Aluehallitus, kokous 28.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 267 Hyvinvointialueen neuvolasuunnitelma vuosille 2024–2025

IUHVADno-2024-4018

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe- ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
erityisasiantuntija Minna Mattila
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Neuvolasuunnitelman taustaa

Terveydenhuoltolaki (2010,15§) velvoittaa hyvinvointialueita laatimaan alueellisen neuvolasuunnitelman valtuustokausittain hyvinvointialueen vastuulla olevien neuvolapalvelujen toteuttamiseksi. Alueellinen neuvolasuunnitelma hyväksytään hyvinvointialueen aluevaltuustossa, ja se on tarkistettava tarvittaessa. Alueellinen neuvolasuunnitelma on osa alueellista lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa ja se on laadittu vuosille 2024–2025. Suunnitelmassa kuvataan hyvinvointialueen neuvolapalvelut, niiden tilanne ja toimintamallit sekä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa. Seuraava suunnitelma laaditaan koko valtuustokaudelle.

Neuvolapalveluiden järjestäminen hyvinvointialueella

Neuvolapalvelut ovat lakisääteisiä, ennaltaehkäiseviä, asiakkaille maksuttomia ja saatavilla kaikille lasta odottaville, alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Palvelu mahdollistaa varhaisen tuen perheille kustannusvaikuttavasti ja tehokkaasti. Neuvolapalveluita Itä-Uudellamaalla ovat ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola sekä äitiys- ja lastenneuvolat. Yhdistetyssä äitiys- ja lastenneuvolassa terveydenhoitaja ja lääkäri toimivat yhteistyössä perheen kanssa äidin raskausajasta siihen saakka, kunnes oppivelvollisuus alkaa.

Hyvinvointialueella v. 2024 on kymmenen äitiys- lastenneuvolayksikköä sekä lisäksi Porvoossa erillinen ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola. Neuvolat ovat avoinna arkisin, pienimmillä paikkakunnilla neuvola on auki osan viikosta. Neuvolapalvelut tarjotaan pääsääntöisesti virka-aikaan, mutta tarpeen mukaan vastaanottoajoissa joustetaan perhelähtöisesti. Perhevalmennusta tarjotaan etävalmennuksena. Luonteeltaan neuvolapalvelut ovat lähipalvelua ja toteutuu pääsääntöisesti läsnäolovastaanottoina. Tarjolla on myös puhelinneuvontaa ja sähköisiä palveluita, mm. ajanvarausta.

Neuvolan rinnalla toimii myös mm. neuvolan perheohjausta sekä palvelutarpeen mukaan hyvinvointialueen muista palveluista, kuten kuntoutuksesta (puheterapia, psykologi, neuropsykologi, toimintaterapia, fysioterapia), tullaan tukemaan perhettä. Saatavilla on myös neuvontaa ja ohjausta sekä käytössä ovat mm. Mielenterveystalon materiaalit sekä vanhemmille suunnattu Perhepolku-verkkokoulu.

Neuvoloiden lähitulevaisuus

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen syntyvyys on ollut laskussa vuosina 2022–2024. Palveluverkon suunnittelun yhteydessä tarkastellaan myös neuvolaverkon optimaalisuutta ja tasapainoa keskittämistarpeiden ja fyysisen saavutettavuuden suhteen. Kaikkia palvelujen tuottamisen tapoja arvioidaan käytettävissä olevaan tietoon perustuen. Neuvoloiden toimintakäytänteitä yhtenäistetään. Lähipalvelujen lisäksi on kehitettävä myös sähköisiä ja liikkuvia palveluja. Sisällöllisesti tulevien vuosien kehittämistä edellyttäviä asioita neuvolapalveluissa ovat moniammatillisen yhteistyön sekä varhaiskasvatuksen ja järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyön lisääminen. Myös erityisen tuen asiakkaiden entistä parempi huomioiminen ja mm. nepsy-palveluketjun toimivuus neuvolaiästä alkaen ovat tavoitteena ja edellyttävät myös henkilöstön osaamisen varmistamista lasten ja perheiden erityistarpeisiin vastaamiseksi.

Ehdotus

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päättää esittää aluehallitukselle alueellisen neuvolasuunnitelman  (2024-2025) hyväksymistä.

Päätös

Palveluiden järjestäminen -lautakunta päätti yksimielisesti esittää aluehallitukselle alueellisen neuvolasuunnitelman  (2024-2025) hyväksymistä.

Kokouskäsittely

Merkittiin pöytäkirjaan, että jäsen Juha Kittilä poistui kokouksesta klo 17.48 pykälän § 118 käsittelyn aikana.

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
vs. vastuualuejohtaja (perhe-​ ja sosiaalipalvelut) Hanna Kaunisto
erityisasiantuntija Minna Mattila
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Aluehallitus päättää hyväksyä alueellisen neuvolasuunnitelman  (2024-​2025).

Päätös

Aluehallitus päätti hyväksyä alueellisen neuvolasuunnitelman (2024–2025).

Kokouskäsittely

Pöytäkirjaan merkittiin, että jäsen Arto Kujala saapui kokoukseen klo 15.20 tämän asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.