Välfärdsområdesstyrelsen, möte 13-03-2025

Protokollet är granskat

§ 54 Rättelse av beslut: § 299 Arvoden inom socialvården vid Östra Nylands välfärdsområde 2025

IUHVADno-2024-4648

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:

social- och hälsovårdsdirektör Annika Immonen 
tf. ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster) Hanna Kaunisto
ansvarsområdesdirektör (tjänster för äldre) Kirsi Oksanen
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Grunden för betalning av arvoden inom socialvården är en tjänst som beviljats en klient och ett avtal som ingåtts med arvodestagaren. Närståendevårdare, stödpersoner, familjevårdare, och andra arvodestagare är privatpersoner som välfärdsområdet har avtalat med om att bevilja tjänster till välfärdsområdets klienter.

Minimibeloppen av arvodena för familjevård bygger på familjevårdslagen (263/2015) och minimibeloppen av arvodena för närståendevård bygger på lagen om stöd för närståendevård (937/2005). De arvoden som fastställts enligt vad som anges i dessa lagar ska justeras kalenderårsvis med den lönekoefficient som avses i 96 § i lagen om pension för arbetstagare (395/2006). Enligt lagen är indexhöjningen för år 2025 2,2 % för arvoden och 1,08 % för kostnadsersättningar.

Arvoden som betalas till stödpersoner, stödfamiljer, erfarenhetsexperter och intressebevakare inom barnskyddet liksom också arvoden för familjerättsliga tjänster är sådana som välfärdsområdet kan fatta beslut om. Dessa arvodes förslås höjas med 2,2 % i likhet med de lagstadgade arvodena.

Vårdersättningen per dag/dygn för stödverksamhet för familjer har höjts och motsvarande kostnadsersättning har minskats. Detta anses vara en mer rättvis ersättning jämfört med stödpersonverksamheten. Målet är också att höja ersättningen för stödverksamhet för familjer i Östra Nylands välfärdsområde närmare den ersättningsnivå som andra välfärdsområden betalar. Denna förändring har ingen kostnadseffekt.

Stöd för närståendevård

Arvoden för närståendevårdare för år 2025 fastställdes på områdesstyrelsens möte 28.11.2024§ 266/2024.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar godkänna arvoden inom socialvården vid Östra Nylands välfärdsområde för år 2025 enligt bilagan. 

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade godkänna arvoden inom socialvården vid Östra Nylands välfärdsområde för år 2025 enligt bilagan.

Paragrafen justerades genast.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter: 
förvaltningschef Heli Sjöblom
heli.sjoblom2(at)itauusimaa.fi

 

Välfärdsområdesstyrelsen har 17.12.2024 (§ 299) godkänt socialvårdsarvodena i enlighet med bilagan Arvoden inom social- och hälsovården år 2025. Enligt beslutet höjdes vårdarvodet per dygn för stödfamiljsverksamhet för år 2025, och på motsvarande sätt sänktes kostnadsersättningen. I arvodena samt i kostnads- och startersättningarna för familjevård gjordes lagstadgade indexhöjningar på 2,2 procent respektive 1,08 procent.

Efter beslutet har det framgått att för stödfamiljernas del ingick i den tabell som var bilaga till beslutet en indexförhöjning i fråga om vårdarvode per dygn, förhöjt vårdarvode per dygn och kostnadsersättning euro/månad, men i tabellen har höjningen av vårdarvodena för stödfamiljer och minskningen av kostnadsersättningen inte angetts på det sätt som beslutet förutsatte.

Rättade arvoden för stödfamiljer och rättad kostnadsersättning år 2025:

  • Vårdarvode/dag 50,63 (år 2024: 36,40)
  • Förhöjt vårdarvode/dag 69,22 (år 2024: 54,59)
  • Kostnadsersättning/dag 36,79 (år 2024: 49,54)


Efter beslutet har det också framgått att det i fråga om arvodena för familjevård förekom några räkne- och avrundningsfel i den bifogade tabellen.

Rättade arvoden för familjevård av äldre och personer med funktionsnedsättning år 2025:

  • Vårdtyngdsklass II långvarig familjevård euro/mån. korrigerad 2 231,1 (tidigare i tabellen 2 230,08).
  • Vårdtyngdsklass III långvarig familjevård euro/mån. korrigerad 2 700,48 (tidigare i tabellen tabell 2 700,42).
  • Vårdtyngdsklass III kortvarig familjevård en del av dygnet euro/dygn korrigerad 93,59 (tidigare i tabellen 93,58).
  • Timbaserad familjevård (högst 3 h/dygn euro) korrigerad 16,72 (tidigare i tabellen 16,71).


Enligt 51 § i förvaltningslagen (434/2003) ska en myndighet rätta uppenbara skriv- eller räknefel i sitt beslut. Ett fel får dock inte rättas, om rättelsen leder till ett resultat som är oskäligt för en part och felet inte har föranletts av partens förfarande.

Välfärdsområdesstyrelsen ska rätta sitt beslut 17.12.2024 (§ 299) till den del det gäller arvoden och kostnadsersättningar för stödfamiljer och inom familjevård. Det är fråga om en rättelse av teknisk natur och rättelsen leder inte till ett oskäligt resultat för den berörda parten.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar rätta sitt beslut 17.12.2024 (§ 299) så att punkten stödfamiljsverksamhet i bilagan ändras till formen vårdarvode 50,63 euro/dag, förhöjt vårdarvode 69,22 euro/dag och kostnadsersättning 36,79 euro/dag.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar rätta sitt beslut 17.12.2024 (§ 299) så att punkten familjevård för äldre och personer med funktionsnedsättning i bilagan korrigeras till 2 231,1 euro/mån. för vårdtyngdsklass II långvarig familjevård, till 2 700,48 euro/mån. för vårdtyngdsklass III långvarig familjevård, till 93,59 euro/dygn för vårdtyngdsklass III kortvarig familjevård en del av dygnet och till 16,72 euro/h för timbaserad familjevård (högst 3 h/dygn).

Paragrafen justeras genast.

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade rätta sitt beslut 17.12.2024 (§ 299) så att punkten stödfamiljsverksamhet i bilagan ändras till formen vårdarvode 50,63 euro/dag, förhöjt vårdarvode 69,22 euro/dag och kostnadsersättning 36,79 euro/dag.

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade rätta sitt beslut 17.12.2024 (§ 299) så att punkten familjevård för äldre och personer med funktionsnedsättning i bilagan korrigeras till 2 231,1 euro/mån. för vårdtyngdsklass II långvarig familjevård, till 2 700,48 euro/mån. för vårdtyngdsklass III långvarig familjevård, till 93,59 euro/dygn för vårdtyngdsklass III kortvarig familjevård en del av dygnet och till 16,72 euro/h för timbaserad familjevård (högst 3 h/dygn).

Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).