Nämnden för ordnande av tjänster, möte 19-02-2025

Dagordningen är verifierad

§ 19 Grunder för beviljande av trygghetsservice

IUHVADno-2025-551

Beskrivning

Tilläggsmaterial:
Rådenas och ungdomsfullmäktiges utlåtanden

 

Beredning och tilläggsinformation:
koordinator Anu Mennander
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Trygghetstelefonservice är socialservice enligt 14 § 2 mom. i socialvårdslagen (1301/2014). Det är fråga om socialservice som är nödvändig för klientens välfärd och som tillgodoser ett stödbehov enligt 11 § i lagen.

Syftet med tjänsten är att stödja möjligheterna att bo hemma, främja personens självständiga liv och boende i sitt eget hem. Tjänsten gör det möjligt att ordna hjälp i situationer där personens välbefinnande oförutsett har äventyrats och personen inte själv har förmåga att klara sig på annat sätt.

Trygghetsservice inkluderar hyra av trygghetstelefon och eventuellt armband, installation av enheten, underhåll, byte av batteri/ackumulator, instruktion för ibruktagande samt larmcentraltjänst.

Tjänsten baserar sig på en bedömning av sökandens servicebehov och ett beslut som fattats av en tjänsteinnehavare. Sökanden har inte en subjektiv rätt till tjänsten. Tjänsten ordnas på basis av och inom ramen för de anslag som reserverats för ändamålet.

Det är nödvändigt att ändra vissa delar av de grunder för beviljande av trygghetstelefontjänster som godkänts av nämnden för ordnande av tjänster (19.4.2023 § 39).

Definitionen av låg inkomst är för närvarande inte enhetlig inom äldreomsorgen i Östra Nylands välfärdsområde. Bruttoinkomstgränserna som fastställts i grunderna för beviljande av tjänsterna varierar och definitionen av låg inkomst bör enhetligas. Vidare bör samma sociala förmåner och stöd beaktas i de olika tjänsterna.

Enligt de nuvarande grunderna för beviljande av trygghetsttelefontjänster i Östra Nylands välfärdsområde riktas tjänsten främst till personer med låga inkomster. I de nuvarande grunderna för beviljande av servicen är bruttoinkomstgränsen för trygghetstelefonservice 1 200 euro/månad för enpersonshushåll och 2 100 euro/månad för tvåpersonershushåll. I de nuvarande grunderna för beviljande noteras inte vilka sociala förmåner eller stöd som ingår i inkomsterna.

I de uppdaterade grunderna för beviljande av trygghetstelefonservice har definitionen av låg inkomst enhetliggjorts och de sociala förmåner och stöd som ska beaktas har definierats i enlighet med de riktlinjer för tjänster som stöder rörlighet (SHL och VPL) som godkänts av nämnden för ordnande av tjänster den 5.6.2024 § 65. I fortsättningen är inkomstgränsen för trygghetsservice 1 300 euro/månad för enpersonshushåll och 2 400 euro/månad för tvåpersonershushåll.

Som bruttoinkomster beaktas:

  • Skattepliktiga och skattefria inkomster före skatt som erhålls av sökanden och den sambo eller maka/make som lever tillsammans med den sökande i gemensamt hushåll
  • Förvärvs- och kapitalinkomster
  • Skogsinkomst

 

Följande förmåner och stöd beaktas inte som inkomster:

  • Bostadsbidrag, stöd för närståendevård, vårdbidrag för pensionstagare, funktionshinderbidrag, militärunderstöd, fronttillägg, sjukvårds- och undersökningskostnader som betalas på basis av olycksfallsförsäkring, studiepenning, vuxenstudiepenning, studiestödets bostadstillägg, sysselsättningspenning och reseersättning som betalas som utkomststöd, ersättning för uppehälle enligt lagen om rehabiliteringspenning, stipendier för studier eller andra motsvarande understöd som betalas på grund av studier, ersättningar för kostnader för familjevård, stöd för hemvård av barn, barnbidrag, vårdbidrag för barn, barnförhöjning, underhållsbidrag eller underhållsstöd, förhöjningar som orsakas av vårdtagarna som ingår i pensioner och med dem jämförbara inkomster, sytning.

 

Trygghetstelefonservice ordnas som en konkurenssutsatt upphandlad tjänst i Östra Nylands välfärdsområde. Trygghetstelefonservicepaketet har utökats då den nuvarande tjänsteleverantören erbjuder andra trygghetstjänster utöver det traditionella trygghetsarmbandet. Dessa inkluderar bland annat spisvakt, kolmonoxidvarnare, GPS-armband och dörrvakt. Därför föreslås att benämningen trygghetsservice används framöver i stället för trygghetstelefonservice.

Grunderna för beviljande av tryggetsservice har utarbetats i samarbete med tjänsteinnehavarna och utlåtanden har begärts av äldrerådet, rådet för personer med funktionshinder och ungdomsfullmäktige. Ändringar i dokumentet har gjorts baserat på utlåtandena.

Beskrivning förslag

Sosiaali- ja terveysjohtaja:

Nämden för ordnande av tjänster beslutar godkänna grunderna för beviljande av trygghetsservice från och med 01.03.2025.

Paragrafen justeras genast.