Nämnden för utveckling och samarbete, möte 01-11-2023

Protokollet är granskat

§ 47 Organisering av FUUIK-samarbetet i Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-3721

Beskrivning

Beredning och upplysningar:
utvecklingschef Mari Seppänen, fornamn.efternamn@itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdets FUI-verksamhet (forskning, utveckling, innovation) regleras i första hand i den gällande lagstiftningen: Lag om ordnande av social- och hälsovård (612/2021) och Lag om ordnande av räddningsväsendet (613/ 2021).  

Enligt lagen om ordnande av social- och hälsovård (29 §, 32 §, 35 §):

  • Välfärdsområdet ansvarar inom sitt område för forsknings-, utvecklings-, innovations- och kunnandeverksamheten inom sitt uppgiftsområde med beaktande av de riksomfattande målen för social- och hälsovården. 
  • Dessutom samordnar och styr välfärdsområdet det integrerade utvecklingsarbetet inom tjänsteproduktionen och stöder kommunerna i deras utvecklingsarbete rörande främjandet av hälsa och välfärd. 
  • Välfärdsområdet deltar i det nationella och regionala arbetet för att utveckla social- och hälsovården och samarbetar med kommunerna och med organisationer som bedriver utbildnings-, utvecklings- och forskningsverksamhet. 
  • Behovet av kompetens och arbetskraft inom social- och hälsovården ska bedömas och yrkeskompetensen utvecklas i samarbete med universiteten, yrkeshögskolorna och yrkesläroanstalterna på andra stadiet samt övriga utbildningsmyndigheter, arbetsförvaltningen och landskapsförbunden.

 

FUUIK-verksamheten (forskning, utveckling, utbildning, innovation, kunnande) i Östra Nylands välfärdsområde började officiellt i maj 2023. Utvecklingschef (FUUIK) inledde sitt arbete i maj 2023 och samtidigt strukturerades FUUIK-teamet. Till FUUIK-teamet hör utöver utvecklingschefen tre planerare. Teamet lyder under utvecklingstjänsterna. I början av verksamheten har FUUIK-teamet kartlagt välfärdsområdets strategi och värden i förhållande till forsknings- och innovationsmöjligheter, insatsområden och allokeringen av resurser. Med läroanstalter har det inletts en dialog om olika samarbetsmöjligheter med blickpunkt på forskningsverksamhet och innovationer. 

FUUIK-enheten samarbetar intensivt bl.a. med personalenheten och social- och hälsovårdssektorn. Målet är att utveckla introduktion av personalen och stöda kompetensutvecklingen och stöda utvecklingsverksamheten enligt organisationens strategiska mål. Det centrala är ett klimat som uppmuntrar till inlärning och utnyttjande av kompetensen i serviceprocessens olika skeden och på olika nivåer.

FUUIK-verksamhetens nuläge beskrivs i det bifogade materialet.
 

Beslutsförslag

Utvecklingsdirektören:

Nämnden för utveckling och samarbete för en remissdebatt och antecknar FUUIK-verksamhetens nuläge för kännedom.

Beslut

Antecknades för kännedom. 


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.