Välfärdsområdesstyrelsen, möte 12-10-2023

Protokollet är granskat

§ 264 Indragning av tjänster som hälsovårdare

IUHVADno-2023-3500

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter: personaldirektör Anu Rautiainen, ledande jurist Salla Paavilainen,  
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Vid välfärdsområdet är personalen anställd antingen i tjänsteförhållande eller i arbetsavtalsförhållande. På anställda i tjänsteförhållande och anställda i arbetsavtalsförhållande tillämpas delvis olika lagstiftning. De grundläggande bestämmelserna om tjänsteförhållanden ingår i tjänsteinnehavarlagen (lagen om tjänsteinnehavare i kommuner och välfärdsområden) och de om arbetsavtalsförhållanden ingår i arbetsavtalslagen. 

Uppgifter i vilka offentlig makt utövas sköts i tjänsteförhållande. I uppgifter där offentlig makt inte utövas ska de som anställs vara i arbetsavtalsförhållande. Tjänsteförhållanden där offentlig makt inte utövas ska ombildas till anställningar i arbetsavtalsförhållande. 

I 49 § i förvaltningsstadgan bestäms att sektordirektörerna för respektive sektor beslutar om ombildning av tjänsteförhållanden till arbetsavtalsförhållanden. 

Enligt 48 § i förvaltningsstadgan beslutar välfärdsområdesstyrelsen om indragning av tjänster. 

Eftersom man som hälsovårdare inte har arbetsuppgifter där offentlig makt utövas, ska tjänsterna ombildas till anställningar i arbetsavtalsförhållande. Alla tjänster i fråga är besatta. Fem tjänster sköts av vikarier, eftersom de ordinarie innehavarna av tjänsterna är tjänstlediga. 

Det föreskrivs i samarbetslagen (lagen om samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare i kommuner och välfärdsområden) att personalen ska höras innan arbetsgivaren fattar beslut i ärendet. Ärendet har 29.8.2023 behandlats på det sätt som avses i samarbetslagen. Ändringen inverkar inte på hur personalens lön bestäms. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen 

  1. beslutar att indra 16 tjänster som hälsovårdare,    
  2. konstaterar att sektordirektör Annika Immonen har ombildat nämnda 16 tjänster till befattningar i arbetsavtalsförhållande,     
  3. konstaterar att motveringarna till ombildningen och dess inverkan på anställningsvillkoren 29.8.2023 har behandlats med personalen i enlighet med samarbetslagen.    

Beslut

Beslutades enligt beslutsförslaget.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).