Välfärdsområdesstyrelsen, möte 17-12-2024

Protokollet är granskat

§ 298 Faktureringsgrund för juridiska tjänster som produceras i egen regi

IUHVADno-2024-4741

Beskrivning

Beredning och tilläggsuppgifter:
jurist Janina Luminto
fornamn.efternamn(at)itauusimaa.fi

 

Östra Nylands välfärdsområde har tagit i sin tjänst personer vars uppgift är att vid behov fungera som arbetsgivarens ombud i rättegångar och i de förhandlingar som föregår dem. Juristerna har till uppgift att producera de juridiska tjänster som välfärdsområdet annars skulle behöva införskaffa genom anlitande av utomstående advokater eller tillståndsjurister (rättegångsbiträde med tillstånd), och dessa utomstående biträden skulle få fakturera välfärdsområdet för kostnadsposter.

Utgångspunkten för de rättegångskostnader som påförs välfärdsområdet är bestämmelserna om rättegångskostnader i 21 kap. i rättegångsbalken. Enligt 21 kap. 8 § i rättegångsbalken är ersättningsbara rättegångskostnader kostnaderna för förberedande av rättegången och för utförande av talan vid domstolen samt för ombudets eller biträdets arvode. Ersättning betalas också för det arbete som rättegången föranlett parten och för förlust som direkt ansluter sig till rättegången. Om det har yrkats på dröjsmålsränta på ersättningen för rättegångskostnaderna, ska domstolen bestämma att en årlig dröjsmålsränta ska betalas enligt den räntefot som avses i 4 § 1 mom. i räntelagen från det en månad förflutit från den dag då ersättningen dömdes ut.

Enligt förarbetena till bestämmelsen ska ersättning betalas i situationer där parten på grund av sin yrkesskicklighet eller specialkunskaper utfört sådana för rättegången nödvändiga och tidskrävande åtgärder som skulle ha varit utgiftsposter som ombudet eller biträdet hade fakturerat för om de hade utförts av denne (RP 107/1998, s. 19).

I Östra Nylands välfärdsområde är handhavandet av rättegångar organiserat som en uppgift för juristerna. Välfärdsområdet har som mål att utomstående advokattjänster endast i undantagsfall ska behöva användas och att välfärdsområdets egna jurister ska ha tillräcklig sakkunskap för att sköta juridiska uppdrag. I välfärdsområdets tjänst finns jurister som också uttryckligen har till uppgift att ta hand om rättegångar, och vid beslut om anställning har vikt fästs vid rättegångskompetensen och avläggandet av advokatexamen.

I en publikation inom kvalitetsprojektet för Helsingfors hovrätts domkrets år 2011 konstateras att man vid fastställandet av ersättningen också bör fästa uppmärksamhet vid vad man skulle ha varit tvungen att betala en utomstående person för arbetet. Om välfärdsområdet blir tvunget att betala en advokat eller något annat lagfaret ombud för att driva ett mål, är det sannolikt att ett ombud som anlitats genom anskaffning på den privata marknaden i Nyland skulle debitera minst 220–350 euro/timme.

Timarvodet har fastställts på marknadsbasis utgående från bestämmelserna i lagen om välfärdsområden. I bestämmelserna i lagen om välfärdsområden förutsätts att de stödtjänster som tillhandahålls, såsom juridiska tjänster, prissätts på marknadsbasis. Motsvarande prissättning tillämpas också när krav ställs i ärenden där Östra Nylands välfärdsområde är part. Med beaktande av ett ärendes art och omfattning ska timarvodet i fall där krävande juridisk sakkunskap krävs vara 250 euro och i fall där sedvanlig juridisk sakkunskap krävs 220 euro. Som krävande juridiska fall ska betraktas till exempel omfattande tvistemål. Det kan anses att sedvanlig juridisk kompetens krävs till exempel i sedvanliga brottsfall.

Beslutsförslag

Välfärdsområdesdirektören:

Östra Nylands välfärdsområde tillämpar vid fakturering för juristernas arbete följande prissättning:

  • tillhandahållande av krävande juridiskt sakkunnigarbete 250 euro/timme, och
  • tillhandahållande av sedvanligt juridiskt sakkunnigarbete 220 euro/timme.


Paragrafen justeras genast.  

Beslut

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att Östra Nylands välfärdsområde tillämpar vid fakturering för juristernas arbete följande prissättning:

  • tillhandahållande av krävande juridiskt sakkunnigarbete 250 euro/timme, och
  • tillhandahållande av sedvanligt juridiskt sakkunnigarbete 220 euro/timme.


Paragrafen justerades genast.


Sökande av ändring

Välfärdsområdeslagen 139 §

Den som är missnöjd med detta beslut kan begära omprövning skriftligt. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

 

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras av:

  • den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • välfärdsområdets medlem

 

Tidsfrist för begäran om omprövning

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska lämnas in till Östra Nylands välfärdsområdes registratur senast under tidsfristens sista dag innan registraturen stänger.

En part anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat visas. Vid vanlig elektronisk delgivning anses parten ha fått del av beslutet den tredje dagen efter att meddelandet sändes, om inte något annat visas.

En medlem i välfärdsområdet anses ha fått del av ett beslut sju dagar efter det att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Dagen för delfåendet räknas inte med i tidsfristen för begäran om omprövning. Om den sista dagen för omprövningsbegäran infaller på en helgdag, självständighetsdagen, första maj, julafton, midsommarafton eller en helgfri lördag, får omprövning begäras den första vardagen därefter.

 

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos  Östra Nylands välfärdsområdes styrelse och de nämnder och sektioner till vilken vederbörande tjänsteinnehavares beslut är underordnad.

Omprövningen levereras till registraturen.

Kontaktinformation och besöksadress:

Östra Nylands välfärdsområdes registratur

WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 K 3 vån, 06100 Borgå

E-post: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Registraturen är öppen måndag–fredag kl. 9-15.

 

Omprövningsbegärans form och innehåll

Omprövning ska begäras skriftligt. Också elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I omprövningsbegäran ska uppges:

  • det beslut i vilket omprövning begärs
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs.

 

I omprövningsbegäran ska dessutom uppges namnet på den som har begärt omprövning samt personens hemkommun, postadress och telefonnummer.

Om omprövningsbeslutet får delges som ett elektroniskt meddelande ska också e-postadress uppges.

 

Protokoll

Protokollsutdrag och bilagor som gäller beslutet kan begäras hos Östra Nylands välfärdsområdes registratur (kirjaamo(at)itauusimaa.fi).