Välfärdsområdesfullmäktige, möte 04-04-2023

Protokollet är granskat

§ 34 Klientavgifter inom Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-569

Tidigare behandling

Beskrivning

Förberedelser och mer information:
ansvarsområdesdirektör, familje- och socialtjänster Ilona Koskenniemi
ansvarsområdesdirektör, hälsovårdstjänster Carita Schröder
ansvarsområdesdirektör, tjänster för äldre Kirsi Oksanen
ledande jurist Salla Paavilainen

Uppdaterade klientavgifter inom Östra Nylands välfärdsområde har behandlats i välfärdsområdesfullmäktige 28.2.2023. Välfärdsområdesfullmäktige skickade tillbaka ärendet för ny beredning, och i samband med beredningen har det gjorts ändringar i den bifogade tabellen över klientavgifter och anvisningen om klientavgifter.

De centrala ändringarna som gjorts i tabellen över klientavgifter och anvisningen är:

  • Stycke 9 Avgiftsfria tjänster: Listan över avgiftsfria hälsovårdstjänster har förenklats och upprepningar has raderats. Utöver detta har man i förteckningen över avgiftsfria tjänster lagt till en precisering i lagen: avvänjnings- och substitutionsbehandling för opioidberoende som getts som öppenvård med opioidmediciner
  • Stycke 9 Avgiftsfria tjänster: Avgiftsfria tjänster under rubriken ”Dessutom finns det inom Östra Nylands välfärdsområde” har redigerats så att läkarbesök föreslås som avgiftsfria för klienter med utvecklingsstörning, i enlighet med lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda. Dessutom föreslås att hembesök av läkare för klienter som behöver regelbunden hemvård ska vara avgiftsfria. Detta har även preciserats på sidan 31 i anvisningen och i tabellen över klientavgifter.
  • Stycke 12.3 Sårvård och fotvård: Sårvårdsbesök är avgiftsfria enligt lagen. För fotvård debiteras en avgift för terapitjänster på 11,60 euro. Motsvarande ändringar har också gjorts i tabellen över klientavgifter.
  • Stycke 19.1 Tjänster som stöder rörlighet: Termerna färdtjänst och ledsagartjänst i enlighet med lagen om funktionshinderservice har ändrats i brödtexten.
  • Stycke 20 Avgifter för hemservice och barnskydd för barnfamiljer: Ett stycke om avgifter för hemservice för barnfamiljer har lagts till.
  • Stycke 27.3 Serviceboende med heldygnsomsorg: Borttagen mening ”Klienten betalar skilt enligt användning för stödtjänst eller hemservice i enlighet med socialvårdslagen”. Klienten betalat inte skilt för dessa, utan de hör till avgiften för serviceboende.
  • Stycke 28.7 Närståendevårdarens lagstadgade ledighet: Borttagen mening: ”Dagavgiften för tillfällig vård som ges till vårdtagaren under närståendevårdarens lagstadgade ledighet är under 2023 avgiftsfri för tiden som närståendevårdaren är ledig.”
    Avgiften för närståendevårdarens lagstadgade ledighet är enligt § 6 b i klientavgiftslagen 11,60 euro per ledig dag. I Borgå har närståendevårdarens lediga dag varit avgiftsfri under åren 2021 och 2022. Om närståendevårdarens lediga dag i fortsättningen skulle hållas avgiftsfri, skulle det minska välfärdsområdets avgiftsintäkter med cirka 250 000 euro på årsbasis, om alla närståendevårdare skulla ta ut alla sina lagstadgade lediga dagar. Som förslag är att avgiften för närståendevårdarens lediga dag, oberoende av vårdform, skulle vara det enligt lagen tillåtna 11,60 euro/dag. Motsvarande ändring har gjorts i avgiftstabellen.
  • Punkten boendetjänster inom mentalvårds- och missbrukartjänster i tabellen över klientavgifter: En precisering har lagts till i avgiftstabellen att Koivulas avgifter är månadsavgifter.

Uppdatering av anvisningen om klientavgifter är ett kontinuerligt arbete som fortsätter i en mångprofessionell arbetsgrupp året runt. Anvisningen godkänns i välfärdsområdesfullmäktige varje år på samma gång som avgifternas storlek fastställs.

 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att klientavgifterna för år 2023 inom Östra Nylands välfärdsområde fastslås enligt bilagorna. Dessutom ges tjänsteinnehavarna fullmakt att göra nödvändiga tekniska ändringar i anvisningen om klientavgifter under innevarande år.

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt  att föreslå för välfärdsområdesfullmäktige att klientavgifterna för år 2023 inom Östra Nylands välfärdsområde fastslås enligt bilagorna. Dessutom ges tjänsteinnehavarna fullmakt att göra nödvändiga tekniska ändringar i anvisningen om klientavgifter under innevarande år.

Beskrivning

Klientavgifter inom Östra Nylands välfärdsområde

Beslutsförslag

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige beslutar fastslå klientavgifter för år 2023 inom Östra Nylands välfärdsområde enligt bilagorna. Dessutom ges tjänsteinnehavarna fullmakt att göra nödvändiga tekniska ändringar i anvisningen om klientavgifter under innevarande år.

 

Beslut

Östra Nylands välfärdsområdesfullmäktige beslutade fastslå klientavgifter för år 2023 inom Östra Nylands välfärdsområde enligt bilagorna. Dessutom gavs tjänsteinnehavarna fullmakt att göra nödvändiga tekniska ändringar i anvisningen om klientavgifter under innevarande år.

Möte hantering

Ledamot Tiina Sinkkonen föreslog understödd av ledamot Jere Riikonen, att närståendevårdarens lagstadgade ledighet fortsättningsvis skulle vara avgiftsfri, istället för det föreslagna 11,60 euro/dag.

Ledamot Jorma Wiitakorpi föreslog en paus. Det antecknades i protokollet att fullmäktige höll en paus kl. 18.25-18.30.

Ledamot Tiina Sinkkonen drog tillbaka sitt förslag.


Sökande av ändring

Besvärsanvisning (Välfärdsområdesbesvär)

Ändring kan sökas skriftligt genom välfärdsområdesbesvär.

Besvärstid

Välfärdsområdesbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet. Besvären ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast under besvärstidens sista dag innan besvärsmyndigheten stänger. En part anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje (3) dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas. En medlemskommun och en kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju (7) dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet. Dagen för delfåendet räknas inte med i besvärstiden. Om den sista dagen för att anföra besvär infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får besvär anföras den första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Välfärdsområdesbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i oriktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter, eller
  • beslutet annars strider mot lag

 

Den som anför besvär ska presentera besvärsgrunderna innan besvärstiden löper ut.

Besvärsmyndighet

Helsingfors förvaltningsdomstol Banbyggarvägen 5, 00520 Helsingfors

helsinki.hao(at)oikeus.fi

Obs, när du skickar e-post, ersätt at med @.

Besvär kan också anföras hos förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Besvärens form och innehåll

Besvären ska anföras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form. I besvären ska följande anges:

  1. det beslut i vilket ändring söks (det överklagade beslutet),
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena),
  3. grunderna för yrkandena,
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

 

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också den personens kontaktuppgifter uppges. Om kontaktuppgifterna ändras medan besvären är anhängiga, ska de nya uppgifterna meddelas förvaltningsdomstolen utan dröjsmål. I besvären ska också uppges postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

Till besvären ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning,
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa,
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.

 

Rättegångsavgift

Hos den som inleder ett ärende som gäller ändringssökande tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos: E-postadressen: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Öppettider för registraturen: mån – fre kl. 9.00-15.00