Aluevaltuusto, kokous 4.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Hallintosäännön tarkistaminen

IUHVADno-2023-572

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:  
hallintojohtaja Camilla Söderström, camilla.soderstrom1@itauusimaa.fi 
hallintolakimies Tomas Määttä, tomas.maatta@itauusimaa.fi 

Aluevaltuusto on viimeksi kokouksessaan 24.1.2023 § 10 päivittänyt Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen hallintosääntöä. Hyvinvointialueen toiminnan ja arjen päätöksenteon varmistamiseksi esitetään muutamia päivityksiä ja korjauksia hallintosääntöön. 

Hallintosääntöön ehdotetaan lisättävän hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan vahingonkorvauksen myöntäminen tapauksissa, joissa hyvinvointialue on tai sen voidaan katsoa olevan korvausvelvollinen, ja maksettava korvaus on enintään 10 000 euroa. Vastaava lisäys ehdotetaan aluehallituksen toimivaltaan, kun maksettava korvaus on yli 10 000 euroa. Yli 10 000 euron vahingot eivät ole tyypillisiä hyvinvointialueen toiminnassa, mutta niiden sattuessa on tärkeää, että päätösvaltainen taho on määritelty. 

Asiakkaille tarjottavan palvelun järjestämisen sujuvuuden takaamiseksi on perusteltua lisätä sosiaali- ja terveystoimen toimialaa koskeva lisäys pykälään 22 Toimivalta hankinnoissa, sopimuksissa ja sitoumuksissa, jotta pienempiä hankintoja koskevat asia eivät kaikki keskity vastuualuejohtajille. Tulosyksikköpäälliköillä katsotaan olevan palvelun järjestämisen näkökulmasta edellytykset päättää alle 60 000 euron hankinnoista sekä niihin liittyvistä järjestelyistä. 

Samaan pykälään esitetään päivitystä optiokausien käytöstä. Järjestettävien palveluiden käytännön sujuvuuden varmistamiseksi on tarkoituksenmukaista, että toimielimen puolesta hankintasopimuksen allekirjoittava viranhaltija arvioi optiokausien käyttämistä. Hankintapäätöstä tehtäessä hankinnan ennakoituun arvoon lasketaan mukaan hankintaan mahdollisesti kuuluva optio tai optiot. Näin ollen päätösvalta taloudellisella tasolla kyseisistä hankinnoista säilyy toimielimillä. 

§ 53 Palvelussuhteeseen ottamista ehdotetaan päivitettävän siten, että vakituisiin palvelussuhteisiin ottamisissa noudatetaan periaatetta, jossa päätösvalta siirtyy yhden johtamistason ylöspäin. Näin ollen sijaisten ja muiden määräaikaisten palvelussuhteisten ottamiseen liittyvä päätöksenteko olisi lähiesihenkilöillä. 

§ 27 Palveluiden järjestäminen -lautakunnan tehtäviin ehdotetaan lisättäväksi, että lautakunta toimii hyvinvointialueen tartuntatautien torjunnasta vastaavana monijäsenisenä toimielimenä. Tällaisen toimielimen tehtäviin kuuluu hoitaa sille tartuntatautilaissa (1227/2016) määrätyt tehtävät.  

Pykäliin 32-33 ehdotetaan lisättävän, että yksityisten sosiaalipalveluiden rekisteriin liittyvät viranhaltijapäätökset ja lausunnot kuuluisivat sosiaali- ja terveystoimen vastuualuejohtajien päätösvaltaan silloin kun kyse on heidän vastuualueitaan koskevista palveluista. Mikäli hakemus koskee useampaa vastuualuetta, tekisi vastaavan päätöksen sosiaali- ja terveysjohtaja.

Lisäksi esitetään korjattavan hallintosäännön kirjoitusvirheitä ja virheellisiä viittauksia. 

 

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:  

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteessä esitetyt hallintosäännön muutokset. Hallintosäännön muutos tulee voimaan heti, kun valtuusto on tehnyt asiassa hallintosäännön muuttamista koskevan päätöksen ja mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. 

Päätös

Itä-Uusenmaan hyvinvointialuehallitus päätti yksimielisesti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy liitteessä esitetyt hallintosäännön muutokset. Hallintosäännön muutos tulee voimaan heti, kun valtuusto on tehnyt asiassa hallintosäännön muuttamista koskevan päätöksen ja mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. 

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
hallintojohtaja Camilla Söderström,​ camilla.soderstrom1@itauusimaa.fi 
hallintolakimies Tomas Määttä,​ tomas.maatta@itauusimaa.fi

Ehdotus

Itä-Uudenmaan hyvinvointialuevaltuusto päättää hyväksyä liitteessä esitetyt hallintosäännön muutokset.

Hallintosäännön muutos tulee voimaan heti, kun valtuusto on tehnyt asiassa hallintosäännön muuttamista koskevan päätöksen ja mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Valitusosoitus (Aluevalitus)

Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella aluevalituksella.

Valitusaika

Aluevalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena (3) päivänä viestin lähettämisestä. Jäsenkunnan ja jäsenkunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

 

Valitusviranomainen:

Helsingin hallinto-oikeus Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki.
​​​​​helsinki.hao(at)oikeus.fi

Sähköpostia lähetettäessä (at)-merkintä korvataan @-merkillä.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

 

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle. Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

 

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

 

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää: Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 09.00 – 15.00.