Välfärdsområdesfullmäktige, möte 04-04-2023

Protokollet är granskat

§ 35 Verifiering av förvaltningsstadgan

IUHVADno-2023-572

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
förvaltningsdirektör Camilla Söderström, camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
förvaltningsjurist Tomas Määttä, tomas.maatta(at)itauusimaa.fi

Välfärdsområdesfullmäktige har senast vid sitt sammanträde 24.1.2023 § 10 uppdaterat förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde. För att kunna säkerställa välfärdsområdets verksamhet och beslutsfattande i vardagen, föreslås några uppdateringar och ändringar i förvaltningsstadgan.  

Man föreslår ett tillägg i förvaltningsstadgan i förvaltningsdirektörens befogenheter att bevilja skadeståndsersättning i de fall, där välfärdsområdet är eller kan anses vara skadeståndsskyldigt och den utbetalda ersättningen är högst 10 000 euro. Ett motsvarande tillägg görs i välfärdsområdesstyrelsens befogenheter då den utbetalda ersättningen överstiger 10 000 euro. Skador över 10 000 euro är inte typiska inom välfärdsområdets verksamhet, men ifall dessa inträffar har man beslutsfattaren fastställd.

För att kunna garantera en smidig service för kunder är det befogat med ett tillägg gällande social- och hälsovårdens sektor i paragraf 22 Befogenheter i upphandlingar, avtal och förbindelser, så att alla ärenden gällande mindre upphandlingar inte centreras till ansvarsområdesdirektörerna. Med tanke på ordnande av tjänster anses resultatenhetscheferna ha förutsättningar att besluta om upphandlingar som har ett värde under 60 000 euro samt arrangemang kring dessa.

I samma paragraf föreslås en uppdatering gällande användning av optioner. För att i praktiken kunna säkerställa att ordnandet av tjänster sker smidigt, är det ändamålsenligt att den tjänsteman som istället för det beslutsfattande organet undertecknar avtalet, även gör en uppskattning om användandet av optioner. Då man gör ett upphandlingsbeslut räknas även optionerna med i upphandlingens uppskattade värde. På så vis har dI § 32-33 föreslår man ett tillägg om att ansvarsområdesdirektörerna vid social- och hälsovårdsväsendet besluter och ger utlåtanden om privata producenter av socialservice gällande välfärdsområdets register för det egna ansvarsområdets vidkommande. Social- och hälsovårdsdirektören fattar motsvarande beslut då ansökan gäller fler än ett ansvarsområde.e beslutsfattande organen fortfarande den ekonomiska beslutsmakten gällande ifrågavarande upphandlingar.

§ 53 Anställning föreslås uppdateras på så vis, att det vid fasta anställningsförhållanden iakttas principen om att beslutanderätten flyttas en ledningsnivå uppåt. På så vis är det närcheferna som fattar beslut om vikarier och övrig personal med tidsbundna arbetsförhållanden.  

I § 27 föreslås ett tillägg i uppgifterna för nämnden för ordnande av tjänster, dvs att nämnden fungerar som det organ i välfärdsområdet som ansvarar för bekämpningen av smittsamma sjukdomar. Till organets uppgifter hör att sköta om de uppgifter som enligt lagen om smittsamma sjukdomar (1227/2016) hör till organet.

I § 32-33 föreslår man ett tillägg om att ansvarsområdesdirektörerna vid social- och hälsovårdsväsendet besluter och ger utlåtanden om privata producenter av socialservice gällande välfärdsområdets register för det egna ansvarsområdets vidkommande. Social- och hälsovårdsdirektören fattar motsvarande beslut då ansökan gäller fler än ett ansvarsområde.

Dessutom föreslås att man i förvaltningsstadgan korrigerar skrivfel och felaktiga hänvisningar.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner ändringarna av förvaltningsstadgan på det sätt som framgår av bilagan. Ändringen av förvaltningsstadgan träder i kraft genast när fullmäktige fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner ändringarna av förvaltningsstadgan på det sätt som framgår av bilagan. Ändringen av förvaltningsstadgan träder i kraft genast när fullmäktige fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär.

Beskrivning

Beredning och upplysningar: förvaltningsdirektör Camilla Söderström,​ camilla.soderstrom1(at)itauusimaa.fi
förvaltningsjurist Tomas Määttä,​ tomas.maatta(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige beslutar att godkänna ändringarna av förvaltningsstadgan på det sätt som framgår av bilagan.

Ändringen av förvaltningsstadgan träder i kraft genast när fullmäktige fattat beslut om att ändra förvaltningsstadgan och oavsett eventuella besvär.

Beslut

Beslutades enligt beslutförslaget.


Sökande av ändring

Besvärsanvisning (Välfärdsområdesbesvär)

Ändring kan sökas skriftligt genom välfärdsområdesbesvär.

Besvärstid

Välfärdsområdesbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. Besvären ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast under besvärstidens sista dag innan besvärsmyndigheten stänger. En part anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje (3) dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas. En medlemskommun och en kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet. Dagen för delfåendet räknas inte med i besvärstiden. Om den sista dagen för att anföra besvär infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får besvär anföras den första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Välfärdsområdesbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i oriktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
  • beslutet annars strider mot lag

 

Den som anför besvär ska presentera besvärsgrunderna innan besvärstiden löper ut.

Besvärsmyndighet

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors

helsinki.hao(at)oikeus.fi

Obs, när du skickar e-post, ersätt at med @.

Besvär kan också anföras hos förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Besvärens form och innehåll

Besvären ska anföras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form. I besvären ska följande anges:

  1. det beslut i vilket ändring söks (det överklagade beslutet),
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena),
  3. grunderna för yrkandena,
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

 

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också den personens kontaktuppgifter uppges. Om kontaktuppgifterna ändras medan besvären är anhängiga, ska de nya uppgifterna meddelas förvaltningsdomstolen utan dröjsmål. I besvären ska också uppges postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvären ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning,
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa,
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.

 

Rättegångsavgift

Hos den som inleder ett ärende som gäller ändringssökande tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos: E-postadressen: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Öppettider för registraturen: mån – fre kl. 9.00-15.00