Välfärdsområdesstyrelsen, möte 28-11-2024

Protokollet är granskat

§ 265 Förslag om att slopa gratis preventivmedel för 20–25-åringar

IUHVADno-2024-4019

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
tf. ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster)  Hanna Kaunisto
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Preventivrådgivningen erbjuder rådgivning om graviditetsprevention för individer och för par och ger dem möjlighet att få en lämplig preventivmetod. Tidsbokning krävs. Till rådgivningen om graviditetsprevention hör ett övergripande främjande av sexuell hälsa och tillhandahållande av sexualfostran. Personer under 25 år erbjuds gratis preventivmedel, vilket inbegriper piller, plåster, ringar, kondomer och långverkande preventivmedel. Utöver tjänster för graviditetsprevention omfattar preventivmedelstjänsterna också annan service som främjar sexuell hälsa.

Alla under 18 år är berättigade till gratis preventivmedel, men välfärdsområdena beslutar om utvidgningen av rätten. I Östra Nylands välfärdsområde har man erbjudit gratis preventivmedel för personer under 25 år. Områdets preventiv- och familjeplaneringsrådgivning
sörjer för att rätten till gratis prevention uppfylls. Anslaget för gratis preventivmedel för år 2024 har varit 57 000 euro.

Endast en del av de unga utnyttjar rätten till gratis preventivmedel, men 65 procent av dem som gör det är under 20 år gamla. 45 procent är under 18 år. Enligt en undersökning gjord av ML Frida Gyllenberg (2020) kan gratis preventivmedel minska antalet aborter, särskilt i de yngre åldersklasserna. Bland 15–19-åringarna minskade aborterna med 36 procent, visade undersökningen. Bland de något äldre, personer mellan 20 och 24 år, minskade antalet aborter med 14 procent. I åldersgruppen 25–44-åringar var förändringen däremot inte statistiskt signifikant.

Om man sänker åldersgränsen för gratis preventivmedel till 18 år skulle man spara cirka 55 procent på läkemedel, det vill säga 31 350 euro. Denna lösning skulle sannolikt medföra ökade kostnader för aborter. Om man lägger åldersgränsen vid 20 år, skulle man spara cirka 35 procent, det vill säga 19 950 euro. Med tanke på unga personers utvecklingsstadium vore en åldersgräns på 20 år en mera hållbar lösning. Det bör också beaktas att preventiv- och familjeplaneringsrådgivningens tjänster i övrigt fortsätter att vara avgiftsfria även efter detta.

Beslutsförslag

Sosiali- ja terveysjohtaja:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar föreslå välfärdsområdesstyrelsen att gratis preventivmedel slopas för 20–25-åringar från och med 1.1.2025.

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt föreslå välfärdsområdesstyrelsen att gratis preventivmedel bibehålls för 20–25-åringar från och med 1.1.2025.

Möte hantering

Ledamot Meri Lohenoja understödd av ledamot Sanna Kivineva gjorde följande ändringsförslag:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar föreslå välfärdsområdesstyrelsen att gratis preventivmedel bibehålls för 20–25-åringar från och med 1.1.2025

Förslaget godkändes enhälligt.

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
tf. ansvarsområdesdirektör (familje-​ och socialtjänster)  Hanna Kaunisto
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att gratis preventivmedel slopas för 20–25-​åringar från och med 1.1.2025.

Paragrafen justeras genast. 

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att gratis preventivmedel bibehålls för 20–25-åringar från och med 1.1.2025.

Paragrafen justerades genast.

Möte hantering

Ersättare Lilli Kahri föreslog understödd av ledamot Jenna Perokorpi att den nuvarande åldersgräsen bibehålls.

Ordförande frågade om välfärdsområdesstyrelsen enhälligt kan godkänna ersättare Lilli Kahris förslag. Ledamot Bernhard Edgren meddelade att han understöder grundförslaget.

I omröstningen, där de som understödde grundförslaget röstade ”Ja” och de som understödde Kahris ändringsförslag röstade ”Nej”, vann Kahris ändringsförslag med rösterna 12 (Björkman, Eskola, Forsman, Hjelt, Honkasalo, Henriksson, Kahri, Perokorpi, Railila, Baumgartner, Wiitakorpi, Nylander) – 1 (Edgren).


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).