiering att realiseras som 9,3 miljoner euro högre än budgeterat.

Årsbidraget lär realiseras enligt budget, då prognosen är -26,4 miljoner euro. Efter avskrivningar uppskattas resultatet för räkenskapsperioden vara -27,4 miljoner euro, som är väldigt nära originalbudgeten.

Välfärdsområdets utfallsprocent är endast 5,3 procent för investeringarnas vidkommande, vilket beror på att den andel av de statsbidrag som området fick år 2022 för IKT-anskaffningar och som är oförbrukade primärt har hänförts till statsbidrag samt på att investeringsprojekten över huvud taget har startat långsamt under första halvårsperiod.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen antecknar för kännedom 2023 års andra delårsrapport, samt skickar rapporten till välfärdsområdesfullmäktige för kännedom.

Beslut

Antecknades för kännedom. 

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter: ekonomidirektör Minna Sevón, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesfullmäktige antecknar för kännedom 2023 års andra delårsrapport. 

Beslut

Antecknades för kännedom. 

Möte hantering

Ekonomidirektör Minna Sevón presenterade delårsrapporten.


Sökande av ändring

Besvärsförbud, fullmäktige

Eftersom nedan nämnda beslut endast gäller beredning eller verkställighet, kan enligt 141 § i lagen om välfärdsområden, begäran om omprövning inte framställas eller välfärdsområdesbesvär anföras över beslutet.