Nämnden för ordnande av tjänster, möte 19-02-2025

Protokollet är granskat

§ 24 Fastställande av värdena på servicesedlarna för munhälsovård och högsta pris för serviceproducenten

IUHVADno-2024-910

Beskrivning

Beredning och tilläggsinformation:
ansvarsområdesdirektören (hälsovårdstjänster) Carita Schröder
resultatenhetschef (munhälsovård) Sanna Räsänen 
övertandläkare (munhälsovård, Område 2) Perttu Halonen
övertandläkare (munhälsovård, Område 1) Johanna Pellinen
förvaltningschef (social- och hälsovården) Heli Sjöblom
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Med servicesedeln främjas användarnas valfrihet inom social- och hälsovårdstjänster samt möjligheten att skaffa bestämda tjänster från privata serviceproducenter. Enligt 7 § i lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) ska värdet på servicesedeln fastställas så att det är skäligt för klienten. Värdet på servicesedeln får inte bli oskäligt mycket högre för klienten än att skaffa motsvarande tjänst producerad av välfärdsområdet. Genom att fastställa värdet på servicesedeln och tjänstens högsta pris kan välfärdsområdet påverka hur klientens självriskandel bestäms.

Beviljandet av servicesedeln baseras på en bedömning av vårdbehovet som görs av en legitimerad yrkesutövare inom välfärdsområdets munhälsovårdsenhet eller på en vårdplan som upprättats av en tandläkare inom välfärdsområdet. För tjänster som erhålls med servicesedeln ges ingen ersättning enligt sjukförsäkringslagen (1224/2004) och självriskandelen för servicesedeln räknas inte in i kostnaderna som beaktas i hälsovårdens avgiftstak.

I samband med beviljandet av servicesedeln informeras klienten om klientens ställning vid användning av servicesedeln, värdet på servicesedeln, serviceproducentens pris, grunderna för och storleken på självriskandelen. Klienten kan vägra att ta emot servicesedeln, varvid välfärdsområdet ska tillhandahålla den tjänst som klienten behöver på annat sätt.

När klienten och serviceproducenten avtalar om en tjänst som produceras med servicesedeln, är välfärdsområdet inte avtalspart utan det är fråga om ett avtal mellan klienten och serviceproducenten. Enligt avtalets innehåll tillämpas konsumenträttens och avtalsrättens bestämmelser och rättsprinciper i avtalsförhållandet, och lagen om patientens ställning och rättigheter tillämpas på klientens ställning. Klienten kan också avtala med serviceproducenten om andra tjänster utöver den tjänst som beviljats med servicesedeln, i vilket fall klienten betalar det pris som serviceproducenten fastställt för dessa tjänster.

Kostnaderna för att införa servicesedelsverksamheten har beaktats i budgeten för resultatenheten för munhälsovård för år 2025, och antalet beviljade servicesedlar bedöms som en intern verksamhet.

Enligt 27 § i förvaltningsstadgan för Östra Nylands välfärdsområde beslutar nämnden för ordnande av tjänster om enhetliga servicekriterier, frivilliga klientavgifter och värden på servicesedlar inom social- och hälsovården i enlighet med den service strategi som godkänts av områdesfullmäktige.

Beslutsförslag

Social- och hälsovårdsdirektören:

Nämnden för ordnande av tjänster beslutar 

  1. att godkänna värdena på servicesedlarna och högsta pris för serviceproducenterna enligt bilaga 1.
  2. att värdena på servicesedlarna och högsta pris regelbundet ses över för att säkerställa tillgången och motsvara kostnadsutvecklingen.

 

Beslut

Nämnden för ordnande av tjänster beslutade enhälligt 

  1. att godkänna värdena på servicesedlarna och högsta pris för serviceproducenterna enligt bilaga 1.
  2. att värdena på servicesedlarna och högsta pris regelbundet ses över för att säkerställa tillgången och motsvara kostnadsutvecklingen.

Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).