Välfärdsområdesstyrelsen, möte 28-11-2024

Protokollet är granskat

§ 267 Välfärdsområdets rådgivningsbyråplan för åren 2024–2025

IUHVADno-2024-4018

Tidigare behandling

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
tf. ansvarsområdesdirektör (familje- och socialtjänster)​ Hanna Kaunisto
specialexpert Minna Mattila
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Bakgrund till rådgivningsbyråplanen

Det föreskrivs i 15 § i hälso- och sjukvårdslagen att välfärdsområdet varje fullmäktigeperiod ska utarbeta en regional rådgivningsbyråplan för tillhandahållandet av de rådgivningsbyråtjänster som välfärdsområdet ansvarar för. Den regionala rådgivningsbyråplanen ska godkännas i välfärdsområdesfullmäktige, och den ska ses över vid behov.  Den regionala rådgivningsbyråplanen är en del av den regionala välfärdsplanen för barn och unga, och den har utarbetats för åren 2024–2025. I planen beskrivs välfärdsområdets rådgivningsbyråtjänster, deras situation och verksamhetsmodeller samt samarbetet med andra aktörer. Nästa plan utarbetas för hela fullmäktigeperioden.

Ordnandet av rådgivningsbyråtjänster inom välfärdsområdet

Rådgivningsbyråtjänsterna är lagstadgade, förebyggande, avgiftsfria för kunderna och tillgängliga för alla som väntar barn samt alla barn under skolåldern och deras familjer. Tjänsten möjliggör tidigt stöd för familjer på ett kostnadseffektivt och effektivt sätt. Rådgivningsbyråtjänsterna i östra Nyland utgörs av preventiv- och familjeplaneringsrådgivning samt mödra- och barnrådgivning. På den kombinerade mödra- och barnrådgivningen samarbetar en hälsovårdare och en läkare med familjen från moderns graviditet fram till läropliktens början.

Välfärdsområdet har år 2024 tio mödra- och barnrådgivningsenheter samt dessutom en separat preventiv- och familjeplaneringsrådgivning i Borgå. Rådgivningarna har öppet vardagar. På de minsta orterna är rådgivningen öppen en del av veckan. Rådgivningstjänsterna tillhandahålls i regel på tjänstetid, men vid behov är mottagningstiderna flexibla på ett familjeorienterat sätt. Familjeträning erbjuds i form av träning på distans. Till sin karaktär är rådgivningsbyråtjänsterna närservice och genomförs i regel i form av mottagning med fysisk närvaro. Det finns också telefonrådgivning och digitala tjänster, bland annat för tidsbokning.

Vid sidan av rådgivningen finns också bland annat rådgivningsbyråns familjehandledning, och beroende på servicebehovet kommer välfärdsområdets andra tjänster, såsom rehabilitering (talterapi, psykolog, neuropsykolog, ergoterapi, fysioterapi), in för att stödja familjen. Det finns också rådgivning och handledning att tillgå, och man använder bland annat material från Psykporten samt webbskolan Perhepolku (Familjestigen) för föräldrar.

Rådgivningsbyråerna i en nära framtid

Nativiteten inom Östra Nylands välfärdsområde har sjunkit under åren 2022–2024. I samband med planeringen av servicenätet granskas också rådgivningsbyrånätets optimalitet och balans då man ser till behovet att koncentrera tjänsterna samt den fysiska tillgängligheten. Alla sätt att tillhandahålla tjänster kommer att bedömas utgående från den tillgängliga informationen. Rådgivningsbyråernas verksamhetsrutiner standardiseras. Utöver närservicen bör även de digitala och de mobila tjänsterna utvecklas. Det som innehållsmässigt förutsätter utveckling inom rådgivningsbyråtjänsterna under de kommande åren är en ökning av det multiprofessionella samarbetet samt en ökning av samarbetet med småbarnspedagogiken och organisationerna. Också att bättre beakta kunder som är i behov av särskilt stöd och bland annat att servicekedjan för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning fungerar ända sedan barnet är i rådgivningsbyrååldern hör till målen och förutsätter även att personalens kunnande säkerställs så att barnens och familjernas särskilda behov ska tillgodoses.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar att föreslå områdesstyrelsen att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes rådgivningsbyråplan (2024-2025).

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt föreslå områdesstyrelsen att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes rådgivningsbyråplan (2024-2025).

Möte hantering

Merkittiin pöytäkirjaan, että jäsen Juha Kittilä poistui kokouksesta klo 17.48 pykälän § 118 käsittelyn aikana.

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
tf. ansvarsområdesdirektör (familje-​ och socialtjänster)​ Hanna Kaunisto
specialexpert Minna Mattila
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Välfärdsområdesstyrelsen beslutar att att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes rådgivningsbyråplan (2024-​2025).

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att godkänna Östra Nylands välfärdsområdes rådgivningsbyråplan (2024–2025).

Möte hantering

Till protokollet antecknades att ledamot Arto Kujala anlände kl. 15.20 under behandlingen av det här ärendet.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).