Välfärdsområdesstyrelsen, möte 12-10-2023

Protokollet är granskat

§ 262 Utkast till produktivitetsprogram för Östra Nylands välfärdsområde

IUHVADno-2023-3519

Beskrivning

Beredning och ytterligare uppgifter: välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist, 
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Välfärdsområdesfullmäktige godkände vid sitt sammanträde 13.12.2022 välfärdsområdets budget för år 2023. Enligt prognosen skulle årsbidraget under budgetåret 2023 uppgå till -26,5 miljoner euro. Att täcka det underskott som uppstår i år och under de år som ingår i ekonomiplanen kräver sådana ändringar i verksamheten som är ägnade att bromsa upp den uppskattade kostnadsökningen. Målet med det produktivitetsprogram som nu håller på att utarbetas är att fastställa produktivitetsåtgärder för balansering av ekonomin fram till år 2026. 

Produktivitetsprogrammet har beretts under sommaren och hösten 2023. I och med det arbete som utförts har man identifierat centrala produktivitets- och moderniseringsobjekt samt utformat åtgärder för att främja dessa. En utomstående expert, Nordic Healthcare Group (NHG), har stött välfärdsområdet i beredningen. 

Genom intervjuer och ett omfattande arbete i workshoppar identifierades olika slags moderniserings- och produktivitetsåtgärder. Utkastet till produktivitetsprogram är strukturellt indelat i sju produktivitetsspetsar, under vilka 30 produktivitetsobjekt sorterar. Varje produktivitetsobjekt innefattar en eller flera produktivitetsåtgärder, vars syfte är att beskriva de konkreta projekt eller handlingar genom vilka den förändring som beskrivs i produktivitetsobjektet omsätts i praktiken. Det har identifierats allt som allt nästan 200 sådana produktivitetsåtgärder. 

Produktivitetsspetsarna är: 

  1. Utvecklande av servicestrukturen med hjälp av verksamhetsstyrning och serviceintegration 

  1. Förebyggande serviceutbud som främjar hälsa och välfärd 

  1. Mångsidigt servicenätverk som svarar mot befolkningens behov 

  1. En mångsidig produktionsstruktur som betjänar helheten samt en upphandlingskompetens som stöder en sådan produktionsstruktur 

  1. En välmående personal – en uppskattad arbetsgivare 

  1. Utvecklande av kunskapsbaserad ledning vid välfärdsområdet 

  1. En helhet av stödtjänster som stöder kärnverksamheten 
     

Det uppskattas preliminärt att de sju produktivitetsspetsarna i produktivitetsprogrammet ger en sammanlagd kostnadsnytta på ungefär 28 miljoner euro fram till år 2026. Uppskattningen innefattar också åtgärder för att på kort sikt skära i kostnaderna i syfte att hejda kostnadsökningen. 

Utkastet till produktivitetsprogram föreligger som bilaga. 

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören: 

Välfärdsområdesstyrelsen för en remissdebatt om utkastet till produktivitetsprogram och ber nämnderna och påverkansorganen avge utlåtanden om utkastet senast 13.11.2023. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen förde en remissdebatt om utkastet till produktivitetsprogram och beslutade att be nämnderna och påverkansorganen avge utlåtanden om utkastet senast 13.11.2023.

Möte hantering

Föredragande preciserade utkastet till produktivitetsprogram som finns som bilaga på så vis, att programmet innan det sänds ut på remissrunda delas klart upp i den del som man bör ge utlåtande om och den del som är bakgrundsmaterial.


Sökande av ändring

Omprövning får inte begäras eller kommunalbesvär anföras i fråga om beslut som endast gäller beredning eller verkställighet.

Lagrum: § 141 lagen om välfärdsområdet.