Välfärdsområdesstyrelsen, möte 12-10-2023

Protokollet är granskat

§ 260 Budgetförslag för år 2024 och ekonomiplan för åren 2024–2026 för sektorn för koncern- och strategitjänster

IUHVADno-2023-3277

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter: ekonomidirektör Minna Sevón, 
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Motiveringar

Enligt 75 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde godkänner välfärdsområdesstyrelsen planeringsramarna och anvisningar för hur budgeten ska göras upp. Ekonomiplaneramen 2024–2026 har godkänts vid välfärdsområdesstyrelsens sammanträde 31.8.2023 (§ 214) och tillsänts nämnderna och sektorerna på det sätt som anges i bilagan.

Det föreskrivs i lagen om välfärdsområden (611/2021) att välfärdsområdesfullmäktige före utgången av varje år ska godkänna en budget för välfärdsområdet för det följande kalenderåret. Budgeten ska iakttas i välfärdsområdets verksamhet och ekonomi (115 §). Budgeten innefattar en investeringsplan och en ekonomiplan för minst tre år av vilka budgetåret är det första. Budgeten ska innehålla de anslag och beräknade inkomster som uppgifterna förutsätter. Dessutom ska den innehålla en redogörelse för hur finansieringsbehovet ska täckas utan långfristiga lån. Planen ska vara i balans eller uppvisa ett överskott senast vid utgången av det andra året efter budgetåret. Ett eventuellt underskott i balansräkningen ska täckas inom två år från ingången av det år som följer efter det att bokslutet fastställdes.

Sektorns grundläggande uppgifter

Östra Nylands koncern- och strategitjänster har som grundläggande uppgift att tillhandahålla förvaltnings-, ekonomi, personal- och kommunikationstjänster samt digitala tjänster som stöder social- och hälsovårdsväsendets och räddningsväsendets tjänster och vidare att samordna utvecklandet av välfärdsområdets verksamhet och statsbidragsprojekt. Sektorn för koncern- och strategitjänster ansvarar för sin del för att de verksamhetsmässiga och ekonomiska mål som fastställts av välfärdsområdesfullmäktige och välfärdsområdesstyrelsen nås.

Sektorns centrala mål samt strategiska prioriteringar

Som helhet betraktat är ett centralt mål för koncern- och strategitjänsterna att år 2024 konsolidera de verksamhetsrutiner som utformats och att eftersträva tillförlitlighet och effektivitet i produktionen av stödfunktioner, vilket ska ske bland annat genom att ta i bruk ett kvalitetssystem. För personalens vidkommande kommer man att koncentrera sig på att fastställa ett lönesystem, minska användningen av bemanningspersonal och att utveckla rekryteringsprocesserna så att dessa stöder sektorernas arbete. Prioriterade områden år 2024 är att förnya klient- och patientdatasystemen, att beskriva den nuvarande systemmiljön och att planera nedmonteringen av överlappande eller annars överflödiga system samt att satsa på kunskapsbaserad ledning, informationssäkerhet och utvecklande av den övergripande arkitekturen.

Förslag till budget för år 2024 och ekonomiplan för åren 2024–2026

Sektorn för koncern- och strategitjänster har berett budgetförslaget för år 2024 i enlighet med den ram som välfärdsområdesstyrelsen fastställt 31.8.2023. Statsbidragen och deras utfall under budgetåret 2024 har setts över, och den summa som hänför sig till bidragen har reducerats. I ramstadiet hade man dessutom koncentrerat utjämningsavgifterna för hela välfärdsområdets pensioner till personaltjänsterna. I takt med att budgetberedningen har framskridit har de hänförts till sektorerna. Totalt sett ligger sektorns budget cirka 0,6 miljoner euro lägre än den godkända ramen för verksamhetsintäkternas del och cirka 1,8 miljoner euro lägre för verksamhetskostnadernas del. Med andra ord sker det en förbättring av verksamhetsbidraget på 1,2 miljoner euro.

Med det produktivitetsprogram som ska godkännas i höst eftersträvas utvecklingsåtgärder som förbättrar välfärdsområdets produktivitet under kommande år så att finansieringsunderskottet ska kunna bemästras och så att framtidens vård- och räddningstjänster ska kunna tryggas och utvecklas. Med hjälp av de åtgärder som ingår i produktivitetsprogrammet ska man få till stånd en nedskärning på en (1) procentenhet av kostnaderna för de tjänster som köps utifrån senast från mitten av 2025 års planeringsperiod så att produktivitetsåtgärderna fullt ut börjar ge kostnadsnytta från början av 2026 års planeringsperiod, trots att inflationen samtidigt utvecklas i motsatt riktning.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  • föreslå välfärdsområdesfullmäktige att koncern- och strategitjänsterna har en budget för år 2024 som visar ett externt verksamhetsbidrag på högst -54 264 000 euro netto och som är i överensstämmelse med bilagan till ekonomiplanen 2024–2026,
  • föreslå en personalplan för år 2024 på det sätt som framgår av bilagan,
  • konstatera de mera detaljerade åtgärder som ingår i produktivitetsprogrammet för åstadkommande av ekonomisk nytta.

Beslut

Det ändrade beslutsförslaget godkändes enhälligt.

Möte hantering

Föredraganden ändrade på sitt beslutsförslag enligt följande:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att

  • för sin del godkänna att koncern- och strategitjänsterna har en budget för år 2024 som visar ett externt verksamhetsbidrag på högst -54 264 000 euro netto och som är i överensstämmelse med bilagan till ekonomiplanen 2024–2026,
  • godkänna en personalplan för år 2024 på det sätt som framgår av bilagan,
  • konstatera de mera detaljerade åtgärder som ingår i produktivitetsprogrammet för åstadkommande av ekonomisk nytta.

Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.