Aluehallitus, kokous 17.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 298 Omana työnä tuotettujen oikeudellisten palveluiden laskutusperuste

IUHVADno-2024-4741

Perustelut

Valmistelu ja lisätiedot:
lakimies Janina Luminto
etunimi.sukunimi(at)itauusimaa.fi

 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on hankkinut palvelukseensa henkilöitä, joiden tehtävänä on toimia tarvittaessa työnantajansa asiamiehinä oikeudenkäynneissä ja niitä edeltävissä neuvotteluissa. Lakimiesten tehtävänä on tuottaa niitä oikeudellisia palveluita, jotka hyvinvointialueen tulisi muuten hankkia ulkopuoliselta asianajajalta tai lupalakimieheltä ja joista tämä ulkopuolinen avustaja voisi laskuttaa kulueriä hyvinvointialueelta. 

Hyvinvointialueelle määrättävien oikeudenkäyntikulujen lähtökohtana ovat oikeudenkäymiskaaren 21 luvun säännökset oikeudenkäyntikuluista. Oikeudenkäymiskaaren 21 luvun 8 §:n mukaan korvattavia oikeudenkäyntikuluja ovat oikeudenkäynnin valmistelusta ja asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta aiheutuneet kustannukset. Korvausta suoritetaan myös oikeudenkäynnin asianosaiselle aiheuttamasta työstä ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvästä menetyksestä. Oikeudenkäyntikulujen korvaukselle on vaadittaessa määrättävä vuotuista viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 3 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut korvauksen tuomitsemispäivästä. 

Lainkohdan esitöiden mukaan korvaus voi tulla maksettavaksi tilanteissa, joissa asianosainen on itse ammattitaitonsa tai erityisosaamisensa perusteella tehnyt sellaisia oikeudenkäynnin kannalta välttämättömiä paljon aikaa vaativia toimenpiteitä, jotka muun suorittamina olisivat myös asiamiehen tai avustajan laskuttamia kulueriä (HE 107/1998, s. 19). 

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella oikeudenkäyntien hoitaminen on organisoitu lakimiesten tehtäväksi. Hyvinvointialueen tavoitteena on, että ulkopuolisia asianajajapalveluita ei tarvitse käyttää kuin poikkeustapauksissa, ja että hyvinvointialueen omilla juristeilla on riittävä asiantuntemus oikeudellisten toimeksiantojen hoitamiseen. Hyvinvointialueen palveluksessa on juristeja, joiden tehtävänä on myös nimenomaisesti oikeudenkäyntien hoitaminen ja työhön valinnassa merkitystä on annettu oikeudenkäyntiosaamiselle ja asianajotutkinnon suorittamiselle. 

Helsingin hovioikeuspiirin laatuhankkeen 2011 julkaisussa todetaan, että korvausta määrättäessä huomiota tulisi kiinnittää myös siihen, mitä työstä olisi ulkopuoliselle jouduttu maksamaan. Mikäli hyvinvointialue joutuu maksamaan asianajajalle tai muulle lainoppineelle asiamiehelle asiansa ajamisesta, todennäköinen veloitus Uudellamaalla yksityisiltä markkinoilta hankitulle asiamiehelle olisi vähintään 220–350 euroa/tunti. 

Tuntipalkkio on määritetty markkinaperusteisesti perustuen hyvinvointialuelain säännöksiin. Hyvinvointialuelain säännökset edellyttävät, että tarjottavat tukipalvelut, kuten oikeudelliset palvelut, hinnoitellaan markkinaperusteisesti. Vastaavaa hinnoittelua sovelletaan myös esitettäessä vaatimuksia asiassa, jossa Itä-Uudenmaan hyvinvointialue on asianosaisena. Näin ollen asian laatu ja laajuus huomioiden tuntipalkkio vaativan oikeudellisen asiantuntemuksen vaatimissa tapauksissa on oltava 250 euroa ja tavanomaisen oikeudellisen asiantuntemuksen vaatimissa tapauksissa 220 euroa. Vaativina oikeudellisina tapauksina on pidettävä esimerkiksi laajoja riita-asioita. Tavanomaista oikeudellista osaamista voidaan katsoa tyypillisesti vaativan esimerkiksi tavanomaiset rikostapaukset.

Ehdotus

Hyvinvointialuejohtaja:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue käyttää seuraavan hinnoittelun mukaista laskutusta lakimiesten työstä:

  • vaativan oikeudellisen asiantuntijatyön antaminen 250 euroa/tunti, ja
  • tavanomaisen oikeudellisen asiantuntijatyön antaminen 220 euroa/tunti.


Pykälä tarkastetaan heti. 

Päätös

Aluehallitus päätti, että Itä-Uudenmaan hyvinvointialue käyttää seuraavan hinnoittelun mukaista laskutusta lakimiesten työstä:

  • vaativan oikeudellisen asiantuntijatyön antaminen 250 euroa/tunti, ja
  • tavanomaisen oikeudellisen asiantuntijatyön antaminen 220 euroa/tunti.


Pykälä tarkastettiin heti.


Muutoksenhaku

Hyvinvointialuelaki 139 §.

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • hyvinvointialueen jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika                                                                                  

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukiolon päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Itä-Uudenmaan aluehallitus ja lautakunnat sekä niiden jaoston ja alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Oikaisuvaatimus toimitetaan kirjaamoon.

Yhteystiedot, posti- ja käyntiosoite:

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kirjaamo

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20 K 3 krs, 06100 Porvoo

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)itauusimaa.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 - 15.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

 

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Itä-Uudenmaan aluehallituksen kirjaamosta.